Reclamă

Aluat foietaj preparat în casă. Rețetă din bucătăria franțuzească

Ți se întâmplă adesea să vrei să prepari o plăcintă, dar nu mai găsești prin congelator niciun pachet de aluat? Îți oferim în acest scop o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2022, 6:19

Este rețeta aluatului franțuzesc bun pentru plăcinte, croissante, ștrudele, cremșnit și alte delicii culinare. Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat. În timpul tratamentului termic, aluatul expandează în multe foițe și devine foarte aerat.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aluatul în propria bucătărie.

Aluat foietaj din bucătăria franțuzească – Ingrediente

  • 125 + 250 gr de unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 150 ml lapte
  • 125 ml apă
  • 25 gr de drojdie proaspătă
  • 25 gr de zahăr
  • 5 gr de sare
  • 900 gr făină.
Reclamă

Rețetă de aluat foietaj preparat în casă – Mod de preparare

Având în vedere că este vorba de un aluat dospit, primul pas constă în pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază.

Pune laptele într-o cratiță pe flacăra aragazului, la încălzit, iar în alt vas, încălzește sarea. Într-un bol așezat pe baie de aburi, topește 125 gr de unt.

Adaugă laptele cald peste amestecul de drojdie cu zahăr și amestecă până se omogenizează. Apoi, adaugă aproximativ 100 gr de făină și din nou omogenizează compoziția. În această compoziție adaugă, pe rând, untul topit și ușor temperat, cele două gălbenușuri și amestecă până toate ingredientele sunt încorporate.

Urmează adăugarea făinii și a apei calde. La final, presără sarea și frământă aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu o folie cu o folie alimentară și introdu-l în frigider pentru 20-30 de minute.

Reclamă

Scoate cele 250 gr de unt de la frigider și așază untul între două folii de plastic. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul într-o foaie dreptunghiulară aproximativ egală cu foaia de hârtie tip A4.  Așază untul cu folii cu tot pe un platou și pune-l la rece până când scoți aluatul.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi subțiri de plăcintă.

Metoda de împachetare pentru aluat foietaj preparat în casă

Scoate aluatul de la frigider și răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului întinde-l într-o foaie dreptunghiulară. Măsoară foaia de aluat astfel încât dimensiunea foii de unt să ocupe 2/3 din dimensiunea foii de aluat.

Scoate foaia de unt de la frigider și așaz-o la un capăt al foii de aluat. Lasă o porțiune din marginile laterale ale aluatului, liberă. Mai trage puțin de marginile aluatului să se mai întindă puțin.

Capătul liber al aluatului, îndoaie-l peste jumătate din foaia de unt. Peste aluatul îndoit, adu partea opusă a foii de aluat cu unt. Este metoda împachetării unei coli de hârtie în trei. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute.

Vezi mai multe imagini cu aluatul în GALERIA FOTO!

Colaj de poze cu pașii de modelare a aluatului franțuzesc
Aluatul foietaj se frământă, apoi se întinde și se împachetează în mai multe etape / Shutterstock

După expirarea timpului, scoate aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde aluatul cu sucitorul, într-o foaie dreptunghiulară mai mare, dar nu foarte subțire. Împachetează-l din nou în trei, ca la procedeul anterior. Pune aluatul împachetat din nou la frigider pentru 30 de minute. Repetă acești pași de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute. După ultima împachetare poți folosi aluatul la preparatele pe care le dorești.

Poți prepara din acest aluat o rețetă de cornuri pufoase cu unt pentru micul dejun.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O ceașcă de cafea care se află pe un blat gri alături de o tabletă de ciocolată neagră și câteva boabe de cafea pentru a ilustra câte cești de cafea poți bea zilnic
Sănătate
Câte cești de cafea poți bea zilnic. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor
Consumul unei cești de cafea dimineața este un adevărat ritual pentru cele mai multe persoane. Nimic nu se compară cu mirosul aromat care îți inundă casa într-o zi răcoroasă de toamnă. Totuși, prea multe...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2022 îi aduce pe nativi în fața schimbărilor ambițioase de viitor. Relațiile amoroase încep să prindă contur, iar cei mai mulți știu cu exactitate ce își doresc de la partenerul de...
3
Brad Pitt, în costum negru, la Festivalul de Film de la Veneția
Divertisment
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună. „Prietenii nu sunt siguri dacă este ceva serios”, a spus o sursă pentru People despre cei...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie neagră lungă stă în pădure
Horoscop
Cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Află din ce categorie faci parte
Unii oameni au cu siguranță dare de mână atunci când vine vorba despre resursele lor financiare, însă acum vei afla cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Astrologii sunt de părere că există...
5
Regina Elisabeta a II-a într-un costum gri în timp ce poartă celebrul colier din perle la gât
Divertisment
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta întotdeauna perle la gât. Toate ținutele ei erau accesorizate cu un astfel de colier
Majestatea Sa a oferit de-a lungul anilor o mulțime de lecții legate de stil. În ciuda vârstei înaintate, Regina a purtat tot timpul ținute colorate care să-i reflecte personalitatea veselă și jovială. De cele...
PARTENERI
×