La lista de ingrediente folosite la dulceață, nu uita să adaugi și mănușile chirurgicale, pentru a nu risca să-ți colorezi mâinile.
Cum procedezi pentru a conserva nucile în apă cu var
Apa de var este necesară pentru ca nucile să-și păstreze forma intactă în timpul fierberii și a nu se sfărâma. Varul nu influențează gustul nucilor și nu are nici efecte negative. Apa de var se folosește și la alte rețete de dulceață precum cea de prune, de caise sau de piersici.
Cu ajutorul unui cuțit mic cu lamă subțire și neapărat cu mănuși în mâini, curăță nucile de coaja verde până ajungi la pelicula albă. Pune nucile curățate în apă rece cât să fie bine acoperite. Lasă-le în apă rece 48 de ore, timp in care le schimbă apa de 2-3 ori pe zi.
După trecerea celor 48 de ore, pregătește apa de var. Dizolvă varul în apă rece și lasă-l așa aproximativ 6-8 ore. În acest timp, mai amestecă apa cu var de 2-3 ori, apoi strecoară amestecul printr-un tifon curat. Pune nucile în apa de var și lasă-le acolo aproximativ 12 ore, amestecându-le periodic. Apoi scurge-le și clătește-le bine în multe ape reci.
Dizolvă 10 gr de alaun (sare cubică) în 4 litri de apă și fierbe nucile în această soluție pentru neutralizarea varului. Scurge-le, clătește-le bine cu apă rece și străpunge-le din loc în loc cu o scobitoare.
Cum prepari rețeta de dulceață de nuci verzi
Pune apa cu zahărul fiert, într-o cratiță cu bază dublă. Amestecă până se topește zahărul și lasă siropul să fiarbă până se reduce și trece testul picăturii. Citește despre testul picăturii în rețeta de dulceață de caise.
Adaugă nucile scurse în sirop și lasă-le la fiert 15 minute, înlăturând spuma care se formează. Stinge focul, acoperă cratița cu un tifon și las-o așa până când se răcește dulceața complet.
Pune-o din nou la fiert și adauă 3-4 cuișoare pentru ca preparatul să capete o aromă deosebită. Adaugă și sucul de la o lămâie și lasă dulceața să fiarbă încă 15 minute. Între timp, sterilizezează borcanele, apoi umple-le cu dulceața fierbinte de nuci.
Închide bine capacele și acoperă borcanele cu pături. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi etichetează-le și depozitează-le în cămară.
Spor și poftă bună!