Reclamă

Prăjitură cu bulion și cremă de griș cu aromă de lămâie

Dacă ești în căutarea unei rețete de prăjitură gustoasă, spectaculoasă și foarte spornică, pentru o ocazie mai specială, prăjitura cu bulion și cremă de griș este mai mult decât ideală.

Publicat: 3 iunie 2021, 13:02 / Actualizat: 14 iunie 2022, 18:16

Prăjiturile cu foi preparate pe dosul tăvii, sunt foarte apreciate, mai ales pe un platou cu prăjituri festive. Au un aspect tare plăcut pentru că se porționează perfect. Chiar dacă necesită puțină răbdare, mai ales pentru timpul de așteptare până la porționare, merită din plin preparată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos rețeta pas cu pas a prăjiturii cu bulion și cremă de griș, pentru a o testa și tu.

Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai în cămară.

Ingrediente pentru aluatul cu bulion:

  • 2 ouă
  • 400 gr bulion +2 linguri de apă
  • 200 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 7 gr amoniu pentru prăjituri
  • 3 gr praf de copt
  • 1 linguriță oțet
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 800 gr făină
Reclamă

Ingrediente pentru crema de griș:

  • 2 l lapte
  • 250 gr zahăr
  • 350 gr griș
  • 30 gr amidon de porumb
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • coaja răzuită de la o lămâie bio
  • 1/4 linguriță cu sare
  • 16 ml esență de lămâie(2 fiole)

Alte ingrediente:

Reclamă
  • 720 gr gem de prune
  • zahăr pudră pentru decor

Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Mod de preparare

Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele din listă. Apoi înarmează-te cu puțină răbdare pentru a pregăti foile cu bulion.

Cum prepari foi cu bulion, pe dosul tăvii

Sparge cele două ouă în bolul mixerului, adaugă un praf de sare și zahărul. Procesează-le cu ajutorul mixerului până la topirea zahărului. Apoi adaugă uleiul și bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Omogenizează compoziția și adaugă amoniul stins în oțet. Cerne făina împreună cu praful de copt și adaug-o, treptat, în compoziție. Vei obține un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu bulion pentru foi pe dosul tăvii cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde pe rând cele patru bucăți de aluat, în foi de dimensiunea tăvii de copt, folosind un sucitor de aluaturi. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Rulează foile de aluat, pe rând, pe sucitor și transferă-le pe dosul tăvii de copt unsă cu grăsime și presărată cu făină, sau tapetată cu hârtie de copt.

Coace, pe rând, foile cu bulion pe dosul tăvii, pentru 4-5 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.  Le transferi pe un suport și le lași să se răcească.

Cum prepari crema de griș pentru prăjitura cu bulion

Pune laptele la fiert, într-un vas încăpător. Când laptele începe să fiarbă, trage vasul de pe foc, adaugă zahărul și sarea și amestecă până acestea se diluează. Amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin și adaugă-le, treptat, în vasul cu lapte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș, amestecând continuu, până devine consistentă cu aspect de budincă. Stinge focul, adaugă esența de lămâie și untul tăiat în cuburi și omogenizează bine crema. Așază o folie de prospețime deasupra și las-o să se tempereze ușor înainte de a umple foile cu ea. Nu este necesar să se răcească complet. Poți opta pentru a prepara o budincă de vanilie în locul cremei de griș.

Cum asamblezi prăjitura cu bulion și cremă de griș

Așază în tavă prima foaie de aluat cu bulion și întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Adaugă a doua foaie de aluat și preseaz-o ușor peste cremă. Apoi întinde peste ea gemul de prune. Adaugă a treia foaie, întinde peste ea restul de cremă de griș, apoi ultima foaie de aluat.

Acoperă prăjitura cu hârtie de copt și așază o greutate peste ea (un tocător de lemn, un dicționar, etc.) și pune tava cu prăjitura cu bulion și cremă de griș la rece pentru 5-6 ore sau de seara până dimineața.

De regulă, prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se lasă la rece de pe o zi pe cealaltă pentru a se hidrata foile și a se porționa frumos prăjiturile.

Se decorează cu zahăr pudră pentru un aspect mai plăcut.

Prăjitura cu bulion și cremă de griș cu aromă de lămâie. în tava de cuptor
Prăjitura cu bulion și cremă de griș se porționează cu un cuțit cu lama subțire / Retetepentrutoategusturile.ro
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×