Reclamă

Hummus de casă: rețetă de post din bucătăria orientală

Cel mai apreciat preparat în perioadele de post este acest hummus de casă, gustos și foarte hrănitor.

Publicat: 22 martie 2021, 13:04 / Actualizat: 13 noiembrie 2023, 13:06

Este un preparat delicios, de post din bucătăria orientală, dintr-un piure de năut, amestecat cu pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alegerea condimentelor rămâne la latitudinea celui care pregătește acest preparat, însă condimentele de bază din rețeta originală sunt usturoiul și chimionul.

Nu lipsesc nici sarea și piperul, dar pot fi adăugate și alte condimente pentru un plus de culoare, cum ar fi boiaua de ardei sau chiar curcuma.

Năutul, ca și fasolea, este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitamine și minerale. Consumul de năut este foarte recomandat de nutriționiști, datorită conținutului ridicat de fibre, dar și a beneficiului că nu conține colesterol. Urmăriți mai jos ingredientele necesare, dar și modul de preparare pentru rețeta de hummus (humus).

Hummus de casă – Ingrediente

  • 1 kg năut
  • 50 gr pastă de susan (tahini)
  • 30 ml ulei de măsline
  • 5 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • zeama de la 1 lămâie
  • 2 gr chimion
  • boia de ardei, pentru décor
  • pătrunjel verde
Reclamă

Rețetă orientală de hummus – Mod de preparare

Modul de preparare al humusului este destul de ușor, însă necesită mai mult timp pregătirea boabelor de năut. Se poate folosi și năut prefiert, din conservă, atunci când doriți să îl pregătiți mult mai repede.

Boabele de năut se spală bine, apoi se pun în apă rece cât să fie bine acoperite. Se lasă la hidratat de seara până dimineața, la loc răcoros. A doua zi, se scurge bine năutul, se clătește cu apă rece și se pune la fiert în multă apă. Se adaugă și o linguriță de sare, pentru a ajuta boabele să fiarbă mai repede.

Reclamă

Când năutul este bine fiert, se scurge și se lasă să se tempereze ușor. Se păstrează și apa în care a fiert, pentru a potrivi cu ajutorul ei textura humusului. Se aduc și restul ingredientelor pe masa de lucru.

Ingrediente pentru hummus de casă
Hummusul de casă necesită ingrediente puține și sănătoase / Shutterstock

Cum se prepară humus de casă?

Peste boabele de năut fierte se adaugă usturoiul curățat, puțin ulei de măsline, chimion măcinat, zeamă de lămâie și se pasează. Se transformă totul într-o pastă consistentă și omogenă.

Năut cu condimente pasat pentru hummus de casă
Năut fiert și amestecat cu ingredientele necesare pentru hummus / Retetefeldefel.ro

Apoi, gustăm pasta rezultată și îi potrivim gustul cu sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Potrivim și textura compoziției, adăugând câte puțină apă de la năut, în timp ce amestecăm intens.

Transferăm hummusul într-un bol și îl decorăm cu ulei de măsline, boia de ardei și pătrunjel verde. Putem folosi boia de ardei dulce, iute, sau chiar afumată. Păstrăm deliciosul humus la rece, acoperit cu folie de prospețime, pentru a nu oxida.

Putem servi deliciosul hummus de casă tartinat pe felii de pâine cu diverse salate, cum ar fi o salată de ridichi cu rucola.

Hummus pe pâine cu salată de ridichi și rucola
Hummusul se poate servi pe felii de pâine cu salată de rucola și ridichi / Shutterstock

Iată câteva dintre beneficiile consumului de năut:

  • conține fier, deci poate preveni anemia;
  • contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, datorită conținutului de calciu și fier;
  • contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal, prin conținutul ridicat de fibre;
  • ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, prin conținutul de fibre solubile;
  • combate hipertensiunea și poate preveni bolile cardiovasculare, datorită conținutului de mineralele precum magneziul și potasiul;
  • contribuie la menținerea sănătății creierului, având în conținut colină, un nutrient esențial pentru creier și funcțiile sistemului nervos etc.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×