Reclamă

Dulceață de caise. Rețetă din bucătăria bunicii

Dacă adori caisele, nu ezita să le conservi într-o delicioasă, aromată și plăcut colorată dulceață de caise. Este perfectă pentru deliciul de la mic dejun, alături de un ceai cu aromă deosebită. În plus, această dulceață este minunată și în diferite rețete de prăjituri și torturi.

Publicat: 10 august 2021, 7:05 / Actualizat: 24 mai 2022, 14:47

Caisele sunt printre fructele vedete ale verii, cu gust dulce acrișor și culoare îmbietoare. Pot fi consumate proaspete sau uscate, în funcție de gusturi și preferințe. Versatile, aceste fructe se folosesc și la diverse preparate, precum sunt sucurile, nectarurile, gemurile sau dulcețurile. Chiar și sâmburii caiselor sunt folosiți în compoziția uleiurilor cosmetice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu dulceața de caise după o rețetă din bucătăria bunicii.

Dulceață de caise – Ingrediente

Ingredientele pentru această rețetă de dulceață se împart în două grupuri: ingrediente pentru dulceața propriu-zisă și ingrediente pentru pregătirea fructelor.

Ingrediente pentru dulceață:

  • 3 kg caise
  • 1 500 gr zahăr
  • 750 ml apă
  • sucul de la o lămâie
Reclamă

Ingrediente pentru pregătirea caiselor:

  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 500 ml apă rece

Rețetă de dulceață din caise – Mod de preparare

Reclamă

Rețetele de dulceață se diferențiază de rețetele de gemuri sau marmelade prin faptul că la dulceață fructele rămân ușor ferme, iar la gem acestea sunt pasate. Pentru ca anumite fructe să rămână ferme în dulceață, este necesar să urmezi câtiva pași de pregătire înainte de tratamentul termic.

La vremea lor, bunicile noastre conservau fructele în apă de var pentru mai multe ore. Această metodă nu se mai practică în zilele noastre, pentru că avem din fericire alte variante mai sănătoase.

Cum se pregătesc fructele pentru a rămâne ferme

Alege caise coapte, dar ușor ferme. Spală bine caisele și curăță-le de coajă cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire. Amestecă apa cu bicarbonatul de sodiu până acesta este bine diluat. Adaugă caisele în acest amestec și lasă-le acolo 15-20 de minute. Clătește-le bine în 2-3 ape, apoi îndepărtează sâmburii și toaca fructele în cuburi mici. Stropește cuburile de caise cu sucul de la o lămâie.

Cum se prepară dulceață de caise

Pune un vas cu pereți dubli la foc mediu și adaugă apa cu zahărul. Amestecă intens până când se topește zahărul și se formează un sirop. Fierbe siropul de apă cu zahăr până când trece testul picăturii. Acest test se face picurând din sirop pe o farfurie rece, ținută la frigider. Dacă picăturile de sirop rămân pe farfurie ca niște perle, siropul este gata și poți adăugat în el fructele. Dacă picăturile de sirop se împrăștie pe suprafața farfuriei, siropul se va mai lăsa la fiert, urmând să refaci testul picăturii de sirop.

Când siropul pentru dulceață de caise a trecut testul, adaugă cuburile de caise. Retrage vasul de pe foc și lasă-l deoparte 12-15 minute. În acest timp, cuburile de caise vor mai lăsa și ele puțin sirop.

După acest interval, fierbe dulceața la foc mediu pentru 15 minute. În timpul fierberii se va forma spumă deasupra, pe care o îndepărtezi cu ajutorul unei spumiere.

Pentru a te asigura că dulceața a fiert suficient, poți să mai apelezi la testul picăturii de sirop. Lasă dulceața să se tempereze 10 minute, apoi umple cu ea borcanele sterilizate, în prealabil.

Dulceața de caise se pune fierbinte în borcane sterilizate / Profimedia Images

Închide bine capacele și învelește borcanele în pături. Le lași acolo până se răcesc complet, le etichetezi și le treci în cămară.

Cum sterilizezi borcanele și sticlele pentru conserve

Pune borcanele și sticlele în apă caldă cu puțin detergent de vase și lăsați-le acolo 2-3 ore. Apoi le clătești bine de tot și le așezi într-o tavă de aragaz, alături de capacele spălate și scurse. Pune tava cu borcane și capace la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 12-15 minute. Când scoți borcanele din cuptor acestea vor fi perfect uscate și foarte fierbinți.

O altă metodă de a steriliza borcanele constă în fierberea acestora într-un vas cu apă pentru 10-15 minute.

Dacă te-am convins să prepari rețeta de dulceață de caise, îți dorim spor la preparat și poftă bună la savurat! Iar dacă ești în căutarea unei rețete de desert cu caise îți recomandăm o rețetă de chec cu caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×