Reclamă

Lasagna bolognese: rețetă tradițională italienească

Pentru o masă de prânz consistentă și hrănitoare, rețeta tradițională italienească de lasagna bolognese este mai mult decât perfectă.

Publicat: 12 iulie 2021, 7:07 / Actualizat: 18 martie 2022, 13:35

Lasagna este un fel de mâncare din bucătăria italiană ce se realizează din straturi suprapuse de paste late și subțiri, umplute cu diverse sosuri de carne, de legume și brânzeturi. Sosul de carne, denumit și sos ragu, este un sos delicios, cu multe condimente și mirodenii, precum usturoi, oregano și busuioc. Lasagna se prepară la cuptor și se servește caldă, alături de legume proaspete, salate sau brânzeturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al delicioasei rețete tradiționale italienești, pentru a-i răsfăța și pe cei dragi cu un astfel de preparat extrem de gustos.

Lasagna bolognese – Ingrediente

Pentru început ai nevoie de un pachet de foi de lasagna. Lasagna bolognese se numără printre preparatele preferate și adoptate de români, motiv pentru care acest tip de paste se află acum pe rafturile tuturor magazinelor și sunt simplu de procurat.

Descoperă în continuare care sunt celelalte ingrediente necesare pentru a pregăti acasă o tavă apetisantă de lasagna cu carne de porc și vită.

Ingrediente pentru sosul ragu:

Reclamă
  • 1 kg amestec de carne tocată, porc + vită
  • 1 ceapă albă        
  • 2 căței de usturoi              
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 50 ml ulei de măsline                     
  • 150 ml vin roșu               
  • 200 ml sos de roșii
  • 1 legătură busuioc verde
  • 1 legătură cimbru proaspăt
  • puțin oregano verde sau uscat
  • sare și piper

Ingrediente pentru sosul bechamel:

  • 100 g făină albă de grâu               
  • 100 g unt                            
  • 500 ml lapte proaspăt cu 3,2% grăsime
  • 200 g parmezan ras    
Reclamă

Rețetă de Lasagna bolognese – Mod de preparare

Foile de lasagna, înainte de a fi folosite, se lasă la hidratat în apă fierbinte cu sare, pentru câteva minute. Se pot folosi și nehidratate, doar dacă sosurile adăugate sunt mai lichide.

Cum se prepară sosul bechamel

Pune la foc o tigaie adâncă și topește untul, amestecând pentru a nu se arde. Adaugă, treptat, făina amestecând intens până absoarbe tot untul și se omogenizează. Apoi, toarnă în fir subțire laptele fierbinte, amestecând intens până obții un sos dens și ușor cursiv. Stinge focul și adaugă 100 gr de parmezan răzuit. lasă sosul deoparte, la temperat și ocupă-te de restul ingredientelor.

Cum se prepară sosul ragu

În altă tigaie adâncă pune ulei la încins și călește carnea tocată, împreună cu ceapa, usturoiul și morcovii, tocate mărunt. Amestecă ingredientele până când ceapa capătă o culoare aurie, iar carnea se deschide la culoare. Adaugă 150 ml de vin roșu și lasă sosul la fiert până la evaporarea alcoolului. Adaugă sosul de roșii și mai fierbe sosul ragu alla blognese pentru 10-12 minute, timp în care asezonezi gustul cu cimbru, busuioc, oregano, sare și piper.

Cum asamblezi și coci lasagna bolognese

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă într-un vas sosul ragu cu 3/4 din sosul bechamel. Într-o tavă, sau un vas termorezistent pune puțin din acest amestec, atât cât să acoperi baza tăvii. Apoi așezi un rând de foi de lasagna. Din nou torni sos peste foi și procedezi la fel până se termină ingredientele.

Colaj de poze cu pașii de preparare lasagna bolognese
Sosul ragu se adaugă peste foile de lasagna hidratate / Profimedia Images

Ultimul rând va fi de foi peste care torni sosul bechamel oprit. Răzuiește deasupra 100 de grame de parmezan și pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de asamblare a rețetei de lasagna bolognese
Foile de lasagna se hidratează înainte de asamblarea preparatului / Profimedia Images

Lasă lasagna să se tempereze apoi o poți porționa și servi la una dintre mesele principale ale zilei.

Tot din bucătăria italienească îți recomandăm să încerci și rețeta de spaghete carbonara, mult adorată de iubitorii preparatelor cu paste.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×