Reclamă

Aluat pentru pizza: rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver

Dacă dorești să-i răsfeți pe cei dragi cu o pizza delicioasă, îți oferim o rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Publicat: 7 mai 2021, 14:27 / Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:43

Pizza este unul dintre cele mai populare preparate italiene, îndrăgită de toți gurmanzi. Poate fi preparată în diferite moduri și este întotdeauna delicioasă și sățioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru reușita unei pizza, indifferent de toppingul ales, cel mai important pas este pregătirea aluatului. Iată câteva reguli de bază pentru reușita aluatului de pizza:

  • ca și la rețeta de cozonac, toate ingredientele vor fi aduse la temperatura camerei;
  • pentru reușita dospirii aluatului, în maiaua de drojdie se va adăuga și puțin zahăr;
  • apa folosită la pregătirea drojdiei trebuie să fie caldă, nu fierbinte;
  • Un amănunt foarte important este ca sarea să nu intre in contact direct cu drojdia, pentru că va diminua procesul de dospire
  • după frământare, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent;
  • vasul cu aluat se acoperă cu un ștergar de bucătărie ușor umezit cu apă fierbinte, pentru a se dezvolta aluatul mai rapid;
  • consistența aluatului nu va fi foarte fermă, ca la pâine, ci ușor lipicioasă.

Îți oferim mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru reușita aluatului de pizza.

Rețetă de aluat pentru pizza – Ingrediente

  • 400 gr făină
  • 100 gr griș
  • 1/2 lingură sare de mare
  • 7 gr drojdie uscată, sau 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 lingură de zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 325 ml apă călduță
Reclamă

Aluat pentru pizza – Mod de preparare

Incepe prin a pregati maiaua de drojdie. Pune drojdia într-un bol, adaugă zahărul și amestecăle cu apă călduță până se lichefiază. Lasă compoziția obținută soă se odihneasca pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activată atunci când apar bulede aer la suprafața compoziției.

Cerne făina într-un vas, de două ori pentru a fi aerată. Amestecă făina cu grișul și sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo maiaua activată. Picură uleiul în timp ce amesteci drojdia cu făina. Poți folosi chiar și robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Când aluatul este omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Trece mâinile prin făină și mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru.

Reclamă
Aluat de pizza frământat cu mâinile
Aluatul de pizza se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Pune-l înapoi în vas și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald și ferit de curent, până își dublează volumul.

Aluat de pizza dospit la loc cald
Aluat de pizza dospit, pe un blat de lemn, alături de ingredientele pentru topping / Shutterstock

Pentru reușita unui blat de pizza mai pufos și bun, poți lăsa aluatul la dospit peste noapte, în frigider.

Cum modelezi aluatul pentru pizza

Împarte aluatul pregătit după această rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver în două părți egale. Modelează-le sub forma unor bile, apoi aplatizează-le și întinde-le în foi subțiri, circulare, cu sucitorul de aluaturi.

Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi, alături de ingrediente pentru topping
Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi / Shutterstock

Când transferi aluatul în tava de pizza, ai grijă ca marginile sa fie puțin mai groase decât restul aluatului.

Aluat de pizza întins pe un blat de lemn
Marginile aluatului trebuie să fie puțin mai groase decât interiorul aluatului / Shutterstock

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din loc în loc înainte de a așeza peste el ingredientele pentru topping.

Acum, doar trebuie să ungi blatul cu sos de roșii și să adaugi ingredientele pentru topping, în funție de preferințe.

Iar dacă ești în pană de idei, îți recomandăm o interesantă rețetă de pizza cu dovlecei și somon afumat.

În speranța că ți-am stârnit pofta pentru pizza, îți dorim spor la preparat rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală pentru mantra zodiilor
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și se plimbă printr-o pădure reprezentând una dintre acele zodii care vor rămâne sănătoase în 2025
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Lady Gaga, brunetă, într-o mașină, cu mâinile la gură
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Harta astrală a zodiilor care vor avea inima frântă în 2025
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Selena Gomez într-o rochie albă mulată în timp ce vorbește într-un interviu
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI
×