Reclamă

Pâine de casă, cea mai ușoară și simplă rețetă

Pentru atunci când rămâi fără pâine, sau când dorești să te răsfeți cu o pâine caldă și mai sănătoasă, îți oferim cea mai ușoară și simplă rețetă de pâine de casă.

Publicat: 13 aprilie 2021, 13:30 / Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:43

Pâinea este alimentul de bază, în special al românilor. Cu toate că o găsești în toate magazinele alimentare, în diferite variante, nimic nu se compară cu gustul pâinii de casă. Iar mirosul de pâine coaptă, ce inundă toată casa și, mai ales, papilele gustative, te învăluie instant cu o stare de bine.

Pâinea de casă se prepară din cele mai simple și accesibile ingrediente. Făina este ingredientul de bază pentru pâine. Iar cel mai important aspect în reușita pâinii este alegerea tipului de făină. Cea mai recomandată de specialiștii în panificație este făina tip 650, care are un procent mai ridicat de gluten.

Descoperă și cum să păstrezi făina proaspătă pentru mai mut timp, conform sfaturilor oferite de specialiștii în patiserie.

Atunci când timpul îți permite, este chiar ideal să-ți prepari pâinea în casă. Este mai gustoasă și mai sănătoasă. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai simple pâini de casă.

Aluat pentru pâine de casă – Ingrediente

  • 500 gr făină albă
  • 250 ml apă
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 20 ml ulei
  • puțină făină pentru pudrat masa de lucru
Reclamă

Rețetă de pâine – Mod de preparare

Începe prin a cerne făina într-un vas încăpător și las-o la temperature camerei 20-30 de minute.  După acest interval de timp, adaugă sarea și mai cerne făina odată, pentru a fi aerată și bine amestecată cu sarea. Acum încălzește apa, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.

Pregătește maiaua de drojdie

Reclamă

Ia un bol mic și pune în el drojdia bine sfărâmată. Adaugă zahărul și amestecă bine cele două ingredient, picurând peste ele aproximativ 50 ml apă caldă.  Lasă bolul cu maia deoparte până când aceasta se activează și își dublează volumul. Se vor forma mici bule de aer la suprafață atunci când maiaua este bine activată.

Cum pregătești aluatul pentru pâine de casă

Creează puțin loc la mijlocul făinii și pune acolo maiaua de drojdie. Cu o spatula, sau cu ajutorul mixerului cu accesoriile pentru aluaturi amestecă făina cu maiaua, turnând și apa caldă, treptat. Poți opta pentru a prepara aluatul de pâine cu lapte în loc de apă.

La final, adaugă și uleiul. Chiar dacă aluatul este omogen, mai frământă-l puțin și pe un plan de lucru presărat cu făină.

Aluatul de pâine este ușor ferm și compact
Aluatul de pâine se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Apoi acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit 50-60 de minute, la loc cald. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul. Presară puțină făină peste el și dă-i forma de pâine alungită.

Peste aluatul de pâine se presară făină
Înainte de a da forma pâinii, se presară puțină făină peste aluat / Shutterstock

Transferă-l într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament și mai lasă-l 15 minute la dezvoltat. În acest timp pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava în cuptor, crestează ușor aluatul, transversal, cu un cuțit ascuțit. Poți opta pentru a-l cresta și lateral.

Aluat de pâine crestat
Înainte de a introduce pâinea în cuptor se crestează aluatul la suprafață / Shutterstock

Sunt necesare aceste crestături pentru a se coace pâinea uniform și a nu-i da posibilitatea de a se crăpa singură și inestetic.

Coace pâinea pentru aproximativ 45-50 de minute la 175 de grade Celsius, sau până când se rumenește frumos la suprafață. Las-o să se tempereze bine, înainte de a o felia. Dacă te ispitește mirosul plăcut al pâinii coapte, rupe un colțișor din pâine și potolește-ți pofta cu el.

Pâine de casă feliată pe un ștergar albastru
Pâinea de casă se feliază după ce se temperează / Shutterstock

Rolul zahărului în aluatul pentru pâine de casă

Zahărul adăugat la maia are rolul să ofere hrană pentru drojdie, o ajuta să se activeze.

În timp ce drojdia se dezvoltă și se înmulțește, aceasta utilizează zahărul. Se  formează subproduse ca dioxidul de carbon și alcoolul etilic, cu rol de a conferi pâinii aroma sa caracteristică. Zahărul mai are rolul de a înmuia aluatul și de a împiedica formarea glutenului. În plus, reține umiditatea și conferă prospețime produsului finit, dar contribuieși la rumenirea pâinii.

Dacă ți-am stârnit pofta de pâine caldă și gustoasă, îți dorim spor la preparat pâine de casă și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry alături de Meghan Markle îmbrăcați pentru ceremonia de nuntă din anul 2018 în timp ce fac cu mâna publicului dintr-o trăsură
Divertisment
Jurnalista Camilla Tominey a vorbit despre nunta Ducilor de Sussex. Ce detalii noi a oferit despre evenimentul din 2018
Nunta Ducilor de Sussex a fost așteptată de oamenii din lumea întreagă în anul 2018. Evenimentul la care au participat o mulțime de celebrități și nume importante din Familia Regală Britanică a fost urmărit...
2
Kendall Jenner, la un eveniment Harper's Bazaar, într-o rochie transparentă
Divertisment
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. Cizmele care i-au completat ținuta au atras atenția tuturor
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. A atras atenția pentru că ținuta aleasă a fost purtată în mijlocul zăpezii. Aceasta și-a completat look-ul cu o pereche de cizme cu blană, iar...
3
Regina Letizia, cu masca pe față, la un eveniment în Spania
Divertisment
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Ținuta veche de 45 de ani a fost foarte apreciată
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Soția Regelui Felipe al Spaniei a impresionat participanții de la un eveniment cu o rochie purtată de soacra sa pentru prima dată în anul 1977. Regina Letizia...
4
Patrick Schwarzenegger la un eveniment public din anul 2019
Divertisment
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii. Imagini rare cu fiul lui Arnold Schwarzenegger la 28 de ani
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii, acolo unde și-a expus fizicul de invidiat. Fotografii l-au urmărit la fiecare pas și au încercat să-l surprindă din toate unghiurile. La 28 de ani, fiul...
5
Thylane Blondeau pe covorul rou la Festivalul de Film de la Cannes
Divertisment
Thylane Blondeau s-a pozat în costum de baie. Cum arată la 20 de ani tânăra care în copilărie era supranumită „cea mai frumoasă fetiță din lume”
Thylane Blondeau a atras atenția tuturor atunci când s-a pozat în costum de baie. Modelul în vârstă de 20 de ani a distribuit imaginile pe contul personal de Instagram. Fanii s-au bucurat să o...
PARTENERI
×