Dacă ești în căutarea unei rețete speciale de tort delicios și spectaculos, îți recomandăm rețeta de tort Medovik. Este o rețetă de tort rusesc cu miere de albine în foile de aluat și o cremă simplă de smântână.
Rețeta nu este complicată, însă necesită puțină răbdare pentru coacerea foilor cu miere. Tortul se decorează cu firimituri obținute prin sfărâmarea decupajelor de aluat de la foi. În rețeta de față s-au folosit și felii de mere caramelizate pentru un decor deosebit, dar și pentru a avea o pată de culoare. Însă, rămâne la alegerea fiecăreia cum alege să decoreze acest desert spectaculos.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa tort delicios și spectaculos.
Rețetă de tort Medovik – Ingrediente
Nu ai nevoie de ingrediente complicate pentru realizarea acestui tort, sunt ingrediente simple, pe care le ai, cu siguranță, prin dulapul cu provizii sau prin frigider.
Ingrediente pentru 6 blaturi de aluat cu diametrul de 24 cm:
Așa cum spuneam anterior, atunci când alegi să pregătești tortul Medovik trebuie să acorzi o atenție deosebită blatului care intră în compoziția acestuia. De aceea, te sfătuim să începi cu prepararea aluatului pentru foile cu miere și coacerea acestora.
Într-o cratiță cu bază dublă, pune untul tăiat în cuburi, mierea și zahărul. Pune cratița la foc mediu și amestecă intens până când ingredientele sunt topite și compoziția omogenă. Adaugă bicarbonatul de sodiu și din nou amestecă pentru ca acesta să se dispună uniform în compoziție. După adăugarea bicarbonatului compoziția va deveni spumoasă, dar se va retrage spuma în câteva minute.
Stinge focul și lasă compoziția să se tempereze 10-15 minute. Nu este necesar să se răcească de tot, ci să fie ușor caldă când adaugi restul ingredientelor.
Adaugă pe rând ouăle în compoziția temperată, iar la final, făina amestecată cu un praf de sare. Vei obține un aluat ușor cursiv, dar de textură mai groasă, ca a unui iaurt cremos.
Cum asamblezi foile de aluat pentru coacere
Cât timp se temperează compoziția cu miere, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ia o foaie de hârtie de copt și desenează cu un creion, un cerc pe ea, folosind un inel detașabil de la o formă de tort cu diametrul de 24 cm. Pune foaia de hârtie într-o tavă clasică de cuptor, dar întoarce-o invers, să nu atingă aluatul de coloritul creionului. Ia cu un polonic din aluatul cu miere și pune în interiorul cercului trasat. Cu o spatulă de tort încearcă să întinzi aluatul uniform în interiorul cercului desenat.
Nu te speria dacă nu obții un cerc perfect de aluat, oricum în timpul coacerii aluatul va depăși desenul de pe hârtia de copt. Surplusul de aluat este necesar la decorat tortul.
Coace foaia de aluat pentru 12-15 minute la 180 de grade Celsius. Poți coace două sau chiar trei foi odată, dacă ai un cuptor electric cu funcție de ventilație. După coacerea foilor, le lași să se răcească, apoi așezi peste fiecare inelul metalic de 24 cm și cu vârful unui cuțit decupezi cercuri uniforme din aluat.
Resturile de aluat le transformi în firimituri cu ajutorul robotului de bucătărie.
Cum prepari crema de smântână pentru tort Medovik
Crema de smântână se prepară extrem de simplu. Doar trebuie să amesteci smântâna cu zahărul pudră, folosind o lingură, sau o spatulă de silicon. Lasă crema la rece până decorezi tortul.
Cum prepari merele caramelizate pentru decorul tortului
Spală merele, feliază-le în felii de 5-6 mm grosime, dar îndepărtează partea cu cotoare. Stropește feliile de mere cu sucul de la o lămâie proaspăt stors. Pune untul cu zahărul și scorțișoara într-un vas la foc și amestecă continuu până când zahărul și untul se lichefiază. Adaugă feliile de mere și lasă-le 2 minute să se caramelizeze, apoi le transferi într-o sită, la scurs.
Cum asamblezi și decorezi tortul rusesc cu miere
Când ai pregătit toate aceste elemente pentru tort, începi să îl asamblezi. Așază prima foaie de aluat pe platou și întinde peste ea un strat subțire din crema de smântână. așază a doua foaie peste cremă și întinde și peste aceasta un strat subțire de cremă. Continuă la fel până termini ingredientele, apoi îmbracă întreg tortul într-un strat subțire de cremă.
Presară firimituri de aluat pe marginile laterale ale tortului și în centrul acestuia, ajutându-te de un inel metalic micuț. Decorează marginea tortului cu puțină cremă, folosind un posh cu dui stelat.
Apoi, așază frumos feliile de mere deasupra tortului, de jur împrejurul decorului de cremă și al inelului metalic. După ce ai realizat decorul cu felii de mere caramelizate, îndepărtează inelul metalic.
Pune tortul la rece pentru cel puțin 4-5 ore înainte de a-l secționa. Ideal ar fi să îl ții la rece de seara până dimineața, astfel încât foile de aluat cu miere să se hidrateze bine de la crema de smântână. Tortul se va secționa mult mai ușor și uniform dup ce tortul este ținut la rece.
Și dacă te-am convins să prepari un astfel de tort minunat, îți mai oferim și rețeta celui mai delicat tort de bezea, cunoscut sub numele de tort Pavlova.