Reclamă

Rețetă de gogoși de post, pufoase și aromate

Pentru porția de desert dintr-o zi de post, îți recomandăm o rețetă de gogoși de post, pufoase și aromate . Dintr-un aluat simplu, cu puține ingrediente, poți pregăti celor dragi gogoși dolofane, ușor de preparate și de nerefuzat.

Publicat: 30 martie 2021, 14:50

Gogoșile se numără printre cele mai îndrăgite deserturi, adorate atât de cei mari cât și de cei mici. Nimic nu se poate compara cu aroma aluatului dospit pentru gogoși care inundă bucătăria.

Nu ai nevoie de abilități de mare cofetar sau de tehnici speciale pentru a prepara aceste delicii culinare. Secretul reușitei gogoșilor constă în timpii necesari pentru dospirea aluatului și în potrivirea intensității focului din timpul preparării. Dacă respecți lista de ingrediente și pașii necesari realizării lor, succesul va fi garantat.

Gogoși de post – Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 30 gr drojdie proaspătă
  • 75 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 25 gr zahăr tos
  • coaja de la o lămâie bio
  • 100 ml apă caldă
  • 400 ml apă minerală
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 gr zahăr pudră cu aroma de vanilie

Rețetă de gogoși de post – Mod de preparare

Începe prin a pregăti toate ingredientele din listă, aducându-le pe masa de lucru. Cerne făina și las-o să se odihnească 10 minute la temperatura camerei, înainte de a trece la pasul următor.

Reclamă

Cum prepari aluatul pentru gogoșile de post

Pune drojdia într-un bol și fărâmițeaz-o cu o furculiță. Adaugă 25 gr de zahăr tos peste ea și toarnă treptat 100 ml de apă călduță. Amestecă intens în timp ce adaugi apa pentru a se dilua ingredientele și a putea omogeniza compoziția. Mai pune și o lingură de făină, omogenizează din nou și lasă maiaua de drojdie la activat până își dublează volumul.

Pregătire maia de drojdie pentru aluat
Maiaua pentru aluat de gogoși se lasă la activat 10 minute / Profimedia Images
Reclamă

Amestecă făina cu sarea, cele 75 gr de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Fă puțin loc la mijlocul amestecului din vas și pune acolo drojdia activată. Apoi toarnă treptat apa minerală, adusă la temperatura camerei și amestecă intens toate ingredientele. Vei obține un aluat de gogoși nu foarte ferm, dar nici lipicios.

Frământarea aluatului pentru gogoși de post
Aluat pentru gogoși de post / Profimedia Images

Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la loc cald până își dublează volumul. În aproximativ o oră aluatul pentru gogoși de post va fi dospit.

Cum se modelează aluatul pentru rețetă de gogoși pufoase de post

După ce aluatul și-a dublat volumul, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Presară făină și peste aluat și întinde-l cu sucitorul într-o foaie de 2 cm grosime. Cu un pahar, sau cu un decupator special, decupează aluatul în cerculețe. Aluatul rămas în afara cerculețelor mai frământă-l pentru omogenizare și rupe din el bucăți, aproximativ egale cu cerculețele de pe masă. Modelează-le și pe acestea în forme rotunde, sau alungite. Le poți modela ca pe papanași cu decupaj la interior. Mai lasă gogoșile astfel formate la odihnit 10 minute, să se mai dezvolte aluatul.

Pune ulei la încins, la foc mediu spre mare, într-un ceaun, sau tuciuleț. Scufundă în baia de ulei 4-5 gogoși sau câte încap și lasă-le să se rumenească pe prima parte, apoi întoarce-le. Rumenește-le frumos și pe a doua parte și scoate-le pe platouri tapetate cu prosoape de hârtie absorbante.

Prepararea gogoșilor de post de mai multe forme
Gogoșile de post se pot modela în mai multe forme / Profimedia Images

Decorează gogoșile cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și servește-i pe cei dragi cu ele. Vor fi delicioase!

Gogoși de post pudrate cu zahăr, pentru a fi servite
Gogoși de post pufoase și aromate / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×