Reclamă

Beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate

Una dintre legumele preferate ale toamnei, dovleacul, nu este doar vedeta halloweenului. Pe lângă faptul că este gustos și arătos, este și foarte sănătos. Beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate nu sunt puține.

Adelina Miron
Adelina Miron
Publicat: 23 ianuarie 2021, 22:31 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:11

Dovleacul are conținut scăzut de calorii și este plin de substanțe nutritive, precum vitamina A și antioxidanți. Este un supliment delicios și nutritiv pe care merită să îl adaugi în alimentația ta din mai multe motive. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vedere forte

Beta-carotenul este responsabil pentru culoarea portocalie a dovlecilor. Acest pigment este un carotenoid pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Beta-carotenul și vitamina A sunt esențiale pentru menținerea sănătății vederii, potrivit Insider.

De asemenea, Vitamina A face parte dintr-un compus numit rodopsină, care asigură sensibilitatea ochilor la lumină și întuneric. Totodată, vitamina A susține sănătatea corneei și a retinei.

Conform unei evaluări din 2013, beta-carotenul și alți nutrienți precum vitamina C, vitamina E, zincul și acizii grași omega-3 contribuie la prevenirea bolilor oculare cauzate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară (n. r. deteriorarea zonei centrale a retinei, numita maculă, responsabilă de acuitatea vizuală maximă). 

Reclamă

Scădere în greutate

Dovleacul este o sursă bună de fibre, ceea ce asigură o senzație prelungită de sațietate și, implicit, scade numărul gustărilor dintre mese. 

Semințele de dovleac sunt o gustare excelentă, bogată în nutrienți. Au fibre, proteine, grăsimi sănătoase și micronutrienți. Proteinele reglează hormonii foamei, efectul fiind descompunerea treptată a grăsimii, iar acesta intră pe lista cu beneficiile consumului de dovleac.

Reclamă

Inimă sănătoasă

Dovleacul este bogat în potasiu, un nutrient care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de infarct și accident vascular cerebral.

O cană de dovleac conține 490 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din valoarea zilnică recomandată. 

O analiză făcută pe 16 studii a constatat că riscul de accident vascular cerebral scade odată cu creșterea consumului de potasiu. Totodată, un aport ridicat de potasiu poate reduce tensiunea arterială, diminuând riscul de apariție al bolilor de inimă. 

Piele protejată

Beta-carotenul și vitamina A sunt benefice pentru sănătatea pielii. Datorită proprietăților sale antioxidante, beta-carotenul din dovleac poate preveni efectele îmbătrânirii și poate stimula apărarea pielii împotriva razelor solare UV. De asemenea, este eficient în prevenirea arsurilor. 

Risc de cancer redus

Dovleacul, inclusiv semințele sale, sunt bogate în antioxidanți care ajută la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot fi cauzați de ciclul celular normal, de poluanții din mediu sau de radiațiile UV. Aceste molecule instabile pot provoca stres oxidativ, care deteriorează ADN-ul celulelor sănătoase.

Antioxidanții precum beta-carotenul ajută la combaterea stresului oxidativ cronic care este un factor de risc pentru cancer.

Sistem imunitar solid

Dovleacul conțin cantități mai mici de vitamine B, vitamina C și vitamina E, dar o cantitate foarte mare de vitamina A, eficientă pentru întărirea sistemului imunitar. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A ajută la susținerea celulelor T, un tip de celule albe din sânge esențiale pentru funcția imunitară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×