Aluat pentru pizza: rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver

Dacă dorești să-i răsfeți pe cei dragi cu o pizza delicioasă, îți oferim o rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Publicat: 7 mai 2021, 14:27 / Actualizat: 7 May 2021, 14:54

Pizza este unul dintre cele mai populare preparate italiene, îndrăgită de toți gurmanzi. Poate fi preparată în diferite moduri și este întotdeauna delicioasă și sățioasă.

Pentru reușita unei pizza, indifferent de toppingul ales, cel mai important pas este pregătirea aluatului. Iată câteva reguli de bază pentru reușita aluatului de pizza:

  • ca și la rețeta de cozonac, toate ingredientele vor fi aduse la temperatura camerei;
  • pentru reușita dospirii aluatului, în maiaua de drojdie se va adăuga și puțin zahăr;
  • apa folosită la pregătirea drojdiei trebuie să fie caldă, nu fierbinte;
  • Un amănunt foarte important este ca sarea să nu intre in contact direct cu drojdia, pentru că va diminua procesul de dospire
  • după frământare, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent;
  • vasul cu aluat se acoperă cu un ștergar de bucătărie ușor umezit cu apă fierbinte, pentru a se dezvolta aluatul mai rapid;
  • consistența aluatului nu va fi foarte fermă, ca la pâine, ci ușor lipicioasă.

Îți oferim mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru reușita aluatului de pizza.

Rețetă de aluat pentru pizza – Ingrediente

  • 400 gr făină
  • 100 gr griș
  • 1/2 lingură sare de mare
  • 7 gr drojdie uscată, sau 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 lingură de zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 325 ml apă călduță

Aluat pentru pizza – Mod de preparare

Incepe prin a pregati maiaua de drojdie. Pune drojdia într-un bol, adaugă zahărul și amestecăle cu apă călduță până se lichefiază. Lasă compoziția obținută soă se odihneasca pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activată atunci când apar bulede aer la suprafața compoziției.

Cerne făina într-un vas, de două ori pentru a fi aerată. Amestecă făina cu grișul și sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo maiaua activată. Picură uleiul în timp ce amesteci drojdia cu făina. Poți folosi chiar și robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Când aluatul este omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Trece mâinile prin făină și mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru.

Aluat de pizza frământat cu mâinile
Aluatul de pizza se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Pune-l înapoi în vas și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald și ferit de curent, până își dublează volumul.

Aluat de pizza dospit la loc cald
Aluat de pizza dospit, pe un blat de lemn, alături de ingredientele pentru topping / Shutterstock

Pentru reușita unui blat de pizza mai pufos și bun, poți lăsa aluatul la dospit peste noapte, în frigider.

Cum modelezi aluatul pentru pizza

Împarte aluatul pregătit după această rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver în două părți egale. Modelează-le sub forma unor bile, apoi aplatizează-le și întinde-le în foi subțiri, circulare, cu sucitorul de aluaturi.

Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi, alături de ingrediente pentru topping
Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi / Shutterstock

Când transferi aluatul în tava de pizza, ai grijă ca marginile sa fie puțin mai groase decât restul aluatului.

Aluat de pizza întins pe un blat de lemn
Marginile aluatului trebuie să fie puțin mai groase decât interiorul aluatului / Shutterstock

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din loc în loc înainte de a așeza peste el ingredientele pentru topping.

Acum, doar trebuie să ungi blatul cu sos de roșii și să adaugi ingredientele pentru topping, în funție de preferințe.

Iar dacă ești în pană de idei, îți recomandăm o interesantă rețetă de pizza cu dovlecei și somon afumat.

În speranța că ți-am stârnit pofta pentru pizza, îți dorim spor la preparat rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ceas vintage, pe un fundal de toamnă, pus pe o pătură verde
Timp liber
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie...
2
Winnie Harlow într-un sacou negru de piele în timp ce pozează pe covorul roșu
Divertisment
Winnie Harlow a purtat o rochie din plasă. Cum a fost surprins modelul în Los Angeles
Winnie Harlow a atras atenția tuturor atunci când a purtat o rochie transparentă din plasă. Modelul internațional a fost invitat la petrecerea aniversară a artistei Cardi B. Winnie a profitată de ocazie pentru a-și...
3
Prințesa Diana, într--un costum cu dungi albe și albastru închis, pălărie albă. Zâmbește și se uită la cameră, pe fundal e un perete bej
Modă
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți. Ce rochii au atras atenția tuturor
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți au atras nu doar atenția invitaților, ci și a publicului internațional. „Prințesa Inimilor” a impresionat nu doar la nunta sa, ci și la evenimentele...
4
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
5
Chrissy Metz, îmbrăcată într-o rochie neagră, de gală, vorbește în fața unui microfon
Divertisment
Dieta cu care Chrissy Metz a slăbit aproape 50 kilograme
Fanii lui Chrissy Metz au apreciat-o întotdeauna pe actriță, nu numai pentru talentul său, ci și pentru că aceasta a devenit un simbol al pozitivității corpului. Încă de când a jucat în serialul NBB,...
PARTENERI
×