Reclamă

3 alimente și băuturi care afectează sănătatea oaselor. Ce recomandă nutriționiștii să eviți pentru a avea un stil de viață sănătos

Pe lista produselor nefavorabile sănătății tale există 3 alimente și băuturi care afectează direct sănătatea oaselor. Osteoporoza este o condiție medicală care vizează multe femei. Deși în mod curent se recomandă lapte, calciu și vitamina D pentru protejarea și întărirea oaselor, specialiștii atrag atenția că nu este suficient. În egală măsură trebuie evitate alimentele și băuturile cu impact nefast asupra densității osoase. 

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 18 noiembrie 2023, 8:01

Iată câteva recomandări ale specialiștilor și chirurgilor ortopezi legate de alimentele pe care trebuie să le evităm dacă dorim să scădem riscul de osteoporoză, arată Huffington Post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 alimente și băuturi care afectează sănătatea oaselor

Dr. Liz Matzkin atrage atenție că un consum de alcool poate provoca, chiar și în cantități mici, probleme sănătății oaselor.

„Un consum crescut de alcool poate altera abilitatea corpului de a absorbi nutrienți importanți, benefici pentru sănătatea osoasă, precum calciu, vitamina D și magneziu”, explică medicul.

De asemenea, hormonii au un rol important în menținerea unor oase puternice. Hormonii încetinesc ciclul de remodelare a osului și perturbă nivelurile hormonale, potrivit asistentei medicale Angelina Waller de la Advanced Orthopedics din Denver.

Mai ales cei care se confruntă cu probleme osoase, trebuie să fie foarte vigilenți cu consumul de alcool. Dr. Matzkin recomandă să nu se depășească o băutură alcoolică pe zi.  

Reclamă

Cafeina

Din păcate, iubitorii de cafea trebuie să fie precauți. Cafeina nu aduce defel beneficii oaselor. Și nu numai cafeaua. Treceți pe listă băuturile energizante, băuturile carbogazoase, ceaiul și suplimentele. De fapt, orice produs care conține cofeină.

Ca și în cazul alcoolului, nu se impune abstinența, ci moderația.

Reclamă

„Cafeina s-a demonstrat că accentuează pierderea calciului și scade rata sa de absorbție. În ambele cazuri influența e negativă în ceea ce privește sănătatea oaselor“, adaugă dr. Matzkin. Aceasta recomandă în schimb ca opțiuni viabile cafeaua decofeinizată sau ceaiul, sau și mai bine, un pahar mare de apă.

Food and Drug Administration recomandă maxim 400 de miligrame de cafeină zilnic. Vitamina D, foarte eficientă în construcția osului, este de asemenea afectată de cafeină. Aceasta poate interfera cu absorbția vitaminei D. Cafeina produce scăderea absorbției de calciu și crește pierderea de calciu în urină.  

Băuturile garbogazoase sunt o adevărată capcană pentru oase.

„Băuturile carbogazoase conțin zaharuri și pot conține, de asemenea, acid fosforic și cafeină”, completează dr. Matzkin. Consumate în cantități însemnate, consecințele negative asupra sănătății oaselor sunt certe.

Tărâțele de grâu

Teoretic, tărâțele de grâu sunt sănătoase, însă specialiștii avertizează că pot avea un efect negativ asupra oaselor. „Au niveluri crescute de acid fitic, care poate impacta negativ absorbția calciului”, adaugă dr. Matzkin. 

Din fericire, poți opta pentru fulgi de ovăz, care nu conțin niveluri ridicate de acid fitic, un antinutrient de origine vegetală. Fasolea, spanacul și sfecla pot conține, în egală măsură, antinutrienți care pot scădea absorbția de calciu.

Însă dacă se lasă la înmuiat boabele uscate de fasole sau se optează pentru gătirea spanacului și a sfeclei, impactul se diminuează, datorită conținutului lor de oxalați.

Dacă totuși nu poți renunța la tărâțele de grîu, le poți lăsa la înmuiat, germinat sau fermentat. Au o mulțime de beneficii pentru sănătate, deci nu e nevoie să le elimini complet din dieta ta, ci doar să le consumi moderat.

Sarea

În general consumul mare de sare este asociat mai degrabă cu riscul de hipertensiune decât cu cel de pierdere osoasă. Însă persoanele vârstnice și cele cu probleme legate de oase trebuie să fie precaute la consumul de sare. 

„Mare atenție la sarea care se poate ascunde în cărnuri, snackuri și alimente procesate ca mezelurile. Consumul excesiv de sare (peste 2.300 de miligrame zilnic) poate duce la pierderea calciului”, punctează dr. Matzkin.

Potrivit unui studiu din 2018 realizat de Journal of the American College of Nutrition, consumul excesiv de sare crește semnificativ riscul de osteoporoză. De menționat că 2.300 de miligrame zilnic echivalează cu o linguriță de sare de masă, conform Food and Drug Administration.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×