Ciorbă de cartofi, rețetă simplă de post

Printre cele mai simple rețete de post, dar și rapid de preparat se numără și această ciorbă de cartofi. În plus, este și gustoasă și consistentă, altceva nu mai dorești la masă.

Publicat: 12 martie 2021, 15:03 / Actualizat: 12 March 2021, 15:03

Cartofii fac parte din lista alimentelor cu o mare popularitate în rândul românilor. Iar dintre speciile de cartofi cele mai folosite la noi, sunt cartofii albi și cartofii roșii.

Cartofii roșii sunt preferați ca garnitură la fripturi, sau incluși în rețete de salată cu sau fără maioneză. Au o textură mai densă, mai crocantă. Cartofii albi au o textură mai făinoasă și sunt perfecți pentru piureuri, supe și preparate la cuptor. 

Pentru rețeta de față vom folosi cartofi albi. Aceștia fierb mai rapid și, fiind mai făinoși, vor îngroșa ușor textura supei.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi o delicioasă și simplă ciorbă de cartofi.

Ciorbă de cartofi – Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 150 ml suc de roșii
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 40-50 ml ulei de floarea soarelui
  • pătrunjel verde
  • mărar verde
  • sare, după gust
  • 2 l apă
  • 1 l zeamă de varză

Ciorbă de cartofi – Mod de preparare

Începem prin a curăța și spăla toate legumele. Ceapa o tocăm solzișori, morcovii și păstârnacul rondele, iar cartofii în cuburi mari. Punem cartofii în apă rece până când îi vom adăuga în ciorbă.

Într-un vas, pe foc, punem apa la fiert. În alt vas, punem uleiul la încins. Adăugăm ceapa și o amestecăm pentru 1-2 minute în uleiul încins, apoi adăugăm peste ea o ceașcă de apă fierbinte. Infuzată în ulei încins își va accentua gustul mai mult decât dacă ar fi adăugată direct în apă.

Atenție! A nu se înțelege că se prăjește ceapa! Doar se lasă să-și degaje gustul în ulei.

Peste ceapă se adaugă morcovii și păstârnacul. Se amestecă toate aceste ingrediente în ulei cu puțină apă fierbinte, până încep să se pătrundă. Se adaugă și cartofii și se completează cu apa fierbinte.

Se lasă cartofii la fiert împreună cu celelalte legume până se pătrund ușor la testul cu furculița. Apoi se adaugă zeama de varză. Zeama de varză va acri în mod plăcut ciorba de cartofi. Este foarte recomandată pentru aportul crescut de vitamina C.

După ce se adaugă zeama de varză în ciorba de cartofi, se adaugă și o crenguță de cimbru și, puțin mai târziu, sucul de roșii. Se mai adaugă și puțină sare, doar dacă zeama de varză nu este suficient de sărată.

Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, adăugăm în delicioasa ciorbă de cartofi mărar verde tocat. Acesta are nevoie de puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma. Pătrunjelul verde, în schimb, se adaugă după stingerea focului. Aroma lui se degajă chiar și în supele ușor calde, nu fierbinți. Pătrunjelul verde, tocat mărunt se poate adăuga în supe sau ciorbe chiar și în timpul servirii.

Ciorbă de cartofi acrită cu zeamă de varză, gata de servit
Ciorba de cartofi este mai gustoasă acrită cu zeamă de varză / Profimedia Images

Alte metode de a acri ciorbele

Dacă nu avem zeamă de varză putem acri ciorbele sau supele cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de murături, sau cu oțet.

Borșul se va fierbe separat pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi adăugat în ciorbă. Zeama de lămâie și oțetul se pot adăuga înainte de stingerea focului, sau chiar în timpul servirii. Zeama de murături se adaugă ca și zeama de varză, în timpul fierberii.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Cremă ganache de ciocolată într-un bol de lemn, alături de bucăți de ciocolată și o linguriță cu cremă
Rețete
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru...
4
Lourdes Leon într-o rochie argintie cu decolteu adânc în timp ce defilează pe podium
Divertisment
Lourdes Leon a vorbit despre mama sa. Ce a declarat fiica Madonnei în cel mai recent interviu
Lourdes Leon, fiica Madonnei, a oferit un interviu în exclusivitate pentru cea mai bună prietenă a mamei sale, Debi Mazar. Actrița a organizat acest interviu pentru publicația Interview Magazine. Lourdes Leon a fost extrem...
5
O zână la malul mării, superbă, într-o rochie diafană, care intră pe lista celor mai spontane zodii
Horoscop
Zodii spontane. 4 nativi care sunt pregătiți în orice moment
Astrologia are un răspuns pentru orice legat de viața nativilor. Nu se rezumă doar la prezicerea acțiunilor viitoare sau la compatibilitățile pe plan sentimental. Află care sunt cele patru zodii spontane, nativii care sunt...
PARTENERI
×