Clafoutis cu cireșe: desert rapid și delicios

Pentru răsfățul culinar de zi cu zi, îți oferim rețeta celui mai simplu, rapid și delicios desert: Clafoutis cu cireșe. Este un desert perfect pentru sezonul cireșelor coapte și nu numai. Se prepară ușor și rapid și nu necesită multe ingrediente.

Publicat: 2 iunie 2021, 16:08 / Actualizat: 14 iunie 2022, 18:19

Clafoutis este un desert tradițional din bucătăria franțuzească și se prepară în special cu cireșe negre. Se servește, de obicei, cald, presărat cu zahăr pudră, sau asezonat cu diverse creme. Este delicios de savurat chiar și cu o cupă din înghețata alături.

Are o textură de budincă și poate fi aromatizat după preferințele fiecăruia. În general vanilia este cea care completează perfect ingredientele din acest desert. Însă puteți folosi și aroma de mentă sau de lămâie. Dacă aveți mentă proaspătă, puteți adăuga câteva frunze rupte în aluatul prăjiturii.

Clafoutis cu cireșe: ingrediente și mod de preparare

Aluatul pentru clafoutis se prepară simplu, în același mod ca și aluatul pentru clătite americane. Dacă ți-am captat atenția, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu celor dragi un delicios desert de sezon.

Reclamă

Ingrediente:

  • 4 ouă medii;
  • 100 gr zahăr;
  • 125 gr făină;
  • 250 ml lapte;
  • 300 gr cireșe;
  • un praf sare;
  • 1 păstaie de vanilie, sau 2 lingurițe de esență;
  • 20 gr unt;
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie;
  • un cub de unt pentru uns forma de copt.

Mod de preparare

Începe prin a pune untul la topit într-o tigaie mică, apoi lasă-l la răcit. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Sparge ouăle într-un bol, presară puțină sare peste ele și mixează-le până se omogenizează. Adaugă zahărul și mixează în continuare la treaptă maximă până obții o compoziție spumoasă. Știi că ai obținut această compoziție spumoasă atunci când volumul se dublează.

Reclamă

Adaugă păstaia de vanilie, sau esența, apoi laptele și untul topit și omogenizează compoziția. La final, adaugă făina și din nou omogenizează compoziția.

Tapetează cu unt pereții interiori ai unei forme de copt cu o capacitate de 1-1,5 litri și presară zahăr. În acest fel, prăjitura se desprinde mai ușor după coacere.

Presără la baza formei de copt cireșele, după ce le-ai îndepărtat sâmburii, apoi întinde aluatul de clafoutis peste ele.

Coace deliciosul clafoutis cu cireșe pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește frumos la suprafață.

Prăjitură franțuzească cu cireșe coaptă într-un vas oval
Clafoutis cu cireșe în formă ovală, presărat cu zahăr pudră / Shutterstock

După coacere, lasă prăjitura să se tempereze 5-6 minute, apoi o presari cu zahăr si o savurezi caldă, alături de cei dragi. Este delicioasă această prăjitură cu cireșe din bucătăria franțuzească chiar și rece de la frigider, depinde de gusturile fiecăruia.

Felii de clafoutis cu cirele separate cu hârtie de copt
Prăjitura Clafoutis cu cireșe se poate servi și rece, de la frigider / Shutterstock

Chiar dacă în rețeta originală se folosesc cireșe proaspete, poți folosi, în extrasezon și cireșe din compot, bine scurse. Pe principiul că orice rețetă poate fi adaptată după propriile gusturi, poți folosi, pentru rețeta de clafoutis și alte fructe precum: vișine, afine, zmeură, căpșuni, etc. Important este să respecți cantitățile de ingrediente de la aluat.

În speranța că ți-am stârnit pofta de așa desert delicios și simplu de preparat precum acest clafoutis cu cireșe, îți urăm spor la preparat și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×