Este rețeta aluatului franțuzesc bun pentru plăcinte, croissante, ștrudele, cremșnit și alte delicii culinare. Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat. În timpul tratamentului termic, aluatul expandează în multe foițe și devine foarte aerat.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aluatul în propria bucătărie.
Aluat foietaj din bucătăria franțuzească – Ingrediente
- 125 + 250 gr de unt cu 82% grăsime
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 150 ml lapte
- 125 ml apă
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 25 gr de zahăr
- 5 gr de sare
- 900 gr făină.
Rețetă de aluat foietaj preparat în casă – Mod de preparare
Având în vedere că este vorba de un aluat dospit, primul pas constă în pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază.
Pune laptele într-o cratiță pe flacăra aragazului, la încălzit, iar în alt vas, încălzește sarea. Într-un bol așezat pe baie de aburi, topește 125 gr de unt.
Adaugă laptele cald peste amestecul de drojdie cu zahăr și amestecă până se omogenizează. Apoi, adaugă aproximativ 100 gr de făină și din nou omogenizează compoziția. În această compoziție adaugă, pe rând, untul topit și ușor temperat, cele două gălbenușuri și amestecă până toate ingredientele sunt încorporate.
Urmează adăugarea făinii și a apei calde. La final, presără sarea și frământă aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu o folie cu o folie alimentară și introdu-l în frigider pentru 20-30 de minute.