Reclamă

Prăjitură cu bulion și cremă de griș cu aromă de lămâie

Dacă ești în căutarea unei rețete de prăjitură gustoasă, spectaculoasă și foarte spornică, pentru o ocazie mai specială, prăjitura cu bulion și cremă de griș este mai mult decât ideală.

Publicat: 3 iunie 2021, 13:02 / Actualizat: 14 iunie 2022, 18:16

Prăjiturile cu foi preparate pe dosul tăvii, sunt foarte apreciate, mai ales pe un platou cu prăjituri festive. Au un aspect tare plăcut pentru că se porționează perfect. Chiar dacă necesită puțină răbdare, mai ales pentru timpul de așteptare până la porționare, merită din plin preparată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos rețeta pas cu pas a prăjiturii cu bulion și cremă de griș, pentru a o testa și tu.

Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai în cămară.

Ingrediente pentru aluatul cu bulion:

  • 2 ouă
  • 400 gr bulion +2 linguri de apă
  • 200 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 7 gr amoniu pentru prăjituri
  • 3 gr praf de copt
  • 1 linguriță oțet
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 800 gr făină
Reclamă

Ingrediente pentru crema de griș:

  • 2 l lapte
  • 250 gr zahăr
  • 350 gr griș
  • 30 gr amidon de porumb
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • coaja răzuită de la o lămâie bio
  • 1/4 linguriță cu sare
  • 16 ml esență de lămâie(2 fiole)

Alte ingrediente:

Reclamă
  • 720 gr gem de prune
  • zahăr pudră pentru decor

Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Mod de preparare

Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele din listă. Apoi înarmează-te cu puțină răbdare pentru a pregăti foile cu bulion.

Cum prepari foi cu bulion, pe dosul tăvii

Sparge cele două ouă în bolul mixerului, adaugă un praf de sare și zahărul. Procesează-le cu ajutorul mixerului până la topirea zahărului. Apoi adaugă uleiul și bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Omogenizează compoziția și adaugă amoniul stins în oțet. Cerne făina împreună cu praful de copt și adaug-o, treptat, în compoziție. Vei obține un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu bulion pentru foi pe dosul tăvii cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde pe rând cele patru bucăți de aluat, în foi de dimensiunea tăvii de copt, folosind un sucitor de aluaturi. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Rulează foile de aluat, pe rând, pe sucitor și transferă-le pe dosul tăvii de copt unsă cu grăsime și presărată cu făină, sau tapetată cu hârtie de copt.

Coace, pe rând, foile cu bulion pe dosul tăvii, pentru 4-5 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.  Le transferi pe un suport și le lași să se răcească.

Cum prepari crema de griș pentru prăjitura cu bulion

Pune laptele la fiert, într-un vas încăpător. Când laptele începe să fiarbă, trage vasul de pe foc, adaugă zahărul și sarea și amestecă până acestea se diluează. Amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin și adaugă-le, treptat, în vasul cu lapte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș, amestecând continuu, până devine consistentă cu aspect de budincă. Stinge focul, adaugă esența de lămâie și untul tăiat în cuburi și omogenizează bine crema. Așază o folie de prospețime deasupra și las-o să se tempereze ușor înainte de a umple foile cu ea. Nu este necesar să se răcească complet. Poți opta pentru a prepara o budincă de vanilie în locul cremei de griș.

Cum asamblezi prăjitura cu bulion și cremă de griș

Așază în tavă prima foaie de aluat cu bulion și întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Adaugă a doua foaie de aluat și preseaz-o ușor peste cremă. Apoi întinde peste ea gemul de prune. Adaugă a treia foaie, întinde peste ea restul de cremă de griș, apoi ultima foaie de aluat.

Acoperă prăjitura cu hârtie de copt și așază o greutate peste ea (un tocător de lemn, un dicționar, etc.) și pune tava cu prăjitura cu bulion și cremă de griș la rece pentru 5-6 ore sau de seara până dimineața.

De regulă, prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se lasă la rece de pe o zi pe cealaltă pentru a se hidrata foile și a se porționa frumos prăjiturile.

Se decorează cu zahăr pudră pentru un aspect mai plăcut.

Prăjitura cu bulion și cremă de griș cu aromă de lămâie. în tava de cuptor
Prăjitura cu bulion și cremă de griș se porționează cu un cuțit cu lama subțire / Retetepentrutoategusturile.ro
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
2
O femeie care merge pe o potecă de munte
Horoscop
Singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3 octombrie 2024. Nativii care pot vedea luminița de la capătul tunelului
În perioada care urmează astrologia are parte de tranzite cosmice importante, care vor avea un impact mare în zona sentimentelor și emoțiilor. Cu această ocazie, singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3...
3
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
4
persoană care stă la birou și scrie în chineză pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii primesc un mesaj important din partea astrelor în perioada ce urmează. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024 și vezi dacă te numeri printre...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×