Reclamă

Far Breton. Prăjitură simplă și rapidă cu prune

Far Breton este denumirea unui desert tradițional din regiunea Bretagne, din Franța. Se prepară dintr-un aluat asemănător cu cel pentru clafoutis, la care se adaugă prune sau stafide. Îți oferim mai jos varianta rețetei cu prune, pentru că încă este sezonul acestora.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 septembrie 2023, 6:31 / Actualizat: 6 noiembrie 2023, 8:46

Poți încerca rețeta și stafide sau cu alte fructe de sezon. Rețeta acestei prăjituri se prepară foarte simplu și rapid. Nu ai nevoie de ingrediente complexe. Modul de amestecare al acestora este atât de ușor, încât și un începător în ale bucătăriei va reuși să prepare cu succes prăjitura.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După coacere, compoziția prăjiturii va avea textura ca o budincă, dar mai stabilă și mai consistentă. Este ușor asemănătoare și cu textura cremei de zahăr ars. Prunele adăugate vor oferi un gust și un aspect deosebit, iar aroma recomandată este vanilia.

Prepară și tu rețeta acestei prăjituri din bucătăria franceză, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari detaliați în cele ce urmează.

Prăjitura Far Breton – Ingrediente

  • 700-800 gr de prune
  • 4 ouă de mărime medie
  • 125 gr de zahăr
  • 100 gr de făină
  • un praf de sare
  • 600 ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 50 gr unt pentru uns forma de copt.
Reclamă

Prăjitură simplă și rapidă cu prune – Mod de preparare

Începe cu pregătirea prunelor, pe care va trebui să le speli, să le ștergi bine, apoi să le secționezi în jumătăți. Apoi, îndepărtezi sâmburii și le lași deoparte, până când pregătești aluatul prăjiturii.

Înainte de a începe amestecarea aluatului pentru prăjitură, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Alege o formă de copt cu diametrul de 26 cm, pe care o ungi din belșug cu unt moale. Untul are și rol antiaderent pentru forma de copt, dar va contribui și la aspectul prăjiturii și la textura acesteia.

După ce ai uns bine forma de copt, așază la baza ei jumătățile de prune, cu decupajul în jos.

Reclamă

Cum pregătești aluatul pentru prăjitura Far Breton

Aluatul pentru această delicioasă prăjitură din bucătăria franceză se pregătește în mod asemănător cu aluatul pentru clătite. Descoperă aici și rețeta clasică de clătite.

Sparge cele patru ouă într-un bol și adaugă sarea, zahărul și extractul de vanilie peste ele. Apoi, amestecă-le energic, până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția se deschide la culoare. Adaugă făina, omogenizează amestecul și diluează-l cu laptele rece. Compoziția rezultată este mult mai subțire decât cea de clătite sau de clafoutis. Toarnă compoziția peste prunele din forma de copt.

Apoi, pune forma în cuptor și coace prăjitura pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp micșorează temperatura la 175 de grade Celsius. Mai coace prăjitura pentru alte 20 de minute sau până când capătă o culoare mai brună la suprafață.

Prăjitura franțuzească cu prune în forma de copt
Prăjitura se coace până când se rumenește mai bine la suprafață / Shutterstock

După coacere, lasă delicioasa prăjitură Far Breton să se tempereze puțin, apoi scoate-o din forma de copt. Opțional, se poate decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Prăjitura Far Breton decorată cu zahăr
Zahărul pudră pentru decor este opțional / Shutterstock

Se porționează și se servește ușor caldă. Dacă dorești să mai prepari și alte deserturi delicioase cu prune, îți recomandăm să încerci și rețeta de ștrudel cu prune și cremă mac

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×