Rețetele de chiftele sunt variate, se pot prepara dintr-un singur tip de carne, sau din amestec de diferite tipuri de carne. Cele mai gustoase sunt chiftelele din amestec de carne de porc și carne de vită. Foarte bine se combină carnea macră de vită cu carnea de porc suculentă și împănată cu puțină grăsime.
Chiftelele se pot prepara la tigaie, în grăsime încinsă, dar și la cuptor. Chiar dacă sunt mai sănătoase chiftelele preparate la cuptor, preferatele tuturor rămân chiftelele prăjite. Sunt mai gustoase, mai crocante și mai apetisante. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de chiftele ca la bunica acasă.
Chiftele din carne cu legume – Ingrediente
- 1 kg carne tocată, amestec ( porc+ vită)
- 2 cepe medii
- 1 căpățână de usturoi
- 2 morcovi
- 4 cartofi
- 3 ouă
- 1/4 linguriță de cimbru uscat
- 1/4 linguriță de busuioc uscat
- sare și piper, după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde
- ulei pentru prăjit
Rețetă de chiftele din carne cu legume – Mod de preparare
Începi prin a pregăti carnea pentru chiftele. Toacă cele două tipuri de carne, dacă nu le-ai achiziționat direct tocate și amestecă-le bine. După ce le amesteci, ar fi indicat să le mai treci odată prin mașina de tocat pentru omogenizare. Curăță ceapa și usturoiul și clătește-le cu apă rece. Dă ceapa pe răzătoarea mare, iar usturoiul pe răzătoarea mică și adaugă-le peste amestecul de carne tocată.
Curăță cartofii și morcovii și trece-i prin mașina de tocat, sau dă-i pe răzătoarea mare. Scurge bine morcovii și cartofii răzuiți, presându-i în mâini. Adaugă-i peste carnea tocată, apoi amestecată cu ceapa și usturoiul. Adaugă sare și piper, cimbru și busuioc și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Toacă și pătrunjelul mărunt, după ce l-ai clătit cu apă rece. Adaugă-l peste ingredientele amestecate, apoi încorporează unul câte unul, ouăle. Lasă compoziția pentru chiftele din carne cu legume la rece pentru cel puțin 30 de minute, să se întrepătrundă bine aromele.
Cum formezi și prepari chiftelele
După ce compoziția pentru chiftele s-a odihnit suficient la rece, scoate vasul pe masa de lucru. Pune apă într-un bol, și umezește-ți mâinile în ea. Ia cu o lingură din amestecul de ingrediente și modeleaz-o în mâinile umezite până îi dai formă rotundă. Repetă procedeul până modelezi toate chiftelele de dimensiuni aproximativ egale.