Reclamă

Prăjitură Amandină. Rețetă de cofetărie

Dacă ești în căutarea unor deserturi clasice, așa cum le savurai în copilărie atunci când mergeai împreună cu părinții la cofetărie, avem pentru tine rețeta de prăjitură Amandină, gustoasă și spectaculoasă. Chiar dacă necesită puțin mai mult timp de preparare, rezultatul final merită întregul efort depus și așteptarea.

Publicat: 6 iulie 2021, 10:33 / Actualizat: 14 iunie 2022, 18:13

Amandina este un desert din bucătăria românească, nelipsit din cofetării începând cu anii 1960. Este o prăjitură delicioasă și aspectuoasă, cu gust pregnant de caramel, cacao și rom. Prăjitura conține un blat bine însiropat cu rom, o cremă de cacao cu unt și glazură din fondant de caramel.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această prăjitură delicioasă.

Prăjitură Amandină – Ingrediente

Ingredientele ce compun amandina nu sunt complexe, chiar dacă lista este mai mare decât la o rețetă clasică de prăjitură. Sunt ingrediente simple și la îndemâna oricui.

Ingrediente pentru blat în tavă cu dimensiuni de 25/25 cm:

  • 6 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 125 gr zahăr pentru caramelizat
  • 50 ml apă
  • 150 gr făină
  • 5 gr praf copt
  • 30 ml ulei
  • un vârf de cuțit cu sare
Reclamă

Ingrediente pentru sirop:

  • 300 ml apă
  • 250 gr zahăr
  • 20 ml esență de rom

Ingrediente pentru cremă:

Reclamă
  • 200 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 3 gălbenușuri
  • 175 gr zahăr
  • 30 gr pudră de cacao
  • 30 ml lapte
  • 20 ml esență de rom

Ingrediente pentru glazura fondantă:

  • 250 gr zahăr
  • 75 ml apă
  • 75 gr miere
  • 20 gr pudră de cacao
  • 20 gr zahăr vanilat

Rețetă de Prăjitură Amandină – Mod de preparare

Prăjitura se compune din patru elemente, care vor fi preparate separat: blatul, crema de cacao cu unt, siropul de trampat şi glazura fondant de caramel.

Cum se prepară blatul pentru Amandină

Pune la caramelizat 125 gr de zahăr, într-un vas cu pereți dubli. Amestecă constant până când zahărul este diluat și capătă culoarea chihlimbarului.

Stinge caramelul cu 50 ml de apă rece și lasă siropul rezultat să fiarbă la foc mic, până se topește tot zahărul solidificat la contactul cu apa rece. Apoi, lasă siropul la răcit.

Separă, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri, mixează-le spumă, apoi adaugă cele 50 gr de zahăr. Mixează în continuare până obții o bezea cristalină. Amestecă gălbenușurile cu uleiul și siropul caramel, răcit.

Cerne făina împreuna cu praful de copt și încorporează amestecul, treptat, în bezeaua de albușuri. Adaugă și compoziția de gălbenușuri și omogenizează amestecând ușor cu o spatulă, de jos în sus.

Tapetează tava cu hârtie de copt, întinde uniform compoziția pentru blat cu cacao în ea și dă-o la cuptor la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. După coacere, lasă blatul la răcit, apoi îl răstorni pe un grătar și îl secționezi, transversal, în două jumătăți.

Cum se pregătește siropul

Pune zahărul într-un vas cu pereți dubli, la foc mic și amestecă în el ca și la etapa anterioară, până se topește și capătă culoarea chihlimbarului. Adaugă apa, lasă siropul să fiarbă până se topește caramelul solidificat, apoi lasă-l la răcit. Când s-a răcit, adaugă esența de rom.

Care este modul de preparare al cremei

Amestecă, într-o cratiță, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi diluează, treptat, amestecul cu laptele rece. Pune cratița deasupra altei cratițe cu apă, la foc mediu. Amestecă continuu în compoziție până când devine cremoasă și consistentă. Adaugă pudra de cacao și esența de rom și omogenizează bine. Lasă crema la răcit.

Mixează untul moale, ținut la temperatura camerei până devine spumos. Încorporează, treptat din crema rece în untul spumos și omogenizează după fiecare adaos de cremă.

Cum asamblezi delicioasa prăjitură Amandină

Așază înapoi în tavă prima parte de blat. Stropește-o cu jumătate din cantitatea de sirop. Întinde 3/4 din cantitatea de cremă peste blatul însiropat, apoi așază deasupra cealaltă parte de blat. Înțeapă blatul ușor cu furculița și stropește-l cu restul de sirop. După asamblare, dă prăjitura la rece pentru cel puțin două ore.

Cum se prepară fondantul pentru prăjitură Amandină

Într-un vas de inox cu baza dublă pune zahărul împreună cu apa. Pune vasul la foc și lasă-l să se topescă zahărul, amestecând din când în când în el.

Cand siropul este limpede adaugă mierea și lasă-l la fiertpână devine consistent ca siropul pentru rețetele de dulceață.

Faci proba picăturii ca să te asiguri că siropul a ajuns la consistența dorită. Ia cu lingurița sirop din vas, și îl picuri pe o farfurie foarte rece, ținută în frigider. Dacă picăturile rămân pe farfurie ca niște perluțe stingi focul, dar dacă se împrăștie, mai fierbi siropul și mai faci din nou testul.

Apoi, ridici vasul de pe foc și-l transferi într-un vas cu apă rece. Adaugă zaharul vanilat și acoperă vasul cu un prosop de bucătărie umezit. lasă-l așa două minute.

Îndepărtează prosopul și amestecă circular in fondant. Amestecă până ce siropul se îngroașă și se decolorează. Acum adaugi pudra de cacao. Continuă să amesteci, circular până când fondantul devine gros și începe să se deschidă la culoare.

Scoate platoul cu prăjitura de la rece ș porționează-l în cuburi cu un cuțit ascuțit. Pune vasul cu fondant din nou pe foc și amestecă până când fondantul devine fluid. Ia cu o lingură din fondant și glazurează fiecare cub de prăjitură Amandină. Dacă se întarește fondantul pe parcurs, îl pui câte puțin pe foc pentru a deveni din nou fluid.

Porție de amandină pe o farfurie albă
Amandina este o prăjitură de cofetărie din bucătăria românească / Shutterstock

După ce se întărește fondantul pe prăjituri, le poți decora cu crema oprită folosind un posh cu dui stelat. Opțional, le mai poți decora cu bănuți de ciocolată albă, pentru o pată de culoare, sau chiar cu frișcă.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri celebre, foarte apreciate, mai poți prepara și rețetă de prăjitură Tosca.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×