Reclamă

Ciorbă de cartofi, rețetă simplă de post

Printre cele mai simple rețete de post, dar și rapid de preparat se numără și această ciorbă de cartofi. În plus, este și gustoasă și consistentă, altceva nu mai dorești la masă.

Publicat: 12 martie 2021, 15:03 / Actualizat: 9 noiembrie 2021, 14:35

Cartofii fac parte din lista alimentelor cu o mare popularitate în rândul românilor. Iar dintre speciile de cartofi cele mai folosite la noi, sunt cartofii albi și cartofii roșii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cartofii roșii sunt preferați ca garnitură la fripturi, sau incluși în rețete de salată cu sau fără maioneză. Au o textură mai densă, mai crocantă. Cartofii albi au o textură mai făinoasă și sunt perfecți pentru piureuri, supe și preparate la cuptor. 

Pentru rețeta de față vom folosi cartofi albi. Aceștia fierb mai rapid și, fiind mai făinoși, vor îngroșa ușor textura supei.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi o delicioasă și simplă ciorbă de cartofi.

Reclamă

Ciorbă de cartofi – Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 150 ml suc de roșii
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 40-50 ml ulei de floarea soarelui
  • pătrunjel verde
  • mărar verde
  • sare, după gust
  • 2 l apă
  • 1 l zeamă de varză

Ciorbă de cartofi – Mod de preparare

Începem prin a curăța și spăla toate legumele. Ceapa o tocăm solzișori, morcovii și păstârnacul rondele, iar cartofii în cuburi mari. Punem cartofii în apă rece până când îi vom adăuga în ciorbă.

Într-un vas, pe foc, punem apa la fiert. În alt vas, punem uleiul la încins. Adăugăm ceapa și o amestecăm pentru 1-2 minute în uleiul încins, apoi adăugăm peste ea o ceașcă de apă fierbinte. Infuzată în ulei încins își va accentua gustul mai mult decât dacă ar fi adăugată direct în apă.

Reclamă

Atenție! A nu se înțelege că se prăjește ceapa! Doar se lasă să-și degaje gustul în ulei.

Peste ceapă se adaugă morcovii și păstârnacul. Se amestecă toate aceste ingrediente în ulei cu puțină apă fierbinte, până încep să se pătrundă. Se adaugă și cartofii și se completează cu apa fierbinte.

Se lasă cartofii la fiert împreună cu celelalte legume până se pătrund ușor la testul cu furculița. Apoi se adaugă zeama de varză. Zeama de varză va acri în mod plăcut ciorba de cartofi. Este foarte recomandată pentru aportul crescut de vitamina C.

După ce se adaugă zeama de varză în ciorba de cartofi, se adaugă și o crenguță de cimbru și, puțin mai târziu, sucul de roșii. Se mai adaugă și puțină sare, doar dacă zeama de varză nu este suficient de sărată.

Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, adăugăm în delicioasa ciorbă de cartofi mărar verde tocat. Acesta are nevoie de puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma. Pătrunjelul verde, în schimb, se adaugă după stingerea focului. Aroma lui se degajă chiar și în supele ușor calde, nu fierbinți. Pătrunjelul verde, tocat mărunt se poate adăuga în supe sau ciorbe chiar și în timpul servirii.

Ciorbă de cartofi acrită cu zeamă de varză, gata de servit
Ciorba de cartofi este mai gustoasă acrită cu zeamă de varză / Profimedia Images

Alte metode de a acri ciorbele

Dacă nu avem zeamă de varză putem acri ciorbele sau supele cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de murături, sau cu oțet.

Borșul se va fierbe separat pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi adăugat în ciorbă. Zeama de lămâie și oțetul se pot adăuga înainte de stingerea focului, sau chiar în timpul servirii. Zeama de murături se adaugă ca și zeama de varză, în timpul fierberii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×