Clătite pufoase cu iaurt și apă minerală

Sigur nu refuză nimeni o porție generoasă de clătite pufoase cu iaurt și apă minerală. Un desert pe cât de simplu de preparat, pe atât de adorat.

2 martie 2021 la 8:00

Ne abatem puțin de la rețeta clasică de clătite, așa cum o prepara mama sau bunica și adăugăm iaurtul în aluat. Vom obține clătite delicioase, dar mai ales pufoase pe care le umplem cu dulceața preferată, sau cu ciocolată.

Sunt, de fapt, o combinație între clasicele clătite tradiționale și clătitele americane. Însă nu le preparăm foarte groase, pentru a le putea umple și rula frumos.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi aceste delicioase clătite mult îndrăgite.

Rețetă de clătite pufoase cu iaurt – Ingrediente

Lista de ingrediente este aproximativ aceeași cu a clătitelor clasice, dar înlocuim laptele cu iaurt.

Nu adăugăm praf de copt și nici bicarbonat de sodiu. Iaurtul are rolul de a spori compoziția și a o face pufoasă.

Pentru 25 clătite pufoase:

  • 4 ouă
  • 600 gr iaurt
  • 300 ml apă minerală
  • 50 gr zahăr
  • 5 gr sare
  • 400 gr făină
  • aromele preferate: lămâie, vanilie, portocală, etc.
  • puțin ulei pentru uns tigaia, opțional

Rețetă de clătite pufoase cu iaurt – Mod de preparare

Comparativ cu modul de preparare al clasicelor clătite tradiționale, la clătitele pufoase este necesar un timp de așteptare. Datorită iaurtului adăugat, aluatul va avea nevoie de 10-12 minute de odihnă pentru a se sparge bulele de aer din interior.

Cum pregătim aluat de clătite pufoase

Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm peste ele sarea și zahărul. Le procesăm cu mixerul până devin spumoase, iar zahărul și sarea se diluează.

Adăugăm iaurtul și omogenizăm compoziția. Adăugăm și aromele preferate. Putem adăuga coajă de lămâie răzuită fin, sau de portocală. Dar putem adăuga 2-3 lingurițe din esența preferată. Și zahărul vanilinat merită luat în seamă. Important este ca aluatul de clătite să fie aromat. Însă vom avea grijă să nu îndulcim foarte mult aluatul. Lăsăm gustul dulce umpluturii folosite ulterior.

După ce adăugăm și aromele, încorporăm în compoziție făina cernută, în prealabil. Acum este timpul să lăsăm aluatul la odihnit 10-12 minute.

După ce s-a odihnit și s-a omogenizat aluatul, îi potrivim textura cu apă minerală. Turnăm treptat apă minerală și amestecăm intens până obținem o compoziție ușor fluidă. Va avea textura unui sos cremos, dar nu foarte gros.

Cum coacem delicioasele clătite pufoase cu iaurt și apă minerală

Punem o tigaie cu diametrul de 24-25 cm la încins. Cu un șervețel îmbibat în ulei, o ungem pe toată baza. O lăsăm să se încingă și cu un polonic, sau un dispenser întindem un strat uniform și subțire din aluatul de clătite pe toată suprafața. Lăsăm clătita să se rumenească frumos pe prima parte, apoi o întoarcem cu o paletă. O rumenim și pe a doua parte și o transferăm pe platou. Procedăm la fel cu toate clătitele.

Clătite pufoase rumenite în tigaie și transferate pe platou pentru servire
Clătitele se transferă pe platoul de servire cu o paletă de silicon / Shutterstock

Uleiul pentru uns tigaia este opțional. Însă acesta influențează aspectul clătitelor. Clătitele ies mai frumoase, mai apetisante atunci când ungem tigaia. Vor avea acel joc de culori brun-gălbui, atractiv.

De asemeni și zahărul adăugat în aluat este opțional. Însă și acesta influențează culoarea clătitelor. Clătitele se rumenesc mai frumos dacă aluatul conține și puțin zahăr.

Spor la preparat clătite pufoase cu iaurt și poftă bună la savurat!

Clătite pufoase rulate și așezate pe o tigaie la odihnit
Clătitele ies mai frumoase dacă se unge tigaia cu puțin ulei / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
PARTENERI
×