Reclamă

Dulceață de caise întregi. Rețetă veche de la bunica

Dacă adori dulceața de caise și dorești să o prepari într-un mod mai deosebit îți oferim o rețetă de dulceață de caise întregi.

Publicat: 14 iulie 2022, 7:00 / Actualizat: 5 mai 2023, 14:28

Rețeta este veche, așa cum o preparau bunicile odinioară, când timpul nu era o problemă atât de mare. Rețetele vechi au suferit modificări din cauza rutinei zilnice. Este mai simplu și mai rapid să desfaci caisele în jumătăți și să le îndepărtezi sâmburii. Însă dulceața va fi mai atractivă cu fructele întregi. În plus, fructele vor fi mai gustoase deoarece pulpa lor rămâne în interior și nu se împrăștie prin tot siropul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un plus pentru această dulceață este că poți folosi caisele întregi și pentru decorarea deserturilor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu dulceața de caise în această variantă.

Dulceață de caise întregi – Ingrediente

Sunt necesare două etape pentru prepararea acestei rețete de dulceață, deci lista de ingrediente se împarte și ea în două. Ai nevoie de ingrediente pentru pregătirea fructelor și de alte ingrediente pentru prepararea dulceții.

Pentru pregătirea fructelor:

  • 3 litri de apă,
  • 3 linguri cu bicarbonat de sodiu.
Reclamă

Pentru prepararea dulceții:

  • 2 kg caise întregi,
  • 1500 gr zahăr,
  • 200 ml apă,
  • sucul de la o lămâie.

Rețetă de dulceață de caise întregi – Mod de preparare

Reclamă

Comparativ cu alte rețete de dulceață din fructe, cea din caise întregi necesită 2 etape: o etapă de pregătire a fructelor și etapa de preparare propriu-zisă.

Cum pregătești caisele pentru dulceață

Ia o cratiță sau o oală încăpătoare în care adaugi 3 litri de apă rece. Pune cele trei linguri de bicarbonat de sodiu în apă. Amestecă intens cu o spatulă până când bicarbonatul este diluat și soluția omogenizată.

Spală bine caisele și adaugă-le în apa cu bicarbonat. Amestecă-le pentru a le acoperi pe toate cu apă. Este ideal ca pentru această dulceață să folosești caise coapte, dar cu miezul mai ferm. Lasă caisele în apa cu bicarbonat pentru cel puțin 3 ore. Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a oferi fermitate fructelor și în timpul fierberii.

După acest interval de timp, scurge bine caisele și clătește-le cu apă rece.

Lasă-le într-o sită la scurs. Cu ajutorul unei țepușe pentru frigărui împinge sâmburii afară din interiorul caiselor. Ține câte o caisă strâns în mână și împinge sâmburele cu țepușa din partea în care a fost prinsă codița. După ce ai îndepărtat toți sâmburii, poți prepara dulceața de caise.

Cum prepari dulceață de caise întregi

Pune zahărul într-o cratiță cu bază dublă. Adaugă apa și pune cratița pe flacăra aragazului. Lasă siropul să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Adaugă caisele și fierbe-le în sirop, la foc de intensitate mică pentru 20-30 de minute.  Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafață, ca la orice rețetă de dulceață din fructe.

Vezi mai multe imagini cu dulceața de caise întregi în GALERIA FOTO!

Cratița cu dulceață de caise întregi
Caisele se vor ține în apă cu bicarbonat înainte de fierbere, pentru a se menține ferme / Shutterstock

Spre finalul etapei de fierbere adaugă și sucul de lămâie. Iar după ce ai fiert dulceața, pune-o în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu ștergare sau pături și lasă-le să se răcească lent pentru a asigura o conservare sigură dulceții din caise întregi. Te vei bucura mai târziu de gustul delicios și aspectul plăcut al caiselor din dulceață.

Și dacă mai ai timp și pentru alte rețete delicioase îți oferim și rețeta de dulceață de pepene galben cu ghimbir.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI
×