Reclamă

Cum să gătești broccoli în 5 pași simpli

O legumă sănătoasă, dar și pretențioasă, broccoli este varianta cea mai bună pentru o farfurie specială. Pregătit cu unt și lămâie, poate fi folosit cu ușurință drept garnitură într-o rețetă. Sau, dacă vrei să ai un preparat mai complex, cu mai multe elemente, îl poți alătura cu încredere lângă cartofii prăjiți în stil franțuzesc. Iată cum să gătești broccoli în 5 pași!

Publicat: 28 ianuarie 2021, 12:42 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:01

Întâi de toate trebuie să faci piața. Asigură-te că alegi cel mai verde broccoli pe care îl găsești. Ai grijă să nu aibă coroana ofilită sau îngălbenită. Tulpina trebuie să fie tare, iar coroana să arate subțire și să fie elastică. Dacă găsești broccoli cu tulpina moale și coada ofilită acesta nu este proaspăt. Îl poți cumpăra din timp, pentru că avantajul acestei legume este că rezistă cam o săptămână la frigider.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Broccoli în 5 pași

Această legumă poate fi mâncată atât crudă, cât și gătită. Pentru varianta a doua îl poți „blancha” (n.r. tehnică de preparare a alimentelor în care alimentele sunt scufundate pentru câteva secunde într-un lichid fierbinte, cum ar fi apa sau uleiul fierbinte) pentru a-i da o crustă crocantă. Dacă această metodă nu îți este pe plac, poți oricând să-l sotezi, să-l gătești la aburi ori să-l prăjești. Tulpinile pot fi puse pe grătar.

Cum pregătești broccoli: insctrucțiuni

Taie buchetul de broccoli prin tulpină, cât mai aproape de coroană, pentru ca florile acesteia să se desfacă. Apoi mărunțește florile în bucățele mai mici, cât pentru a fi mâncate dintr-o singură înghițitură. Pune-le apoi într-un bol pentru a le spăla de eventuala murdărie.

Tulpina poate fi și ea folosită în preparat. Taie capetele, apoi curăț-o cu un peeler (n.r. instrument de curățare). În final trebuie să o toci în rondele pe care să le pui separat într-un bol pentru a le spăla. Ține minte că timpul alocat gătirii tulpinei este mai îndelungat decât cel pentru coroană.

Reclamă

Metoda 1 de preparare: broccoli blanchat

Pregătește un bol cu apă rece pe care să-l ai lângă cuptor, apoi încălzește apa într-o oală până în punctul de fierbere. Adaugă o lingură de sare, apoi bucățile de broccoli și gătește-le 1-2 minute până se fac crocante. Următorul pas este să le scoți și să le pui în apa rece. Pentru tulpină trebuie să fierbi din nou apă, apoi s-o gătești în ea 1-2 minute până se face crocantă. Dacă vrei legumele mai moi le poți pregăti 30 de secunde în plus.

Îl poți folosi în platouri de legume, salate reci și fritattas (n.r. preparat italian pe bază de ou, asemănător cu o omleta, îmbogățit cu ingrediente suplimentare precum carne, brânzeturile sau legume).

Reclamă

Metoda 2 de preparare: broccoli aburit

Pune bucățile de broccoli și tulpina într-un bol în cuptorul cu microunde, apoi adaugă 2-3 linguri de apă peste. Acoperă bolul și setează cuptorul pe maxim, pentru 3-4 minute. Verifică dacă bucățile de legumă s-au frăgezit. Dacă este necesar, mai pune-le la microunde pentru încă un minut.

Se folosește ca garnitură cu ulei de măsline și condimente, salate calde, frittastas și supe.

Metoda 3 de preparare: broccoli gătit la abur

Toarnă câțiva centimetri de apă într-o oală și pune deasupra un coș de aburi. Ai grijă ca apa fiartă să nu atingă coșul. Lasă apa să fiarbă până la o temperatură medie, apoi adaugă bucățile de broccoli și tulpina. Aburește-le între 4-5 minute până devin fragede.

Se folosește ca garnitură cu ulei de măsline și condimente, salate calde, frittastas și supe.

Metoda 4 de preparare: broccoli sotat

Usucă bine bucățile de broccoli. Întinde în tigaie ulei pe care să-l încălzești până la o temperatură medie. Adaugă bucățile de broccoli cu un vârf mare de sare, apoi amestecă. După un minut pune tulpina și continuă să le gătești amestecând în ritm regulat până ce legumele au căpătat o culoare aprinsă de verde și au devenit fragede, potrivit kitchn.

Se folosește în mixuri de legume sotate sau ca garnitură cu ulei de măsline și condimente.

Metoda 5 de preparare: broccoli la cuptor

Setează cuptorul la aproximativ 220 de grade și asigură-te că legumele sunt uscate bine. Pune bucățile de broccoli și tulpinile, împreună cu 1-2 linguri de sare. Întinde apoi conținutul pe o foaie de copt dintr-un singur strat. Prăjește legumele între 20-25 de minute, până devin crocante și se rumenesc. Sevește-le imediat.

Se folosește ca garnitură, în salate reci sau calde sau ca topping de pizza.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×