Home // Lifestyle // Rețete // Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Una dintre rețetele dulci și delicioase de toamnă, cu care îi poți cuceri pe ai tăi, este rețeta de ștrudel cu prune și cremă mac. Combinația de ingrediente este și interesantă, delicioasă și spectaculoasă.
Ștrudelul se porționează mai bine după răcirea completă / Profimedia Images
Prunele de toamnă cuceresc cu aroma lor deosebită. Este păcat să nu te bucuri de ele în cât mai multe deserturi.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Poți prepara chec sau pandișpan cu prune, plăcinte și tarte, dar și deserturi mai complexe, precum prăjiturile în straturi sau torturile. Pentru a te bucura de aroma acestora și în sezonul rece, poți prepara compot de prune, gem sau dulceață.
Descoperă aici și o rețetă de dulceață de prune întregi, numai bună de folosit la deserturile din sezonul rece. Mai jos, îți oferim rețeta ștrudelului cu prune, detaliată pas cu pas.
Ștrudel cu prune și cremă de mac – Ingrediente
Pentru prepararea ștrudelului ai nevoie de ingrediente de bază, adică un tip de aluat, și de ingrediente pentru crema de mac plus prune.
Ștrudel cu prune și cremă de mac – Mod de preparare
Dacă optezi pentru folosirea unui aluat foietaj din comerț, nu îți mai rămâne decât să prepari crema de mac. Aceasta necesită un timp de fierbere, apoi un alt timp de hidratare a macului.
Ideal ar fi să prepari crema de seara, iar a doua zi vei forma ștrudelul și îl vei prepara la cuptor.
Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți prepara și aluatul în casă, în timp ce aștepți să se hidrateze crema de mac. Descoperă aici și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.
Cum prepari crema de mac
Cu ajutorul unei râșnițe de măcinat cafea sau una pentru nuci, macină fin semințele de mac. Apoi, le adaugi într-o cratiță cu pereți mai înalți.
Pune laptele la fiert într-o oală așezată pe flacăra aragazului. Adaugă în lapte și un praf de sare, dar și zahărul. Folosește un tel sau o spatulă și amestecă în lapte până la dizolvarea zahărului. Când laptele atinge punctul de fierbere, trage oala de pe flacăra aragazului. Toarnă laptele fierbinte peste macul măcinat, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă și fierbe crema de mac pentru aproximativ o oră. Amestecă periodic în cremă, dar cu foarte mare atenție, pentru ca semințele care încep să sară în interiorul cratiței să nu te accidenteze.
Când crema de mac devine consistentă, stinge focul și acoperă cratița cu un capac. Las-o la loc răcoros până când se răcește crema. Apoi, o vei pune în frigider până a doua zi.
A doua zi, scoate cratița din frigider și adaugă în crema de mac 1 linguriță cu pudră de scorțișoară și 1-2 linguri dintr-un gem de prune aromat. Adaugă și esența și omogenizează bine crema.
Cum montezi și coci deliciosul ștrudel cu prune și cremă de mac
Înainte de a monta ștrudelul, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Taie prunele în sferturi sau în mai multe felii. Întinde aluatul pe masa de lucru și unge-l cu unt topit. Întinde peste ele crema de mac și așază feliile de prune pe toată suprafața cremei. Apoi rulează aluatul strâns, cu crema și prunele în interior.
Așază ștrudelul astfel format într-o tavă, pe hârtie de copt. Unge suprafața ștrudelului cu unt topit și pune tava în cuptor.
Coace ștrudelul pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Când este copt, mai unge-l ușor cu unt topit și presară fulgi de migdale peste el.
Lasă-l să se răcească, apoi îl poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Porționează-l frumos și savurează-l alături de familie.