Un cartof nu oferă aceleași beneficii ca spanacul, așa că este indicat să consumi o varietate de legume pentru a maximiza aportul de vitamine și minerale.
Care este cea mai sănătoasă legumă din lume
Deși este dificil să ne creăm un obicei din a avea o rutină sănătoasă, specialiștii ne vin în ajutor ca de obicei. Aceștia au identificat leguma cu cea mai mare concentrație de nutrienți. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor acordă scoruri de densitate nutritivă legumelor și fructelor, pe baza concentrației de vitamine și minerale esențiale. Spanacul, mangoldul (sfecla elvețiană) și frunzele de sfeclă, au scoruri în jurul valorii de 80. Însă singura legumă care a obținut un scor perfect de 100 este năsturelul.
Această legumă cu frunze verzi face parte din familia cruciferelor (Brassicaceae) și crește în ape dulci, precum pâraiele și iazurile. Este înrudită îndeaproape cu varza, varza kale, ridichile și muștarul. Denumirea sa științifică, Nasturtium officinale, se traduce din latină prin „cel care-ți răsucește nasul”. Dacă vei gusta vreodată frunzele mature, vei afla de ce.
Năsturelul are un gust înțepător, ușor picant, asemănător unei combinații între rucola și hrean. Specialiștii spun că năsturelul este consumat de peste 3.000 de ani, arată cei de la Medicalnewstoday.com. A fost un ingredient de bază în civilizațiile greacă, persană și romană antică, iar leguma cu aromă piperată s-a aflat chiar și pe masa de la primele sărbători americane.
În unele regiuni, năsturelul este considerată mai mult un fel de iarbă. Cu toate acestea, este foarte densă din punct de vedere nutrițional.
„S-a consumat pentru scopuri medicinale în toată Europa și Asia de mii de ani.”, arată Dr. Amy Lee, Directorul Departamentului de Nutriție la Nucific. Se pare că năsturelul este bogat în Vitamina A și potasiu, mai mult decât o varză tipică. De asemenea, conține mai multă Vitamina C decât o portocală. Se găsește totuși foarte greu, fiind singurul dezavantaj.
Năsturelul este cea mai sănătoasă legumă din lume
Mugurii tineri de năsturel au o aromă mai delicată și tulpini fragede, goale pe interior. Acest lucru îi face ideali pentru a fi consumați cruzi. De exemplu, adăugați în salate sau folosiți ca decor, la fel ca pătrunjelul sau coriandrul. Pe măsură ce planta se maturizează, gustul devine mult mai intens și iute, iar tulpinile mai tari și fibroase, așa că este recomandat să fie gătite pentru a deveni mai plăcute la gust, spun cei de la Britannica.com.




















