Deserturile de post nu sunt cu nimic mai prejos decât cele clasice, dacă știm să combinăm perfect ingredientele. Găsim în magazine o varietate de ingrediente speciale, preparate din vegetale. Deci nu avem motive să nu pregătim deserturi delicioase și, poate, mai sănătoase, în perioadele de post.
Pentru a prepara clătite în varianta de post, laptele clasic are o varietate de substituenți: lapte de soia, lapte de orez, lapte de cocos, etc. Iar clasicul unt se poate înlocui, cu succes, cu unt de cocos, unt de arahide, chiar și cu unt de cacao. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării delicioaselor clătite în varianta de post.
Clătite pufoase de post – Ingrediente
- 750 ml lapte de soia
- 250 ml apă minerală
- 350 gr făină
- 50 gr zahăr
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- coajă de lămâie
- coajă de portocale
- vanilie
- un praf de sare
- 30 ml ulei de floarea soarelui
Clătite pufoase de post – Mod de preparare
Mult mai simplu se prepară aluatul pentru clătitele de post. Dacă la clătitele clasice pierdem ceva mai mult timp pentru a amesteca bine ouăle, la cele de post este mai ușor.
Cum se prepară aluatul pentru clătite în varianta de post
Amestecăm mai întâi uleiul cu zahărul până acesta din urmă se diluează. Este opțional a adăuga ulei în aluat, însă este recomandat pentru a nu ieși clătitele uscate. Neavând ouă în compoziție, textura clătitelor nu va fi pufoasă. Însă, adăugând puțin ulei, dar și puțin bicarbonat de sodiu, ajutăm aluatul să se apropie ca textură de cel clasic.
După ce amestecăm bine uleiul cu zahărul adăugăm coaja de lămâie și de portocală, răzuite foarte fin. Adăugăm și esență de vanilie, sau interiorul de la o păstaie de vanilie. Dacă nu vă plac aromele intense în compoziție, puteți opta doar pentru o singură aromă. Apoi adăugăm laptele vegetal, omogenizăm amestecul și încorporăm făina cernută împreună cu bicarbonatul de sodiu. La final adăugăm și apa minerală și lăsăm aluatul pentru clătite pufoase de post să se odihnească 10 minute.