Întâi de toate trebuie să faci piața. Asigură-te că alegi cel mai verde broccoli pe care îl găsești. Ai grijă să nu aibă coroana ofilită sau îngălbenită. Tulpina trebuie să fie tare, iar coroana să arate subțire și să fie elastică. Dacă găsești broccoli cu tulpina moale și coada ofilită acesta nu este proaspăt. Îl poți cumpăra din timp, pentru că avantajul acestei legume este că rezistă cam o săptămână la frigider.
Broccoli în 5 pași
Această legumă poate fi mâncată atât crudă, cât și gătită. Pentru varianta a doua îl poți „blancha” (n.r. tehnică de preparare a alimentelor în care alimentele sunt scufundate pentru câteva secunde într-un lichid fierbinte, cum ar fi apa sau uleiul fierbinte) pentru a-i da o crustă crocantă. Dacă această metodă nu îți este pe plac, poți oricând să-l sotezi, să-l gătești la aburi ori să-l prăjești. Tulpinile pot fi puse pe grătar.
Cum pregătești broccoli: insctrucțiuni
Taie buchetul de broccoli prin tulpină, cât mai aproape de coroană, pentru ca florile acesteia să se desfacă. Apoi mărunțește florile în bucățele mai mici, cât pentru a fi mâncate dintr-o singură înghițitură. Pune-le apoi într-un bol pentru a le spăla de eventuala murdărie.
Tulpina poate fi și ea folosită în preparat. Taie capetele, apoi curăț-o cu un peeler (n.r. instrument de curățare). În final trebuie să o toci în rondele pe care să le pui separat într-un bol pentru a le spăla. Ține minte că timpul alocat gătirii tulpinei este mai îndelungat decât cel pentru coroană.
Metoda 1 de preparare: broccoli blanchat
Pregătește un bol cu apă rece pe care să-l ai lângă cuptor, apoi încălzește apa într-o oală până în punctul de fierbere. Adaugă o lingură de sare, apoi bucățile de broccoli și gătește-le 1-2 minute până se fac crocante. Următorul pas este să le scoți și să le pui în apa rece. Pentru tulpină trebuie să fierbi din nou apă, apoi s-o gătești în ea 1-2 minute până se face crocantă. Dacă vrei legumele mai moi le poți pregăti 30 de secunde în plus.
Îl poți folosi în platouri de legume, salate reci și fritattas (n.r. preparat italian pe bază de ou, asemănător cu o omleta, îmbogățit cu ingrediente suplimentare precum carne, brânzeturile sau legume).