Reclamă

Fii chef în bucătăria ta: 13 trucuri pentru a găti ușor

Ți-ai dorit întotdeauna să fii un chef în bucătăria ta, dar timpul nu îți permite asta. Inspirația gastronomică apare întotdeauna când nu ai ingredientele sau ustensilele pregătitre. Așa că te mulțumești doar să privești consursurile culinare.

Publicat: 8 februarie 2021, 17:13 / Actualizat: 12 februarie 2021, 15:08

Îți mai notezi uneori câteva rețete pe care îți promiți să le pregătești la următoarea masă cu prietenii. Dacă ai nevoie de puțină motivație care să te ajute să gătești cele mai gustoase preparate, ți-am pregătit 13 secrete care să te ajute în propria bucătărie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fii chef în bucătăria ta

Cele mai importante lucruri pentru un adevărat chef țin de ordinea pe care o are pe masa de lucru. Ustensilele atent curățate și așezate la locul lor și ingredientele ordonate sunt un alt punct important pentru un bucătar profesionist.

Uneori, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Se produce acel ceva numit „haos ordonat” pentru care trebuie să fii inițiat temeinic în secretele bucătăriei ca să ții pasul. Cele 13 sfaturi de mai jos te vor ajuta să-ți găsești echilibrul culinar și să impresionezi ca un adevărat chef.

Mise en place la nivel de maestru

Este primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să fii un chef în bucătăria ta. Poate cel mai important secret din spatele ușilor este acest „mise en place”. Termenul vine din franceză și înseamnă „totul la locul lui”. Pentru un chef, acest lucru se reduce la cantități.

Reclamă

Înainte să te apuci propriu zis de gătit, trebuie să-ți pregătești ingredientele și să le măsori în funcție de cantitățile pe care ți le cere rețeta. Toacă, taie, curăță, pune uleiul în tigaie. Astfel vei evita să te învârți haotic prin bucătărie pentru că nu găsești ceea ce ai nevoie.

Este esențial să ai cuțitul ascuțit

Un cuțit ascuțit te scapă de timpul pierdut și frustrarea că nu poți tăia o carne groasă. Ascute-l regulat și folosește-l des apoi. Vei reuși să-l controlezi și să-i dai o formă care să-ți avantajeze stilul de tăiat. Ai grijă totuși să nu te rănești.

Reclamă

Gustă în timp ce prepari rețeta

Ar trebui să-ți formezi deja o idee despre ce gust ar trebui să aibă mâncarea pe are urmează să o servești. Gust-o constant pe parcursul procesului de gătire. Astfel îi mai poți da savoare din condimente sau o poți salva dacă se duce prea mult în extremele culinare.

Adaugă câte un praf de sare în timp ce gătești

Nu trebuie să-ți fie frică să adaugi sare, în fond ea este baza gustului. Ai libertatea să adaugi câte condimente dorești, scrie Goodhousekeeping. Nu folosi însă tubul de sare. Pune condimentele într-o strecurătoare sau un bol micuț pentru a menține cantitatea dorită. Riști altfel să nu poți controla câtă sare adaugi.

Cleștii sunt o extensie a mâinilor

Răspunsul la cum să fii un chef în bucătăria ta sunt cleștii. Această ustensilă atât de folositoare este considerată o extensie a mâinilor unui bucătar. Îl vei vedea prezent pe fiecare masă de lucru sau atârnat de șorțul chefilor. Poți să întorci bucățile de carne sau alte preparate cu el. De asemena este de folos când dorești să scoți o tavă din cuptor.

Așază un prosop umed sub tocător

Eviți zgomotul infernal pe care-l faci atunci când bați cu putere o bucată de carne sau când toci rapid ingredientele. Prosopul umed așezat sub tocător mențene de asemenea și stabilitatea lui. Nu există astfel riscul să alunece pe masa umedă.

Fierbe pieptul de pui, apoi pune-l la cuptor

Un alt secret de chef pe care ar trebui să-l știi este cum să pregătești o carne perfectă. Fie că vorbim de pieptul de pui sau de un tip de pește, pune-l mai întâi să fiarbă puțin. Apoi bagă-l la cuptor și vei obține astfel un rezultat mult mai moale, fără arsuri.

Nu aglomera tigaia

Când călești sau prăjești ingredientele ai obiceiul să pui multe lucruri în tigaie pentru a le face mai repede. Nu este însă cea mai bună practică. Trebuie să folosești cantități mici pe care să le pregătești. Altfel, căldura nu ajunge la tot amestecul pe care-l ai și nu vei obține rezultatul caramelizat pe care-l cauți.

Fii chef în bucătăria ta: gătește cu ulei și unt

Un alt secret legat despre cum fii un chef în bucătăria ta are la bază ulei și unt. Folosește aceste două ingrediente mereu în combinație. Astfel, uleiul va împiedica untul să se ardă, iar untul va adăuga savoare preparatului.

Taie întotdeauna codițele ingredientelor

Pentru un aspect plăcut în preparat, dar și în farfurie, trebuie să tai cozile ingredientelor când le pregătești de gătit. Fie că vorbim de ceapă, roșii ori pepene galben, codițele nu trebuie să existe. Vei avea și o mai mare stabilitate pe tocător.

Amestecă până se întrepătrund ingredientele

Dacă ești mai mult genul care gătește deserturi, ai grijă să amesteci bine. Dar trebuie să repeți acest proces doar până ți se transformă totul într-un amestec omogen. Dacă vei exagera, exită posibilitatea să apară gluten în făină. Vrei să ai prăjituri moi și ușoare, nu?

Mirosul îți poate salva preparatul

Dacă simți la un moment dat că mâncarea miroase delicios, dar ea ar mai trebui gătită încă 30 de minute, verific-o. Se poate ca focul să fie dat prea tare sau să se fi gătit mai mult decât trebuia.

O masă de lucru curată îți asigură un gătit fără stres

Cel mai simplu secret despre cum fii un chef în bucătăria ta se leagă de curățenie. Pe masa de lucru ar trebui să fie întotdeauna ordine pentru a evita accidentele. Dacă nu vrei să te rănești, să pierzi ingrediente sau să ai unele în plus în tigaie, fii o bucătăreasă ordonată.

Poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×