Reclamă

3 alimente și băuturi care afectează sănătatea oaselor. Ce recomandă nutriționiștii să eviți pentru a avea un stil de viață sănătos

Pe lista produselor nefavorabile sănătății tale există 3 alimente și băuturi care afectează direct sănătatea oaselor. Osteoporoza este o condiție medicală care vizează multe femei. Deși în mod curent se recomandă lapte, calciu și vitamina D pentru protejarea și întărirea oaselor, specialiștii atrag atenția că nu este suficient. În egală măsură trebuie evitate alimentele și băuturile cu impact nefast asupra densității osoase. 

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 18 noiembrie 2023, 8:01

Iată câteva recomandări ale specialiștilor și chirurgilor ortopezi legate de alimentele pe care trebuie să le evităm dacă dorim să scădem riscul de osteoporoză, arată Huffington Post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 alimente și băuturi care afectează sănătatea oaselor

Dr. Liz Matzkin atrage atenție că un consum de alcool poate provoca, chiar și în cantități mici, probleme sănătății oaselor.

„Un consum crescut de alcool poate altera abilitatea corpului de a absorbi nutrienți importanți, benefici pentru sănătatea osoasă, precum calciu, vitamina D și magneziu”, explică medicul.

De asemenea, hormonii au un rol important în menținerea unor oase puternice. Hormonii încetinesc ciclul de remodelare a osului și perturbă nivelurile hormonale, potrivit asistentei medicale Angelina Waller de la Advanced Orthopedics din Denver.

Mai ales cei care se confruntă cu probleme osoase, trebuie să fie foarte vigilenți cu consumul de alcool. Dr. Matzkin recomandă să nu se depășească o băutură alcoolică pe zi.  

Reclamă

Cafeina

Din păcate, iubitorii de cafea trebuie să fie precauți. Cafeina nu aduce defel beneficii oaselor. Și nu numai cafeaua. Treceți pe listă băuturile energizante, băuturile carbogazoase, ceaiul și suplimentele. De fapt, orice produs care conține cofeină.

Ca și în cazul alcoolului, nu se impune abstinența, ci moderația.

Reclamă

„Cafeina s-a demonstrat că accentuează pierderea calciului și scade rata sa de absorbție. În ambele cazuri influența e negativă în ceea ce privește sănătatea oaselor“, adaugă dr. Matzkin. Aceasta recomandă în schimb ca opțiuni viabile cafeaua decofeinizată sau ceaiul, sau și mai bine, un pahar mare de apă.

Food and Drug Administration recomandă maxim 400 de miligrame de cafeină zilnic. Vitamina D, foarte eficientă în construcția osului, este de asemenea afectată de cafeină. Aceasta poate interfera cu absorbția vitaminei D. Cafeina produce scăderea absorbției de calciu și crește pierderea de calciu în urină.  

Băuturile garbogazoase sunt o adevărată capcană pentru oase.

„Băuturile carbogazoase conțin zaharuri și pot conține, de asemenea, acid fosforic și cafeină”, completează dr. Matzkin. Consumate în cantități însemnate, consecințele negative asupra sănătății oaselor sunt certe.

Tărâțele de grâu

Teoretic, tărâțele de grâu sunt sănătoase, însă specialiștii avertizează că pot avea un efect negativ asupra oaselor. „Au niveluri crescute de acid fitic, care poate impacta negativ absorbția calciului”, adaugă dr. Matzkin. 

Din fericire, poți opta pentru fulgi de ovăz, care nu conțin niveluri ridicate de acid fitic, un antinutrient de origine vegetală. Fasolea, spanacul și sfecla pot conține, în egală măsură, antinutrienți care pot scădea absorbția de calciu.

Însă dacă se lasă la înmuiat boabele uscate de fasole sau se optează pentru gătirea spanacului și a sfeclei, impactul se diminuează, datorită conținutului lor de oxalați.

Dacă totuși nu poți renunța la tărâțele de grîu, le poți lăsa la înmuiat, germinat sau fermentat. Au o mulțime de beneficii pentru sănătate, deci nu e nevoie să le elimini complet din dieta ta, ci doar să le consumi moderat.

Sarea

În general consumul mare de sare este asociat mai degrabă cu riscul de hipertensiune decât cu cel de pierdere osoasă. Însă persoanele vârstnice și cele cu probleme legate de oase trebuie să fie precaute la consumul de sare. 

„Mare atenție la sarea care se poate ascunde în cărnuri, snackuri și alimente procesate ca mezelurile. Consumul excesiv de sare (peste 2.300 de miligrame zilnic) poate duce la pierderea calciului”, punctează dr. Matzkin.

Potrivit unui studiu din 2018 realizat de Journal of the American College of Nutrition, consumul excesiv de sare crește semnificativ riscul de osteoporoză. De menționat că 2.300 de miligrame zilnic echivalează cu o linguriță de sare de masă, conform Food and Drug Administration.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×