Este un tort elegant, ideal pentru ocazii speciale, recunoscut pentru aspectul său rafinat, dar mai ales pentru echilibrul perfect între fructe și cremă. Framboisier vine de la cuvântul francez framboise (zmeură), și este varianta cu zmeură a celebrului tort Fraisier, făcut cu căpșuni (fraise).
Este un desert de patiserie franțuzească format, de regulă, din două straturi de blat genoise sau pandișpan. Acestora li se adaugă o cremă mousseline (o combinație de cremă de patiserie și unt), zmeură proaspătă, și uneori un strat subțire de marțipan, glazură sau jeleu de fructe deasupra.
Este adesea decorat cu zmeură întregi, zahăr pudră sau foi de aur comestibile în cofetării de lux.
Rețeta a apărut în a doua jumătate a secolului XX ca variație sezonieră a tortului Fraisier. Pe măsură ce fructele de pădure au devenit disponibile în mai multe luni ale anului, maeștrii cofetari au adaptat rețetele clasice cu zmeură, datorită aromei sale intense și acidității care contrabalansează dulceața cremei.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa tort delicios.
Tort Framboisier – Ingrediente
Împarte de la început ingredientele în funcție de elementele ce compun tortul și adună-le pe masa de lucru pe rând. Descoperă mai jos care sunt acestea.
Pentru blatul genoise:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 120 g făină cernută
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie (opțional).