Dulceață de caise. Rețetă din bucătăria bunicii

Dacă adori caisele, nu ezita să le conservi într-o delicioasă, aromată și plăcut colorată dulceață de caise. Este perfectă pentru deliciul de la mic dejun, alături de un ceai cu aromă deosebită. În plus, această dulceață este minunată și în diferite rețete de prăjituri și torturi.

Publicat: 10 august 2021, 7:05 / Actualizat: 24 mai 2022, 14:47
Dulceață de caise în borcan și într-o cratiță
Dulceața de caise își păstrează fructele ferme dacă acestea sunt conservate în apă cu bicarbonat / Profimedia Images

Caisele sunt printre fructele vedete ale verii, cu gust dulce acrișor și culoare îmbietoare. Pot fi consumate proaspete sau uscate, în funcție de gusturi și preferințe. Versatile, aceste fructe se folosesc și la diverse preparate, precum sunt sucurile, nectarurile, gemurile sau dulcețurile. Chiar și sâmburii caiselor sunt folosiți în compoziția uleiurilor cosmetice.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu dulceața de caise după o rețetă din bucătăria bunicii.

Dulceață de caise – Ingrediente

Ingredientele pentru această rețetă de dulceață se împart în două grupuri: ingrediente pentru dulceața propriu-zisă și ingrediente pentru pregătirea fructelor.

Ingrediente pentru dulceață:

  • 3 kg caise
  • 1 500 gr zahăr
  • 750 ml apă
  • sucul de la o lămâie
Reclamă

Ingrediente pentru pregătirea caiselor:

  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 500 ml apă rece

Rețetă de dulceață din caise – Mod de preparare

Reclamă

Rețetele de dulceață se diferențiază de rețetele de gemuri sau marmelade prin faptul că la dulceață fructele rămân ușor ferme, iar la gem acestea sunt pasate. Pentru ca anumite fructe să rămână ferme în dulceață, este necesar să urmezi câtiva pași de pregătire înainte de tratamentul termic.

La vremea lor, bunicile noastre conservau fructele în apă de var pentru mai multe ore. Această metodă nu se mai practică în zilele noastre, pentru că avem din fericire alte variante mai sănătoase.

Cum se pregătesc fructele pentru a rămâne ferme

Alege caise coapte, dar ușor ferme. Spală bine caisele și curăță-le de coajă cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire. Amestecă apa cu bicarbonatul de sodiu până acesta este bine diluat. Adaugă caisele în acest amestec și lasă-le acolo 15-20 de minute. Clătește-le bine în 2-3 ape, apoi îndepărtează sâmburii și toaca fructele în cuburi mici. Stropește cuburile de caise cu sucul de la o lămâie.

Cum se prepară dulceață de caise

Pune un vas cu pereți dubli la foc mediu și adaugă apa cu zahărul. Amestecă intens până când se topește zahărul și se formează un sirop. Fierbe siropul de apă cu zahăr până când trece testul picăturii. Acest test se face picurând din sirop pe o farfurie rece, ținută la frigider. Dacă picăturile de sirop rămân pe farfurie ca niște perle, siropul este gata și poți adăugat în el fructele. Dacă picăturile de sirop se împrăștie pe suprafața farfuriei, siropul se va mai lăsa la fiert, urmând să refaci testul picăturii de sirop.

Când siropul pentru dulceață de caise a trecut testul, adaugă cuburile de caise. Retrage vasul de pe foc și lasă-l deoparte 12-15 minute. În acest timp, cuburile de caise vor mai lăsa și ele puțin sirop.

După acest interval, fierbe dulceața la foc mediu pentru 15 minute. În timpul fierberii se va forma spumă deasupra, pe care o îndepărtezi cu ajutorul unei spumiere.

Pentru a te asigura că dulceața a fiert suficient, poți să mai apelezi la testul picăturii de sirop. Lasă dulceața să se tempereze 10 minute, apoi umple cu ea borcanele sterilizate, în prealabil.

Dulceața de caise se pune fierbinte în borcane sterilizate / Profimedia Images

Închide bine capacele și învelește borcanele în pături. Le lași acolo până se răcesc complet, le etichetezi și le treci în cămară.

Cum sterilizezi borcanele și sticlele pentru conserve

Pune borcanele și sticlele în apă caldă cu puțin detergent de vase și lăsați-le acolo 2-3 ore. Apoi le clătești bine de tot și le așezi într-o tavă de aragaz, alături de capacele spălate și scurse. Pune tava cu borcane și capace la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 12-15 minute. Când scoți borcanele din cuptor acestea vor fi perfect uscate și foarte fierbinți.

O altă metodă de a steriliza borcanele constă în fierberea acestora într-un vas cu apă pentru 10-15 minute.

Dacă te-am convins să prepari rețeta de dulceață de caise, îți dorim spor la preparat și poftă bună la savurat! Iar dacă ești în căutarea unei rețete de desert cu caise îți recomandăm o rețetă de chec cu caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 16 decembrie 2025. Peștii vor claritate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Nativii reușesc să scape de ceața mentală care i-a înconjurat o lungă perioadă de timp. Citește horoscopul zilei de 16 decembrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Îmbrățișează oportunitatea de a-ți observa gândurile...
2
Ariana Grande surprinsă de la spate la Gala Premiilor Oscar 2024
Divertisment
O artistă celebră se confruntă cu probleme grave de sănătate. Familia vedetei a rupt tăcerea într-un mesaj de ajutor
O artistă celebră se confruntă cu probleme grave de sănătate. Familia vedetei a rupt tăcerea într-un mesaj de ajutor. Aflată în prezent într-un turneu de promovare al celui mai recent proiect al său, actrița...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 decembrie – 21 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Este una dintre săptămânile mai dificile pentru iubire în această lună, deoarece Soarele formează un pătrat cu Saturn, Neptun și Venus. Citește horoscopul săptămânii 15 decembrie – 21 decembrie 2025. Pătrarele sunt aspecte dificile...
4
Sydney Sweeney surprinsă de la spate pe covorul roșu în timp ce se află la Festivalul de Film de la Toronto
Divertisment
Vedeta care „nu și-a făcut niciodată” tratamente cosmetice. Ce spune blonda despre standardele actuale de frumusețe
Ea este vedeta care „nu și-a făcut niciodată” tratamente cosmetice. Blonda a vorbit despre standardele actuale de frumusețe și a mărturisit că intenționează să rămână departe de procedurile cosmetice. Actrița, în vârstă de 28...
5
Jennifer Lopez poartă o rochie cu decolteu și părul prins în coc
CaTine
Jennifer Lopez a publicat o fotografie rară alături de cele două surori. Diva a sărbătorit-o pe mama sa în Las Vegas
A ținut să publice imaginile pe contul personal de socializare. Jennifer Lopez a publicat o fotografie rară alături de cele două surori. Diva a sărbătorit-o pe mama sa în Las Vegas. Aceasta din urmă...
PARTENERI
×