Reclamă

Aluat foietaj preparat în casă. Rețetă din bucătăria franțuzească

Ți se întâmplă adesea să vrei să prepari o plăcintă, dar nu mai găsești prin congelator niciun pachet de aluat? Îți oferim în acest scop o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2022, 6:19 / Actualizat: 25 ianuarie 2024, 12:14

Este rețeta aluatului franțuzesc bun pentru plăcinte, croissante, ștrudele, cremșnit și alte delicii culinare. Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat. În timpul tratamentului termic, aluatul expandează în multe foițe și devine foarte aerat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aluatul în propria bucătărie.

Aluat foietaj din bucătăria franțuzească – Ingrediente

  • 125 + 250 gr de unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 150 ml lapte
  • 125 ml apă
  • 25 gr de drojdie proaspătă
  • 25 gr de zahăr
  • 5 gr de sare
  • 900 gr făină.
Reclamă

Rețetă de aluat foietaj preparat în casă – Mod de preparare

Având în vedere că este vorba de un aluat dospit, primul pas constă în pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază.

Pune laptele într-o cratiță pe flacăra aragazului, la încălzit, iar în alt vas, încălzește sarea. Într-un bol așezat pe baie de aburi, topește 125 gr de unt.

Adaugă laptele cald peste amestecul de drojdie cu zahăr și amestecă până se omogenizează. Apoi, adaugă aproximativ 100 gr de făină și din nou omogenizează compoziția. În această compoziție adaugă, pe rând, untul topit și ușor temperat, cele două gălbenușuri și amestecă până toate ingredientele sunt încorporate.

Urmează adăugarea făinii și a apei calde. La final, presără sarea și frământă aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu o folie cu o folie alimentară și introdu-l în frigider pentru 20-30 de minute.

Reclamă

Scoate cele 250 gr de unt de la frigider și așază untul între două folii de plastic. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul într-o foaie dreptunghiulară aproximativ egală cu foaia de hârtie tip A4.  Așază untul cu folii cu tot pe un platou și pune-l la rece până când scoți aluatul.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi subțiri de plăcintă.

Metoda de împachetare pentru aluat foietaj preparat în casă

Scoate aluatul de la frigider și răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului întinde-l într-o foaie dreptunghiulară. Măsoară foaia de aluat astfel încât dimensiunea foii de unt să ocupe 2/3 din dimensiunea foii de aluat.

Scoate foaia de unt de la frigider și așaz-o la un capăt al foii de aluat. Lasă o porțiune din marginile laterale ale aluatului, liberă. Mai trage puțin de marginile aluatului să se mai întindă puțin.

Capătul liber al aluatului, îndoaie-l peste jumătate din foaia de unt. Peste aluatul îndoit, adu partea opusă a foii de aluat cu unt. Este metoda împachetării unei coli de hârtie în trei. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute.

Vezi mai multe imagini cu aluatul în GALERIA FOTO!

Colaj de poze cu pașii de modelare a aluatului franțuzesc
Aluatul foietaj se frământă, apoi se întinde și se împachetează în mai multe etape / Shutterstock

După expirarea timpului, scoate aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde aluatul cu sucitorul, într-o foaie dreptunghiulară mai mare, dar nu foarte subțire. Împachetează-l din nou în trei, ca la procedeul anterior. Pune aluatul împachetat din nou la frigider pentru 30 de minute. Repetă acești pași de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute. După ultima împachetare poți folosi aluatul la preparatele pe care le dorești.

Poți prepara din acest aluat o rețetă de cornuri pufoase cu unt pentru micul dejun.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×