Reclamă

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală, spune un nou studiu. Cum îi afectează IMC eficacitatea

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală, spune un nou studiu. O cercetare de la Brigham and Women’s Hospital analizează impactul pe care îl are indicele de masă corporală (IMC) în metabolizarea vitaminei D, constatând că greutatea poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele asupra sănătății.

Publicat: 31 ianuarie 2023, 6:25

Publicat în JAMA Network Open, studiul clinic arată că vitamina D este cea mai eficientă pentru persoanele care au o greutate sănătoasă.

„Analiza datelor originale VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25”, spune co-autorul Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în Divizia Brigham de Medicina preventiva.

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală

„Se pare că se întâmplă ceva diferit cu vitamina D la greutăți corporale mai mari. Acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentelor pentru persoanele cu un IMC crescut.”

„Cele mai multe studii ca acesta se concentrează pe nivelul total al vitaminei D din sânge”, a spus autorul principal JoAnn E. Manson, șeful Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și fodator principal al VITAL.

„Faptul că am putut să analizăm acest profil extins al vitaminei D și al biomarkerilor noi ne-a oferit perspective unice asupra disponibilității și activității vitaminei D și dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unii oameni, dar nu la alții”.

Reclamă

Nu există o formulă universală pentru suplimentarea cu vitamina D. Vitamina D pur și simplu nu are același efect pentru cei cu un IMC mai mare.

„Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns la suplimentarea cu vitamina D la cei cu IMC mai mare”, spune Tobias.

„Acest lucru poate avea implicații clinice. Poate explica unele dintre diferențele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de greutatea corporală.”

Reclamă

Care sunt beneficiile vitaminei D

Vitamina D este esențială pentru sănătate. Iată cinci beneficii principale pe care vitamina D le are pentru sănătate.

Vitamina D și sănătatea oaselor

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul din alimente. Probabil că știi deja că calciul este bun pentru oase și ajută la prevenirea osteoporozei.

Este în esență un element de construcție a oaselor și ajută la menținerea rezistenței lor de-a lungul vieții. Dar calciul își poate atinge întregul potențial de formare a oaselor doar dacă corpul are suficientă vitamina D. Calciul și vitamina D lucrează împreună pentru a proteja oasele. Calciul ajută la construirea și menținerea oaselor, în timp ce vitamina D ajută organismul să absoarbă eficient calciul. Deci, chiar dacă consumi suficient calciu, acesta ar putea fi risipit dacă ai deficit de vitamina D.

Vitamina D și sănătatea imunitară

Vitamina D este importantă pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virușilor. Deși în general asociem vitamina D cu sănătatea musculo-scheletică, aceasta are de fapt mai multe funcții în organism, inclusiv în funcția imunitară și reducerea inflamației.

Unele studii au arătat că deficiența de vitamina D este chiar asociată cu un risc mai mare de infecții ale tractului respirator superior. Vitamina D e crucială pentru menținerea unui sistem imunitar funcțional care este capabil să lupte împotriva agenților patogeni străini.

Vitamina D și inflamația

Cercetările arată că vitamina D are un efect antiinflamator puternic. Un studiu publicat de Universitatea Purdue și Institutul Național de Sănătate arată posibilitatea ca vitamina D să fie utilizată în cele din urmă pentru a susține sănătatea imunitară împotriva virușilor precum COVID-19.

„Lucrările noastre demonstrează un mecanism prin care vitamina D reduce inflamația cauzată de celulele T”, spune Majid Kazemian, profesor asistent în departamentele de Informatică și Biochimie de la Universitatea Purdue. „Aceste celule sunt importante pentru sistemului imunitar și sunt părți implicate ca răspunsul imun la infecția care provoacă COVID-19. Sunt necesare cercetări suplimentare, în special studiile clinice și testarea la pacienți, înainte ca aceasta să poată fi adoptată ca opțiune de tratament.Nimeni nu ar trebui să ia mai mult decât dozele recomandate de vitamina D în încercarea de a preveni sau de a combate infecțiile cu COVID.”

Cercetătorii spun că sunt necesare studii clinice pentru a înțelege potențiala eficacitate a vitaminei D ca tratament. „În infecțiile normale, celulele Th1, un subset de celule T, trec printr-o fază proinflamatoare”, spune Kazemian. „Faza proinflamatoare elimină infecția, iar apoi sistemul se oprește și trece în faza antiinflamatoare. Vitamina D ajută la accelerarea acestei tranziții de la faza proinflamatoare la cea antiinflamatoare a celulelor T.”

Vitamina D și diabetul de tip 2

S-a demonstrat că vitamina D are un impact pozitiv asupra sensibilității la insulină și diabetului de tip 2. „Există multe studii științifice și studii clinice care susțin că vitamina D joacă un rol important în îmbunătățirea sensibilității la insulină, care este un hormon necesar pentru menținerea nivelului de glucoză din sânge”, spune dr. Sanchari Sinha Dutta.

„Se știe că menținerea unui nivel de vitamina D de 80 nmol/l sau mai mult este adecvată pentru a menține homeostazia normală a glucozei. Efectele vitaminei D asupra diabetului de tip 2 pot fi determinate de mecanisme multiple. De exemplu, studiile au descoperit că pancreasul conține receptori pentru metabolitul activ al vitaminei D numit 1,25-dihidroxivitamina D, care este necesar pentru sinteza și secreția de insulină de către celulele beta pancreatice”.

Vitamina D poate avea, de asemenea, un impact asupra obezității. „Există și unele efecte secundare ale vitaminei D legate de gestionarea diabetului”, spune dr. Dutta. „De exemplu, studiile au arătat că menținerea unui nivel optim de vitamina D pe termen lung este asociată cu pierderea în greutate și scăderea riscului de obezitate, ambele scad riscul de diabet. Vitamina D poate reduce riscul de obezitate în două săptămâni.

Surse de vitamina D

Vitamina D se dezvoltă prin expunerea la soare și prin consumul anumitor alimente. Vitamina D se găsește în mod natural în gălbenușurile de ou, ficatul de vită, peștele gras precum somonul, tonul, peștele-spadă sau sardinele și uleiurile din ficat de pește.

Din păcate, vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente. Din acest motiv unele alimente au vitamina D adăugată. Vitamina D este adăugată la cereale, lactate și lapte vegetal. Nu este atât de ușor să-ți iei zilnic aportul recomandat de vitamina D prin alimente. Se întâmplă din cauza faptului că nu mâncăm cantități mari din majoritatea acestor alimente.

Expunerea la lumina soarelui (aproximativ 15 minute) este suficientă pentru a produce vitamina D.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×