Reclamă

Tort Framboisier. Un desert clasic francez, delicat și rafinat

Rețeta de tort Framboisier combină gustul proaspăt al zmeurei cu o cremă fină de vanilie și un blat aerat. Dacă îți place combinația, prepar-o și tu urmând pașii necesari detaliați mai jos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 iunie 2025, 5:56

Este un tort elegant, ideal pentru ocazii speciale, recunoscut pentru aspectul său rafinat, dar mai ales pentru echilibrul perfect între fructe și cremă. Framboisier vine de la cuvântul francez framboise (zmeură), și este varianta cu zmeură a celebrului tort Fraisier, făcut cu căpșuni (fraise).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este un desert de patiserie franțuzească format, de regulă, din două straturi de blat genoise sau pandișpan. Acestora li se adaugă o cremă mousseline (o combinație de cremă de patiserie și unt), zmeură proaspătă, și uneori un strat subțire de marțipan, glazură sau jeleu de fructe deasupra.

Este adesea decorat cu zmeură întregi, zahăr pudră sau foi de aur comestibile în cofetării de lux.

Rețeta a apărut în a doua jumătate a secolului XX ca variație sezonieră a tortului Fraisier. Pe măsură ce fructele de pădure au devenit disponibile în mai multe luni ale anului, maeștrii cofetari au adaptat rețetele clasice cu zmeură, datorită aromei sale intense și acidității care contrabalansează dulceața cremei.

Reclamă

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa tort delicios.

Tort Framboisier – Ingrediente

Împarte de la început ingredientele în funcție de elementele ce compun tortul și adună-le pe masa de lucru pe rând. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Pentru blatul genoise:

  • 4 ouă
  • 120 g zahăr
  • 120 g făină cernută
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional).
Reclamă

Pentru crema mousseline:

  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie (sau 2 lingurițe extract)
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g amidon de porumb (sau făină)
  • 200 g unt moale (la temperatura camerei).

Pentru umplutură și decor:

  • 300-400 g zmeură proaspătă (sau decongelată, bine scursă)
  • 50 ml sirop pentru însiropat (zahăr + apă sau sirop de zmeură)
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: jeleu de zmeură sau pastă de marțipan pentru glazură.

Tort Framboisier – Mod de preparare

Prima dată, vei prepara blatul genoise.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă rotundă de 20 cm.

Bate ouăle cu zahărul într-un bol metalic pe bain-marie, până devin călduțe și spumoase (cca. 40°C). Ia de pe aburi și continuă mixarea până când compoziția își triplează volumul.

Încorporează făina cernută în 2-3 tranșe, amestecând delicat cu o spatulă, de jos în sus.

Toarnă compoziția în formă și coace 25-30 min. Lasă să se răcească complet, apoi taie în 2 discuri egale. Descoperă și o rețetă de blat de tort cu mac.

Cum prepari crema mousseline

Încălzește laptele cu vanilia.

Separat, freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul până devin o pastă deschisă la culoare.

Toarnă laptele fierbinte peste amestecul de ouă, amestecând continuu, apoi pune totul pe foc mic și gătește până se îngroașă. Lasă să se răcească complet, acoperind cu folie direct pe cremă.

Mixează untul moale până devine pufos, apoi încorporează treptat crema răcită, mixând continuu. Vei obține o cremă fină, aerată, stabilă.

Asamblare tort Framboisier

Pune primul disc de blat pe un platou și însiropează-l ușor.

Pune un cerc de tort în jurul blatului. Aplică un strat subțire de cremă pe blat.

Așază zmeura verticală, de jur-împrejur, lipită de marginea formei (pentru efectul vizual).

Umple interiorul cu cremă, nivelând și intercalând zmeura în cremă.

Acoperă cu al doilea disc, însiropează-l, apoi întinde deasupra un strat subțire de cremă sau jeleu/marțipan.

Ornează cu zmeură proaspătă, zahăr pudră sau jeleu lucios. Lasă tortul la rece pentru cel puțin 4 ore (ideal, peste noapte).

Tot din categoria torturilor cu zmeură mai poți încerca și rețeta de tort de ciocolată cu zmeură.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton surprinsă la Trooping the Colour 2025
Familia Regală
Kate Middleton și-a făcut debutul la Trooping the Colour într-o ținută turcoaz. Prințesa de Wales a atras toate privirile asupra sa
Kate Middleton și-a făcut debutul la Trooping the Colour într-o ținută turcoaz. Prințesa de Wales a atras toate privirile asupra sa. Apariția soției Prințului William a avut loc la cinci luni după ce a...
2
cărți de joc pe o masă pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
4 zodii sunt norocoase în dragoste odată cu intrarea lui Venus în Taur. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi primesc atenție specială din partea celor dragi. 4 zodii sunt norocoase în dragoste odată cu intrarea lui Venus în Taur. Dacă dragostea și conexiunea se află și în mintea ta, află dacă...
3
Regele Charles imitat de Prințul Louis la Trooping the Colour 2025
Familia Regală
Regele Charles a salutat mulțimea de la balconul Palatului Buckingham la Trooping the Colour. Monarhul britanic a fost imitat de nepotul său, Prințul Louis
Regele Charles a salutat mulțimea de la balconul Palatului Buckingham la Trooping the Colour. Monarhul britanic a fost adorabil imitat de nepotul său, Prințul Louis, mezinul familiei, care a stârnit zâmbete alături de frații...
4
Prințul Louis în timp ce face cu mâna la Trooping the Colour 2025
Familia Regală
Momentul adorabil al Prințului Louis la Trooping the Colour. Fiul lui Kate Middleton s-a distrat cel mai mult la parada aniversară a Regelui Charles
Momentul adorabil al Prințului Louis la Trooping the Colour. Fiul lui Kate Middleton s-a distrat cel mai mult la parada aniversară a Regelui Charles. Mezinul familiei a fost fotografiat din toate unghiurile în timp...
5
Kate Middleton surprinsă la Trooping the Colour 2025
Familia Regală
Kate Middleton și-a făcut debutul la Trooping the Colour într-o ținută turcoaz. Prințesa de Wales a atras toate privirile asupra sa
Kate Middleton și-a făcut debutul la Trooping the Colour într-o ținută turcoaz. Prințesa de Wales a atras toate privirile asupra sa. Apariția soției Prințului William a avut loc la cinci luni după ce a...
PARTENERI
×