Reclamă

Dulceață de căpșuni. Rețeta clasică de la bunica

Dacă îți dorești să te bucuri de gustul și aroma căpșunilor și în sezonul rece, le poți conserva preparând rețeta de dulceață de căpșuni ca la bunica.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 mai 2022, 6:47 / Actualizat: 1 august 2022, 18:17

Căpșunile proaspete sunt minunate, gustoase, aromate și pline de proprietăți benefice organismului uman. Ne bucurăm de ele în sezonul lor, dar le putem savura și mai târziu, congelându-le sau conservându-le.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Căpșunile se pot conserva sub formă de gem, de dulceață sau compot. Descoperă aici rețeta de compot de căpșuni. Compotul reprezintă cel mai simplu mod de a conserva fructele pentru mai târziu.

Dulceața este mai delicată, delicioasă și cu aspect mult mai apetisant. O poți savura la mic dejun, dar o poți include și în deserturi sub formă de cremă sau de jeleu. Îți oferim mai jos rețeta clasică de la bunica, a uneia dintre cele mai delicioase dulcețuri de fructe.

Dulceață de căpșuni – Ingrediente

  • 1 kg căpșuni bine coapte
  • 750 gr zahăr tos
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețetă de dulceață – Mod de preparare

Comparativ cu alte rețete de dulceață, cum ar fi, de exemplu rețeta de dulceață din flori de soc, modul de preparare al dulceții din căpșuni este puțin diferit. Căpșunile sunt fructe zemoase, ce se pătrund imediat dacă sunt supuse fierberii. De aceea, se vor fierbe pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să nu se zdrobească fructele. Diferența dintre gem și dulceață constă în textură. Gemul este ca un piure, pe când dulceața menține fructele întregi.

Cum prepari dulceață de căpșuni

Începe cu sortarea căpșunilor alegându-le pe cele mai coapte. Spală bine căpșunile în apă rece și pune-le într-o sită la scurs. Când sunt bine scurse, curăță-le de frunze și codițe.

Reclamă

Ia o cratiță cu pereți dubli sau un ceaun și așază în interior un rând de căpșuni, unul de zahăr, repetând aranjamentul până când se termină ingredientele. Ultimul rând va fi de zahăr peste care storci sucul de la o lămâie. Acoperă cratița cu un ștergar sau un tifon și pune-o la rece până a doua zi. Din când în când, mai agită ușor cratița pentru că se va forma sirop.

A doua zi, verifică să fie tot zahărul topit și pune cratița pe flacăra aragazului la foc de intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită, apoi scurge căpșunile din sirop și lasă-le într-o sită. Pune din nou siropul la fiert pentru aproximativ 20 de minute sau până când devine consistent.

Verifică consistența siropului pe o farfurie rece. Ia cu lingurița puțin sirop și picură-l pe farfuria rece. Dacă se formează bobițe din sirop precum perlele, siropul este gata. Dacă se împrăștie pe farfurie și este cursiv, îți recomandăm să îl fierbi încă aproximativ 10 minute.

Când siropul este gata pune din nou căpșunile în el. Mai fierbe delicioasa dulceață de căpșuni pentru aproximativ 7-8 minute.

Vezi mai multe imagini cu delicioasa dulceață în GALERIA FOTO!

Ceaun cu dulceață din căpșuni
Dulceața se fierbe bine în cratiță cu pereții dubli sau în ceaun / Shutterstock

Spală borcanele și capacele și sterilizează-le în cuptorul încins sau fierbându-le într-o oală cu multă apă. Pune dulceața de căpșuni în ele și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Apoi le poți eticheta frumos și depozita în cămară.

Mai târziu te vei bucura de gustul și aroma căpșunilor din dulceață, alături de cei dragi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×