Reclamă

Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă

Una dintre rețetele dulci și delicioase de toamnă, cu care îi poți cuceri pe ai tăi, este rețeta de ștrudel cu prune și cremă mac. Combinația de ingrediente este și interesantă, delicioasă și spectaculoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 septembrie 2023, 6:53

Prunele de toamnă cuceresc cu aroma lor deosebită. Este păcat să nu te bucuri de ele în cât mai multe deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți prepara chec sau pandișpan cu prune, plăcinte și tarte, dar și deserturi mai complexe, precum prăjiturile în straturi sau torturile. Pentru a te bucura de aroma acestora și în sezonul rece, poți prepara compot de prune, gem sau dulceață.

Descoperă aici și o rețetă de dulceață de prune întregi, numai bună de folosit la deserturile din sezonul rece. Mai jos, îți oferim rețeta ștrudelului cu prune, detaliată pas cu pas.

Ștrudel cu prune și cremă de mac – Ingrediente

Pentru prepararea ștrudelului ai nevoie de ingrediente de bază, adică un tip de aluat, și de ingrediente pentru crema de mac plus prune.

Reclamă

Ingrediente de bază:

  • 800 gr aluat foietaj
  • 50 gr unt topit
  • fulgi de migdale și zahăr pudră pentru decor.

Pentru crema de mac și prune:

  • 500 gr semințe de mac
  • 1 litru de lapte
  • 1 praf de sare
  • 150 gr de zahăr coajă de lămâie
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1-2 linguri cu gem de prune aromat
  • 250 gr prune.
Reclamă

Ștrudel cu prune și cremă de mac – Mod de preparare

Dacă optezi pentru folosirea unui aluat foietaj din comerț, nu îți mai rămâne decât să prepari crema de mac. Aceasta necesită un timp de fierbere, apoi un alt timp de hidratare a macului.

Ideal ar fi să prepari crema de seara, iar a doua zi vei forma ștrudelul și îl vei prepara la cuptor.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți prepara și aluatul în casă, în timp ce aștepți să se hidrateze crema de mac. Descoperă aici și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari crema de mac

Cu ajutorul unei râșnițe de măcinat cafea sau una pentru nuci, macină fin semințele de mac. Apoi, le adaugi într-o cratiță cu pereți mai înalți.

Pune laptele la fiert într-o oală așezată pe flacăra aragazului. Adaugă în lapte și un praf de sare, dar și zahărul. Folosește un tel sau o spatulă și amestecă în lapte până la dizolvarea zahărului. Când laptele atinge punctul de fierbere, trage oala de pe flacăra aragazului. Toarnă laptele fierbinte peste macul măcinat, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă și fierbe crema de mac pentru aproximativ o oră. Amestecă periodic în cremă, dar cu foarte mare atenție, pentru ca semințele care încep să sară în interiorul cratiței să nu te accidenteze.

Când crema de mac devine consistentă, stinge focul și acoperă cratița cu un capac. Las-o la loc răcoros până când se răcește crema. Apoi, o vei pune în frigider până a doua zi.

A doua zi, scoate cratița din frigider și adaugă în crema de mac 1 linguriță cu pudră de scorțișoară și 1-2 linguri dintr-un gem de prune aromat. Adaugă și esența și omogenizează bine crema.

Cum montezi și coci deliciosul ștrudel cu prune și cremă de mac

Înainte de a monta ștrudelul, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Taie prunele în sferturi sau în mai multe felii. Întinde aluatul pe masa de lucru și unge-l cu unt topit. Întinde peste ele crema de mac și așază feliile de prune pe toată suprafața cremei. Apoi rulează aluatul strâns, cu crema și prunele în interior.

Așază ștrudelul astfel format într-o tavă, pe hârtie de copt. Unge suprafața ștrudelului cu unt topit și pune tava în cuptor.

Colaj de poze cu pașii de montare a ștrudelului cu prune
Crema de mac se va prepara de seara pentru a avea timp să se hidrateze semințele de mac / Profimedia Images

Coace ștrudelul pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Când este copt, mai unge-l ușor cu unt topit și presară fulgi de migdale peste el.

Femeie decorând ștrudelul cu fulgi de migdale
Pentru a nu se scutura fulgii de pe ștrudel, acesta se unge ușor cu unt topit / Profimedia Images

Lasă-l să se răcească, apoi îl poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Porționează-l frumos și savurează-l alături de familie.

Dacă mai dorești astfel de rețete, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de ștrudel cu mere și nuci.

Porții de ștrudel cu prune și cremă de mac pe un suport de lemn
Scorțișoara și vanilia sunt aromele folosite la ștrudel / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×