Acestea întruchipează perfect spiritul bucătăriei grecești: ingrediente simple, proaspete, dar cu o aromă complexă și o textură îmbietoare.
Denumirea acestora este compusă din „kolokithi” (dovlecel) și „keftedes” (chiftea).
Chiftelele (keftedes) au fost adoptate în întreaga zonă a Mediteranei și Orientului Mijlociu din influențele otomane. Însă grecii au adaptat rețeta folosind ingrediente locale, creând versiuni vegetariene, precum cele din dovlecei, brânză și ierburi.
În special în insulele din sud, precum Creta sau Santorini, aceste chiftele sunt foarte populare ca mezé (gustare).
Sunt servite alături de tzatziki, pâine caldă și vin alb sau ouzo.
Datorită caracterului lor lejer, sunt frecvent consumate vara, când dovleceii sunt proaspeți și aromați, iar verdețurile abundă în grădinile mediteraneene. Tot din dovlecei îți mai recomandăm să prepari și rețeta de ruladă cu cremă de brânză.
Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de chifteluțe grecești de dovlecei, cu brânză feta, mentă și mărar.
Kolokithokeftedes – Ingrediente
- 2 dovlecei mari (aprox. 500 g)
- 150 g brânză feta (sau telemea sfărâmată)
- 1 ou
- 1 ceapă mică, tocată mărunt
- 2-3 linguri de făină (sau pesmet fin)
- 2 linguri mărar proaspăt, tocat
- 2 linguri mentă proaspătă sau uscată
- sare și piper, după gust
- ulei pentru prăjit.