Reclamă

Tort Framboisier. Un desert clasic francez, delicat și rafinat

Rețeta de tort Framboisier combină gustul proaspăt al zmeurei cu o cremă fină de vanilie și un blat aerat. Dacă îți place combinația, prepar-o și tu urmând pașii necesari detaliați mai jos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 iunie 2025, 5:56
Porție de tort Framboisier
Este un desert fin și răcoritor, în care dulceața discretă a cremei de vanilie se împletește cu aciditatea fructată a zmeurei / Shutterstock

Este un tort elegant, ideal pentru ocazii speciale, recunoscut pentru aspectul său rafinat, dar mai ales pentru echilibrul perfect între fructe și cremă. Framboisier vine de la cuvântul francez framboise (zmeură), și este varianta cu zmeură a celebrului tort Fraisier, făcut cu căpșuni (fraise).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este un desert de patiserie franțuzească format, de regulă, din două straturi de blat genoise sau pandișpan. Acestora li se adaugă o cremă mousseline (o combinație de cremă de patiserie și unt), zmeură proaspătă, și uneori un strat subțire de marțipan, glazură sau jeleu de fructe deasupra.

Este adesea decorat cu zmeură întregi, zahăr pudră sau foi de aur comestibile în cofetării de lux.

Rețeta a apărut în a doua jumătate a secolului XX ca variație sezonieră a tortului Fraisier. Pe măsură ce fructele de pădure au devenit disponibile în mai multe luni ale anului, maeștrii cofetari au adaptat rețetele clasice cu zmeură, datorită aromei sale intense și acidității care contrabalansează dulceața cremei.

Reclamă

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa tort delicios.

Tort Framboisier – Ingrediente

Împarte de la început ingredientele în funcție de elementele ce compun tortul și adună-le pe masa de lucru pe rând. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Pentru blatul genoise:

  • 4 ouă
  • 120 g zahăr
  • 120 g făină cernută
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional).
Reclamă

Pentru crema mousseline:

  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie (sau 2 lingurițe extract)
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g amidon de porumb (sau făină)
  • 200 g unt moale (la temperatura camerei).

Pentru umplutură și decor:

  • 300-400 g zmeură proaspătă (sau decongelată, bine scursă)
  • 50 ml sirop pentru însiropat (zahăr + apă sau sirop de zmeură)
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: jeleu de zmeură sau pastă de marțipan pentru glazură.

Tort Framboisier – Mod de preparare

Prima dată, vei prepara blatul genoise.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă rotundă de 20 cm.

Bate ouăle cu zahărul într-un bol metalic pe bain-marie, până devin călduțe și spumoase (cca. 40°C). Ia de pe aburi și continuă mixarea până când compoziția își triplează volumul.

Încorporează făina cernută în 2-3 tranșe, amestecând delicat cu o spatulă, de jos în sus.

Toarnă compoziția în formă și coace 25-30 min. Lasă să se răcească complet, apoi taie în 2 discuri egale. Descoperă și o rețetă de blat de tort cu mac.

Cum prepari crema mousseline

Încălzește laptele cu vanilia.

Separat, freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul până devin o pastă deschisă la culoare.

Toarnă laptele fierbinte peste amestecul de ouă, amestecând continuu, apoi pune totul pe foc mic și gătește până se îngroașă. Lasă să se răcească complet, acoperind cu folie direct pe cremă.

Mixează untul moale până devine pufos, apoi încorporează treptat crema răcită, mixând continuu. Vei obține o cremă fină, aerată, stabilă.

Asamblare tort Framboisier

Pune primul disc de blat pe un platou și însiropează-l ușor.

Pune un cerc de tort în jurul blatului. Aplică un strat subțire de cremă pe blat.

Așază zmeura verticală, de jur-împrejur, lipită de marginea formei (pentru efectul vizual).

Umple interiorul cu cremă, nivelând și intercalând zmeura în cremă.

Acoperă cu al doilea disc, însiropează-l, apoi întinde deasupra un strat subțire de cremă sau jeleu/marțipan.

Ornează cu zmeură proaspătă, zahăr pudră sau jeleu lucios. Lasă tortul la rece pentru cel puțin 4 ore (ideal, peste noapte).

Tot din categoria torturilor cu zmeură mai poți încerca și rețeta de tort de ciocolată cu zmeură.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2025. Nativii au parte de surprize pe toate planurile
Horoscopul lunii octombrie 2025 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Ești pregătită pentru o schimbare, iar astrele te susțin din plin în acest proces. Fie că este vorba despre carieră,...
2
Rihanna și A$AP Rocky stau unul lângă celălalt pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți pentru a treia oară. Cântăreața a născut o fetiță
Cântăreața a publicat prima imagine cu micuța în mediul online. În postarea sa, vedeta a purtat un colier în valoare de 7.950 de dolari cu litera R atașată. Rihanna și A$AP Rocky au devenit...
3
Doi îndrgostiți care se privesc unul pe celălat în timpul sezonului Balanței 2025
Horoscop
3 zodii își găsesc marea iubire în sezonul Balanței. Află dacă te numeri printre ele
3 zodii își găsesc marea iubire în sezonul Balanței din 2025. Toamna aceasta vine cu vești bune pentru câteva semne zodiacale. Sezonul Balanței din 2025 aduce armonie, echilibru și mai ales iubire. Trei zodii...
4
Shiloh poartă un hanorac negru cu mâneci lungi și zâmbește
Divertisment
Transformare radicală pentru Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Cum arată tânăra de 19 ani în prezent
Fiica celor doi actori se află într-o nouă perioadă a vieții sale. Transformare radicală pentru Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Tânăra de 19 ani a fost surprinsă pe străzile din New York. În prezent își...
5
Salma Hayek poartă o rochie neagră cu mâneci lungi
Divertisment
Salma Hayek a publicat o imagine rară cu fiica Valentina. Tânăra a împlinit 18 ani
Actrița în vârstă de 59 de ani i-a transmis un mesaj emoționant. Salma Hayek a publicat o imagine rară cu fiica Valentina Paloma Pinault. Mai multe celebrități i-au scris în mediul online după ce...
PARTENERI
×