Sufleul de ciocolată este un desert cu gust divin și textură cremoasă, ușor aerată. Rețeta face parte din bucătăria franțuzească, având ca ingrediente de bază ouăle și ciocolata. Însă, sufleurile pot fi atât dulci cât și sărate, important este să respecți pașii necesari rețetei de bază. Secretul reușitei sigure a unui sufleu perfect constă în încorporarea albușurilor astfel încât să obții o textură foarte aerată și cremoasă a compoziției.
Rețeta sufleului de ciocolată este asemănătoare cu rețeta de lava cake, pe care ți-am recomandat-o anterior. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari, pentru a prepara și tu celor dragi, un desert delicios și spectaculos.
Sufleu de ciocolată – Ingrediente
- 3 ouă medii
- 75 gr zahăr tos
- 100 gr de ciocolată cu minim 70% conținut de cacao
- 130 gr de lapte
- 30 gr de făină
- 15 gr pudră de cacao neagră
- 30 gr de unt cu peste 80% grăsime
- 65 de grame de zahar tos
- 1 păstaie de vanilie
- 1 praf de sare
- puțin unt pentru uns formele și zahăr tos pentru tapetat formele
Rețetă franțuzească de sufleu – Mod de preparare
Înainte de a începe procesul tehnologic de preparare a aluatului, scoate ouăle din frigider. Separă albușurile de gălbenușuri, presară sare peste albușuri și lasă-le pe masa de lucru pentru 10-12 minute. Se vor mixa mai bine dacă nu sunt foarte reci.
Pornește cuptorul la 190 de grade Celsius și pregătește două vase ramekin cu volumul de 175 ml sau două forme termorezistente, rotunde. Unge-le la interior cu unt, într-un strat uniform și presară zahăr tos atât la bază cât și pe pereții interiori.
Pune laptele într-un vas, la foc mic, adaugă zahărul și amestecă până acesta se topește și laptele este ușor fierbinte. Stinge focul, adaugă untul tăiat în cuburi și amestecă intens până se topește și untul. Adaugă și ciocolata ruptă în bucăți mai mici și amestecă bine cu o spatula sau un tel, până când și ciocolata se topește. Vei obține o compoziție fină și cremoasă. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și omogenizează compoziția după fiecare gălbenuș adăugat.
Trece prin sită pudra de cacao împreună cu făina și adaugă, treptat, amestecul în compoziția cremoasă. Amestecă ușor cu o spatulă, folosind mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.