Începe cu pregătirea merelor deoarece acest proces ocupă puțin mai mult timp decât pregătirea blatului. Spală bine merele și feliază-le mai grosier, în felii de aproximativ 1 centimetru grosime. Apoi îndepărtează cotoarele. Dacă ai un dispozitiv special de îndepărtat cotoare, îl poți folosi cu încredere. La final, stropește feliile de mere cu suc proaspăt de lămâie pentru a nu oxida.
Pune zahărul într-o tigaie antiaderentă, la caramelizat și amestecă intens pentru a nu se arde. Când zahărul este topit, adaugă untul și din nou amestecă până se topește și acesta. În sosul caramel de pe foc adaugă feliile de mere și lasă-le 1-2 minute în sos, întorcându-le de pe o poarte pe cealaltă. Stinge focul și lasă merele să se tempereze în sos.
Cum prepari blatul pentru prăjitură răsturnată cu mere caramelizate
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Sparge ouăle în bolul mixerului, adaugă sarea și zahărul și mixează-le până obții o compoziție spumoasă. Te oprești atunci când zahărul și sarea sunt topite, iar compoziția de ouă își mărește consistent volumul.
Adaugă pe rând, uleiul, laptele și vanilia. Poți folosi o păstaie de vanilie sau aproximativ 20 mililitri de esență de vanilie. Cerne făina împreună cu praful de copt și adaugă, treptat, acest amestec în compoziția de mai sus. Omogenizează bine compoziția.
Ia o formă rotundă, de tartă sau de tort, cu un diametru de 24-25 centimetri și tapetează-i interiorul cu puțin unt. Așază la baza acesteia feliile de mere caramelizate, împreună cu sosul caramel. Peste acestea presară puțină pudră de scorțișoară, apoi întinde uniform compoziția pentru blat.
Coace prăjitura pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius sau până se rumenește bine la suprafață. Poți apela și la testul cu scobitoarea pentru siguranța coacerii prăjiturii. După coacere, răstoarnă prăjitura imediat pe platou, pentru a nu se întări sosul caramel pe pereții formei de copt. Lasă prăjitura cu mere să se răcească înainte de a o porționa.
Dacă ți-am stârnit pofta, îți dorim spor la preparat rețeta de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate și poftă bună la savurat!