Alimentele picante pot transforma orice masă într-o experiență minunată. În timp ce unele persoane preferă iubesc mâncărurile condimentate, altele se feresc de aceste alimente. Indiferent dacă îți place sau nu mâncarea picantă, siguri te întrebi și tu ce efect are asupra organismului tău.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci alimente picante
Alimentele picante sunt acele produse care oferă senzația de „arsură”, de „fierbinte”. Acest lucru se datorează faptului că alimentele picante conțin un compus chimic numit capsaicină.
Capsaicina este componenta principală a ardeilor iuți. Ardeii diferiți conțin concentrații diferite de capsaicină, care este măsurată folosind scara Scoville, spun specialiștii.
Cu cât un ardei sau un aliment este mai picant, cu atât este mai mare evaluat pe scara Scoville. Atunci când mănânci alimente picante, capsaicina se leagă de receptorii din gură și de pe limbă.
Aceștia transmit semnale de durere către creier. Acești receptori simt, de asemenea, temperatura și căldura, felul în care capsaicina păcălește organismul să simtă căldura atunci când consumă alimente condimentate.
Poate exista o ușoară creștere a temperaturii corpului și a ritmului cardiac după ce ai consumat alimente picante. Prin urmare, organismul poate încerca să se răcească singur, motiv pentru care poți să te înroșești sau să începi să transpiri atunci când consumi alimente picante.
Capsaicina poate irita, de asemenea, membranele care căptușesc nasul, ceea ce poate provoca curgerea nasului sau lăcrimarea ochilor. Odată ingerată, capsaicina intră în tractul digestiv și poate irita esofagul sau stomacul.
Acest lucru provoacă dureri sau tulburări gastro-intestinale. Capsaicina poate accelera pentru unele persoane digestia.