Aluat pentru pizza: rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver

Dacă dorești să-i răsfeți pe cei dragi cu o pizza delicioasă, îți oferim o rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Publicat: 7 mai 2021, 14:27 / Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:43

Pizza este unul dintre cele mai populare preparate italiene, îndrăgită de toți gurmanzi. Poate fi preparată în diferite moduri și este întotdeauna delicioasă și sățioasă.

Pentru reușita unei pizza, indifferent de toppingul ales, cel mai important pas este pregătirea aluatului. Iată câteva reguli de bază pentru reușita aluatului de pizza:

  • ca și la rețeta de cozonac, toate ingredientele vor fi aduse la temperatura camerei;
  • pentru reușita dospirii aluatului, în maiaua de drojdie se va adăuga și puțin zahăr;
  • apa folosită la pregătirea drojdiei trebuie să fie caldă, nu fierbinte;
  • Un amănunt foarte important este ca sarea să nu intre in contact direct cu drojdia, pentru că va diminua procesul de dospire
  • după frământare, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent;
  • vasul cu aluat se acoperă cu un ștergar de bucătărie ușor umezit cu apă fierbinte, pentru a se dezvolta aluatul mai rapid;
  • consistența aluatului nu va fi foarte fermă, ca la pâine, ci ușor lipicioasă.

Îți oferim mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru reușita aluatului de pizza.

Rețetă de aluat pentru pizza – Ingrediente

  • 400 gr făină
  • 100 gr griș
  • 1/2 lingură sare de mare
  • 7 gr drojdie uscată, sau 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 lingură de zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 325 ml apă călduță
Reclamă

Aluat pentru pizza – Mod de preparare

Incepe prin a pregati maiaua de drojdie. Pune drojdia într-un bol, adaugă zahărul și amestecăle cu apă călduță până se lichefiază. Lasă compoziția obținută soă se odihneasca pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activată atunci când apar bulede aer la suprafața compoziției.

Cerne făina într-un vas, de două ori pentru a fi aerată. Amestecă făina cu grișul și sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo maiaua activată. Picură uleiul în timp ce amesteci drojdia cu făina. Poți folosi chiar și robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Când aluatul este omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Trece mâinile prin făină și mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru.

Reclamă
Aluat de pizza frământat cu mâinile
Aluatul de pizza se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Pune-l înapoi în vas și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald și ferit de curent, până își dublează volumul.

Aluat de pizza dospit la loc cald
Aluat de pizza dospit, pe un blat de lemn, alături de ingredientele pentru topping / Shutterstock

Pentru reușita unui blat de pizza mai pufos și bun, poți lăsa aluatul la dospit peste noapte, în frigider.

Cum modelezi aluatul pentru pizza

Împarte aluatul pregătit după această rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver în două părți egale. Modelează-le sub forma unor bile, apoi aplatizează-le și întinde-le în foi subțiri, circulare, cu sucitorul de aluaturi.

Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi, alături de ingrediente pentru topping
Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi / Shutterstock

Când transferi aluatul în tava de pizza, ai grijă ca marginile sa fie puțin mai groase decât restul aluatului.

Aluat de pizza întins pe un blat de lemn
Marginile aluatului trebuie să fie puțin mai groase decât interiorul aluatului / Shutterstock

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din loc în loc înainte de a așeza peste el ingredientele pentru topping.

Acum, doar trebuie să ungi blatul cu sos de roșii și să adaugi ingredientele pentru topping, în funție de preferințe.

Iar dacă ești în pană de idei, îți recomandăm o interesantă rețetă de pizza cu dovlecei și somon afumat.

În speranța că ți-am stârnit pofta pentru pizza, îți dorim spor la preparat rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 7 noiembrie 2025. Peștii sunt fericiți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 noiembrie 2025 spune că fiecare zodie primește o lecție importantă. Indiferent de provocările pe care le aduce universul, amintește-ți că ești exact acolo unde trebuie să fii. Astrele aduc azi...
2
O femeie frumoasă care reprezintă zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025. Nativul care se afirmă pe toate planurile
Te întrebi care este zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025? Scoprionul este cel care se remarcă. Nativii acestei zodii au parte de o perioadă plină de surprize plăcute și transformări importante, chiar înainte de...
3
vedetă cu părul lung într-o mașină roșie decapotabilă pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
După o relație de 7 ani, vedeta confirmă că este din nou îndrăgostită. De data aceasta, a ales un om de afaceri
Actrița celebră a fost văzută în timp ce se săruta cu un cunoscut om de afaceri. După o relație de 7 ani, vedeta confirmă că este din nou îndrăgostită. În aceeași zi, a declarat...
4
Bianca Censori poartă o blană de culoare neagră pe un fundal deschis
Divertisment
Bianca Censori seamănă tot mai mult cu Kim Kardashian. Ultimele sale apariții au stârnit noi controverse
Soția lui Kanye West urmează să-și lanseze propria colecție de haine. Bianca Censori seamănă tot mai mult cu Kim Kardashian. Ultimele sale apariții au stârnit noi controverse. Lansarea brandului său are loc pe data...
5
Actriță celebră poartă o rochie cu spatele gol pe un fundal închis la culoare
Divertisment
O actriță de 21 de ani a dat în judecată un coleg de platou pentru hărțuire și bullying. Ce s-a întâmplat în spatele luminii reflectoarelor
Totul s-a întâmplat înainte de filmările pentru sezonul cinci și ultimul din cadrul seriei la care au lucrat împreună. O actriță de 21 de ani a dat în judecată un coleg de platou pentru...
PARTENERI
×