Reclamă

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală, spune un nou studiu. Cum îi afectează IMC eficacitatea

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală, spune un nou studiu. O cercetare de la Brigham and Women’s Hospital analizează impactul pe care îl are indicele de masă corporală (IMC) în metabolizarea vitaminei D, constatând că greutatea poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele asupra sănătății.

Publicat: 31 ianuarie 2023, 6:25

Publicat în JAMA Network Open, studiul clinic arată că vitamina D este cea mai eficientă pentru persoanele care au o greutate sănătoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Analiza datelor originale VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25”, spune co-autorul Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în Divizia Brigham de Medicina preventiva.

Efectele vitaminei D pot depinde de greutatea corporală

„Se pare că se întâmplă ceva diferit cu vitamina D la greutăți corporale mai mari. Acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentelor pentru persoanele cu un IMC crescut.”

„Cele mai multe studii ca acesta se concentrează pe nivelul total al vitaminei D din sânge”, a spus autorul principal JoAnn E. Manson, șeful Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și fodator principal al VITAL.

„Faptul că am putut să analizăm acest profil extins al vitaminei D și al biomarkerilor noi ne-a oferit perspective unice asupra disponibilității și activității vitaminei D și dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unii oameni, dar nu la alții”.

Reclamă

Nu există o formulă universală pentru suplimentarea cu vitamina D. Vitamina D pur și simplu nu are același efect pentru cei cu un IMC mai mare.

„Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns la suplimentarea cu vitamina D la cei cu IMC mai mare”, spune Tobias.

„Acest lucru poate avea implicații clinice. Poate explica unele dintre diferențele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de greutatea corporală.”

Reclamă

Care sunt beneficiile vitaminei D

Vitamina D este esențială pentru sănătate. Iată cinci beneficii principale pe care vitamina D le are pentru sănătate.

Vitamina D și sănătatea oaselor

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul din alimente. Probabil că știi deja că calciul este bun pentru oase și ajută la prevenirea osteoporozei.

Este în esență un element de construcție a oaselor și ajută la menținerea rezistenței lor de-a lungul vieții. Dar calciul își poate atinge întregul potențial de formare a oaselor doar dacă corpul are suficientă vitamina D. Calciul și vitamina D lucrează împreună pentru a proteja oasele. Calciul ajută la construirea și menținerea oaselor, în timp ce vitamina D ajută organismul să absoarbă eficient calciul. Deci, chiar dacă consumi suficient calciu, acesta ar putea fi risipit dacă ai deficit de vitamina D.

Vitamina D și sănătatea imunitară

Vitamina D este importantă pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virușilor. Deși în general asociem vitamina D cu sănătatea musculo-scheletică, aceasta are de fapt mai multe funcții în organism, inclusiv în funcția imunitară și reducerea inflamației.

Unele studii au arătat că deficiența de vitamina D este chiar asociată cu un risc mai mare de infecții ale tractului respirator superior. Vitamina D e crucială pentru menținerea unui sistem imunitar funcțional care este capabil să lupte împotriva agenților patogeni străini.

Vitamina D și inflamația

Cercetările arată că vitamina D are un efect antiinflamator puternic. Un studiu publicat de Universitatea Purdue și Institutul Național de Sănătate arată posibilitatea ca vitamina D să fie utilizată în cele din urmă pentru a susține sănătatea imunitară împotriva virușilor precum COVID-19.

„Lucrările noastre demonstrează un mecanism prin care vitamina D reduce inflamația cauzată de celulele T”, spune Majid Kazemian, profesor asistent în departamentele de Informatică și Biochimie de la Universitatea Purdue. „Aceste celule sunt importante pentru sistemului imunitar și sunt părți implicate ca răspunsul imun la infecția care provoacă COVID-19. Sunt necesare cercetări suplimentare, în special studiile clinice și testarea la pacienți, înainte ca aceasta să poată fi adoptată ca opțiune de tratament.Nimeni nu ar trebui să ia mai mult decât dozele recomandate de vitamina D în încercarea de a preveni sau de a combate infecțiile cu COVID.”

Cercetătorii spun că sunt necesare studii clinice pentru a înțelege potențiala eficacitate a vitaminei D ca tratament. „În infecțiile normale, celulele Th1, un subset de celule T, trec printr-o fază proinflamatoare”, spune Kazemian. „Faza proinflamatoare elimină infecția, iar apoi sistemul se oprește și trece în faza antiinflamatoare. Vitamina D ajută la accelerarea acestei tranziții de la faza proinflamatoare la cea antiinflamatoare a celulelor T.”

Vitamina D și diabetul de tip 2

S-a demonstrat că vitamina D are un impact pozitiv asupra sensibilității la insulină și diabetului de tip 2. „Există multe studii științifice și studii clinice care susțin că vitamina D joacă un rol important în îmbunătățirea sensibilității la insulină, care este un hormon necesar pentru menținerea nivelului de glucoză din sânge”, spune dr. Sanchari Sinha Dutta.

„Se știe că menținerea unui nivel de vitamina D de 80 nmol/l sau mai mult este adecvată pentru a menține homeostazia normală a glucozei. Efectele vitaminei D asupra diabetului de tip 2 pot fi determinate de mecanisme multiple. De exemplu, studiile au descoperit că pancreasul conține receptori pentru metabolitul activ al vitaminei D numit 1,25-dihidroxivitamina D, care este necesar pentru sinteza și secreția de insulină de către celulele beta pancreatice”.

Vitamina D poate avea, de asemenea, un impact asupra obezității. „Există și unele efecte secundare ale vitaminei D legate de gestionarea diabetului”, spune dr. Dutta. „De exemplu, studiile au arătat că menținerea unui nivel optim de vitamina D pe termen lung este asociată cu pierderea în greutate și scăderea riscului de obezitate, ambele scad riscul de diabet. Vitamina D poate reduce riscul de obezitate în două săptămâni.

Surse de vitamina D

Vitamina D se dezvoltă prin expunerea la soare și prin consumul anumitor alimente. Vitamina D se găsește în mod natural în gălbenușurile de ou, ficatul de vită, peștele gras precum somonul, tonul, peștele-spadă sau sardinele și uleiurile din ficat de pește.

Din păcate, vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente. Din acest motiv unele alimente au vitamina D adăugată. Vitamina D este adăugată la cereale, lactate și lapte vegetal. Nu este atât de ușor să-ți iei zilnic aportul recomandat de vitamina D prin alimente. Se întâmplă din cauza faptului că nu mâncăm cantități mari din majoritatea acestor alimente.

Expunerea la lumina soarelui (aproximativ 15 minute) este suficientă pentru a produce vitamina D.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care arată cum se îngrijeste corect o plantă de aloe vera
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Demi Moore, cu câinele în brațe, la un eveniment
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI
×