Reclamă

Lasagna bolognese: rețetă tradițională italienească

Pentru o masă de prânz consistentă și hrănitoare, rețeta tradițională italienească de lasagna bolognese este mai mult decât perfectă.

Publicat: 12 iulie 2021, 7:07 / Actualizat: 18 martie 2022, 13:35

Lasagna este un fel de mâncare din bucătăria italiană ce se realizează din straturi suprapuse de paste late și subțiri, umplute cu diverse sosuri de carne, de legume și brânzeturi. Sosul de carne, denumit și sos ragu, este un sos delicios, cu multe condimente și mirodenii, precum usturoi, oregano și busuioc. Lasagna se prepară la cuptor și se servește caldă, alături de legume proaspete, salate sau brânzeturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al delicioasei rețete tradiționale italienești, pentru a-i răsfăța și pe cei dragi cu un astfel de preparat extrem de gustos.

Lasagna bolognese – Ingrediente

Pentru început ai nevoie de un pachet de foi de lasagna. Lasagna bolognese se numără printre preparatele preferate și adoptate de români, motiv pentru care acest tip de paste se află acum pe rafturile tuturor magazinelor și sunt simplu de procurat.

Descoperă în continuare care sunt celelalte ingrediente necesare pentru a pregăti acasă o tavă apetisantă de lasagna cu carne de porc și vită.

Ingrediente pentru sosul ragu:

Reclamă
  • 1 kg amestec de carne tocată, porc + vită
  • 1 ceapă albă        
  • 2 căței de usturoi              
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 50 ml ulei de măsline                     
  • 150 ml vin roșu               
  • 200 ml sos de roșii
  • 1 legătură busuioc verde
  • 1 legătură cimbru proaspăt
  • puțin oregano verde sau uscat
  • sare și piper

Ingrediente pentru sosul bechamel:

  • 100 g făină albă de grâu               
  • 100 g unt                            
  • 500 ml lapte proaspăt cu 3,2% grăsime
  • 200 g parmezan ras    
Reclamă

Rețetă de Lasagna bolognese – Mod de preparare

Foile de lasagna, înainte de a fi folosite, se lasă la hidratat în apă fierbinte cu sare, pentru câteva minute. Se pot folosi și nehidratate, doar dacă sosurile adăugate sunt mai lichide.

Cum se prepară sosul bechamel

Pune la foc o tigaie adâncă și topește untul, amestecând pentru a nu se arde. Adaugă, treptat, făina amestecând intens până absoarbe tot untul și se omogenizează. Apoi, toarnă în fir subțire laptele fierbinte, amestecând intens până obții un sos dens și ușor cursiv. Stinge focul și adaugă 100 gr de parmezan răzuit. lasă sosul deoparte, la temperat și ocupă-te de restul ingredientelor.

Cum se prepară sosul ragu

În altă tigaie adâncă pune ulei la încins și călește carnea tocată, împreună cu ceapa, usturoiul și morcovii, tocate mărunt. Amestecă ingredientele până când ceapa capătă o culoare aurie, iar carnea se deschide la culoare. Adaugă 150 ml de vin roșu și lasă sosul la fiert până la evaporarea alcoolului. Adaugă sosul de roșii și mai fierbe sosul ragu alla blognese pentru 10-12 minute, timp în care asezonezi gustul cu cimbru, busuioc, oregano, sare și piper.

Cum asamblezi și coci lasagna bolognese

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă într-un vas sosul ragu cu 3/4 din sosul bechamel. Într-o tavă, sau un vas termorezistent pune puțin din acest amestec, atât cât să acoperi baza tăvii. Apoi așezi un rând de foi de lasagna. Din nou torni sos peste foi și procedezi la fel până se termină ingredientele.

Colaj de poze cu pașii de preparare lasagna bolognese
Sosul ragu se adaugă peste foile de lasagna hidratate / Profimedia Images

Ultimul rând va fi de foi peste care torni sosul bechamel oprit. Răzuiește deasupra 100 de grame de parmezan și pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de asamblare a rețetei de lasagna bolognese
Foile de lasagna se hidratează înainte de asamblarea preparatului / Profimedia Images

Lasă lasagna să se tempereze apoi o poți porționa și servi la una dintre mesele principale ale zilei.

Tot din bucătăria italienească îți recomandăm să încerci și rețeta de spaghete carbonara, mult adorată de iubitorii preparatelor cu paste.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×