Pizza este unul dintre cele mai populare preparate italiene, îndrăgită de toți gurmanzi. Poate fi preparată în diferite moduri și este întotdeauna delicioasă și sățioasă.
Pentru reușita unei pizza, indifferent de toppingul ales, cel mai important pas este pregătirea aluatului. Iată câteva reguli de bază pentru reușita aluatului de pizza:
- ca și la rețeta de cozonac, toate ingredientele vor fi aduse la temperatura camerei;
- pentru reușita dospirii aluatului, în maiaua de drojdie se va adăuga și puțin zahăr;
- apa folosită la pregătirea drojdiei trebuie să fie caldă, nu fierbinte;
- Un amănunt foarte important este ca sarea să nu intre in contact direct cu drojdia, pentru că va diminua procesul de dospire
- după frământare, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent;
- vasul cu aluat se acoperă cu un ștergar de bucătărie ușor umezit cu apă fierbinte, pentru a se dezvolta aluatul mai rapid;
- consistența aluatului nu va fi foarte fermă, ca la pâine, ci ușor lipicioasă.
Îți oferim mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru reușita aluatului de pizza.
Rețetă de aluat pentru pizza – Ingrediente
- 400 gr făină
- 100 gr griș
- 1/2 lingură sare de mare
- 7 gr drojdie uscată, sau 20 gr drojdie proaspătă
- 1/2 lingură de zahăr
- 2 linguri ulei de măsline
- 325 ml apă călduță
Aluat pentru pizza – Mod de preparare
Incepe prin a pregati maiaua de drojdie. Pune drojdia într-un bol, adaugă zahărul și amestecăle cu apă călduță până se lichefiază. Lasă compoziția obținută soă se odihneasca pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activată atunci când apar bulede aer la suprafața compoziției.
Cerne făina într-un vas, de două ori pentru a fi aerată. Amestecă făina cu grișul și sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo maiaua activată. Picură uleiul în timp ce amesteci drojdia cu făina. Poți folosi chiar și robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Când aluatul este omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Trece mâinile prin făină și mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru.