Condimentele sunt arome provenite din semințe, fructe, scoarță, rizomi și alte părți ale plantelor. Folosit pentru a asezona și conserva alimentele și, de asemenea, ca medicamente, coloranți sau parfumuri, condimentele au fost foarte apreciate ca mărfuri comerciale de mii de ani.
Sunt vândute sub formă uscată, dar asta nu înseamnă că potfi folosite la nesfârșit. Aromele lor puternice se vor disipa în timp, mai ales dacă sunt expuse la lumină și aer.
Condimente esențiale pentru preparate gustoase
Bucătarii recomandă aproape întotdeauna cumpărarea condimentelor întregi și măcinarea lor acasă. Condimentele întregi își păstrează compușii aromatici mult mai bine decât cei măcinați. Dar realitatea este că majoritatea dintre noi se bazează pe condimente măcinate. Dacă alegi un amestec de condimente întregi și măcinate în cantități limitate pe care le poți consuma rapid, vei preveni irosirea condimentelor care își vor pierde aroma.
Cardamom
Cardamomul provine din fructele uscate ale Elettaria cardamomum, un membru al familiei de ghimbir originar în sud-vestul Indiei. Aroma sa dulce, florală și fructată este esențială pentru produsele de panificație nordice și cafeaua arabă. Există două varietăți principale de cardamom: mysore, care este mai mare și de culoare verde, cu note lemnoase și de eucalipt, și malabar, care este mai mic, cu note florale.
Cardamomul mare, cunoscut și sub denumirea de cardamom negru, provine dintr-o plantă total diferită, Amomum subulatum, care crește în estul Himalayei. Este o păstăie lungă roșiatică, cu arome puternice de cineol și camfor. Gustul este adesea potențat prin afumare și este folosit pentru mâncăruri sărate.
Ardei iute
Ardeii iuți sunt cel mai popular condiment din întreaga lume, cu o rată de consum de 20 de ori mai mare decât a piperului negru. Există 25 de specii de Capsicum, dintre care doar cinci au fost domesticite. Majoritatea ardeilor iuți pe care îi consumăm provin din Capsicum annuum, cultivat pentru prima dată în Mexic acum 5.000 de ani. Ardeii iuți sunt adesea consumați proaspeți, dar aroma lor devine mai concentrată când sunt supuși procesului de uscare.