Este un preparat delicios, de post din bucătăria orientală, dintr-un piure de năut, amestecat cu pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente.
Alegerea condimentelor rămâne la latitudinea celui care pregătește acest preparat, însă condimentele de bază din rețeta originală sunt usturoiul și chimionul.
Nu lipsesc nici sarea și piperul, dar pot fi adăugate și alte condimente pentru un plus de culoare, cum ar fi boiaua de ardei sau chiar curcuma.
Năutul, ca și fasolea, este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitamine și minerale. Consumul de năut este foarte recomandat de nutriționiști, datorită conținutului ridicat de fibre, dar și a beneficiului că nu conține colesterol. Urmăriți mai jos ingredientele necesare, dar și modul de preparare pentru rețeta de hummus (humus).
Hummus de casă – Ingrediente
- 1 kg năut
- 50 gr pastă de susan (tahini)
- 30 ml ulei de măsline
- 5 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- zeama de la 1 lămâie
- 2 gr chimion
- boia de ardei, pentru décor
- pătrunjel verde
Rețetă orientală de hummus – Mod de preparare
Modul de preparare al humusului este destul de ușor, însă necesită mai mult timp pregătirea boabelor de năut. Se poate folosi și năut prefiert, din conservă, atunci când doriți să îl pregătiți mult mai repede.
Boabele de năut se spală bine, apoi se pun în apă rece cât să fie bine acoperite. Se lasă la hidratat de seara până dimineața, la loc răcoros. A doua zi, se scurge bine năutul, se clătește cu apă rece și se pune la fiert în multă apă. Se adaugă și o linguriță de sare, pentru a ajuta boabele să fiarbă mai repede.