Dulceața este ideală pentru răsfățul de la micul dejun, dar și pentru a glazura cu ea clătitele, papanașii sau alte deserturi delicioase. O poți prepara din diferite tipuri de prune, cu condiția să nu fie foarte coapte și nici foarte mari. Dacă gustul gemului de prune poate fi dulce, ușor acrișor sau ușor amărui, gustul dulceții va fi mai dulce, de unde și denumirea de dulceață.
Poți aromatiza dulceața cu scorțișoară, cu vanilie sau o poți lăsa simplă, doar cu aroma prunelor. O poți prepara și din prune jumătăți, dar va fi mai interesantă din prune întregi, chiar dacă vei petrece mai mult timp pentru a îndepărta sâmburii.
Tot din colecția de rețete de la bunica, mai avem pentru tine și o rețetă de dulceață de caise întregi. Pentru a prepara dulceața din prune, îți oferim mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Dulceață de prune – Ingrediente
- 1 kg de prune nu foarte coapte
- 850 gr de zahăr
- 150 ml de apă
- sucul de la o lămâie.
Rețeta dulceții de prune – Mod de preparare
Începe cu sortarea prunelor și îndepărtarea codițelor. Cele mai potrivite prune pentru dulceață sunt cele cu formă mai alungită și coaja de culoare închisă. Acestea au pulpa mai fermă și se vor menține întregi atât în timpul preparării, cât și ulterior.
Spală bine prunele și șterge-le cu prosoape de hârtie, pentru a îndepărta stratul alb ca de brumă de pe ele. Pentru a îndepărta sâmburii din prune, ia câte o prună în mână și ține-o cât mai strâns. Cu un băț pentru frigărui sau cu o scobitoare împinge sâmburele afară, de la partea unde a fost codița către vârful prunei. Chiar dacă vei petrece mai mult timp îndepărtând sâmburii din prune, te vei bucura la final de o dulceață cu aspect apetisant.
Descoperă și o rețetă de compot de prune întregi, pentru iarnă.