Pâine de casă, cea mai ușoară și simplă rețetă

Pentru atunci când rămâi fără pâine, sau când dorești să te răsfeți cu o pâine caldă și mai sănătoasă, îți oferim cea mai ușoară și simplă rețetă de pâine de casă.

13 aprilie 2021 la 13:30

Pâinea este alimentul de bază, în special al românilor. Cu toate că o găsești în toate magazinele alimentare, în diferite variante, nimic nu se compară cu gustul pâinii de casă. Iar mirosul de pâine coaptă, ce inundă toată casa și, mai ales, papilele gustative, te învăluie instant cu o stare de bine.

Pâinea de casă se prepară din cele mai simple și accesibile ingrediente. Făina este ingredientul de bază pentru pâine. Iar cel mai important aspect în reușita pâinii este alegerea tipului de făină. Cea mai recomandată de specialiștii în panificație este făina tip 650, care are un procent mai ridicat de gluten.

Descoperă și cum să păstrezi făina proaspătă pentru mai mut timp, conform sfaturilor oferite de specialiștii în patiserie.

Atunci când timpul îți permite, este chiar ideal să-ți prepari pâinea în casă. Este mai gustoasă și mai sănătoasă. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai simple pâini de casă.

Aluat pentru pâine de casă – Ingrediente

  • 500 gr făină albă
  • 250 ml apă
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 20 ml ulei
  • puțină făină pentru pudrat masa de lucru

Rețetă de pâine – Mod de preparare

Începe prin a cerne făina într-un vas încăpător și las-o la temperature camerei 20-30 de minute.  După acest interval de timp, adaugă sarea și mai cerne făina odată, pentru a fi aerată și bine amestecată cu sarea. Acum încălzește apa, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.

Pregătește maiaua de drojdie

Ia un bol mic și pune în el drojdia bine sfărâmată. Adaugă zahărul și amestecă bine cele două ingredient, picurând peste ele aproximativ 50 ml apă caldă.  Lasă bolul cu maia deoparte până când aceasta se activează și își dublează volumul. Se vor forma mici bule de aer la suprafață atunci când maiaua este bine activată.

Cum pregătești aluatul pentru pâine de casă

Creează puțin loc la mijlocul făinii și pune acolo maiaua de drojdie. Cu o spatula, sau cu ajutorul mixerului cu accesoriile pentru aluaturi amestecă făina cu maiaua, turnând și apa caldă, treptat. Poți opta pentru a prepara aluatul de pâine cu lapte în loc de apă.

La final, adaugă și uleiul. Chiar dacă aluatul este omogen, mai frământă-l puțin și pe un plan de lucru presărat cu făină.

Aluatul de pâine este ușor ferm și compact
Aluatul de pâine se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Apoi acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit 50-60 de minute, la loc cald. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul. Presară puțină făină peste el și dă-i forma de pâine alungită.

Peste aluatul de pâine se presară făină
Înainte de a da forma pâinii, se presară puțină făină peste aluat / Shutterstock

Transferă-l într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament și mai lasă-l 15 minute la dezvoltat. În acest timp pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava în cuptor, crestează ușor aluatul, transversal, cu un cuțit ascuțit. Poți opta pentru a-l cresta și lateral.

Aluat de pâine crestat
Înainte de a introduce pâinea în cuptor se crestează aluatul la suprafață / Shutterstock

Sunt necesare aceste crestături pentru a se coace pâinea uniform și a nu-i da posibilitatea de a se crăpa singură și inestetic.

Coace pâinea pentru aproximativ 45-50 de minute la 175 de grade Celsius, sau până când se rumenește frumos la suprafață. Las-o să se tempereze bine, înainte de a o felia. Dacă te ispitește mirosul plăcut al pâinii coapte, rupe un colțișor din pâine și potolește-ți pofta cu el.

Pâine de casă feliată pe un ștergar albastru
Pâinea de casă se feliază după ce se temperează / Shutterstock

Rolul zahărului în aluatul pentru pâine de casă

Zahărul adăugat la maia are rolul să ofere hrană pentru drojdie, o ajuta să se activeze.

În timp ce drojdia se dezvoltă și se înmulțește, aceasta utilizează zahărul. Se  formează subproduse ca dioxidul de carbon și alcoolul etilic, cu rol de a conferi pâinii aroma sa caracteristică. Zahărul mai are rolul de a înmuia aluatul și de a împiedica formarea glutenului. În plus, reține umiditatea și conferă prospețime produsului finit, dar contribuieși la rumenirea pâinii.

Dacă ți-am stârnit pofta de pâine caldă și gustoasă, îți dorim spor la preparat pâine de casă și poftă bună la savurat!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Alex Rodriguez, zâmbitor, îmbrăcat în cămașă cu cravată, la o conferință cu tematică sportivă
Divertisment
Cum a fost fotografiat Alex Rodriguez după ce JLo și Ben Affleck s-au împăcat
Vestea că Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au împăcat a ținut primele pagini ale tabloidelor. Cei doi au fost fotografiați în Montana, iar împăcarea lor este un subiect intens discutat. Nici faptul că fostul...
2
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor și este îmbrăcat într-un tricou negru și o cămașă gri desfăcută, cu părul prins într-o bandană albă în timp ce în spatele său apare publicul plin de lumini
Divertisment
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor. Cum arată noul look al cântărețului
Artistul a fost fotografia recent alături de soția sa Hailey Bieber în Miami. Fanii săi au fost surprinși să vadă cum Justin Bieber s-a lăsat din nou pe mâinile stiliștilor. Ultimele sale apariții au...
3
O căpușă, alături de o pensetă specială de extracție
Sănătate
Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă
Căpușele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea se hrănesc cu sângele organismului parazitat în fiecare ciclu de viață. În întrega lume există peste 800 de specii de căpușe, iar în România doar 27, dintre...
4
Arnold Schwarzenegger și Joseph Baena sunt îmbrăcați sport și se plimbă cu bicicletele
Divertisment
Joseph Baena s-a angajat. În ce domeniu va lucra
Joseph Baena s-a angajat și a ales un domeniu foarte dinamic, dar și foarte interesant. Fiul lui Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 23 de ani, a anunțat că va intra în domeniul imobiliar....
5
Adele pe scenă îmbrăcată într-o rochie albastră cu paiete în timp ce zâmbește și îndreaptă microfonul către public
Divertisment
Adele, muzica poate trece dincolo de orice aparență
Copilăria, tărâmul magic în care Adele și-a întalnit pasiunea care avea să o transforme într-una dintre cele mai apreciate interprete muzicale. De la pereții camerei acoperiți cu posterele fetelor de la Spice Girls, la...
PARTENERI
×