Reclamă

Rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești

Ziua de 9 Martie, este marcată de sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, pentru care pregătim rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești. Sunt mucenici însiropați și glazurați cu miere și miez de nucă.

Publicat: 9 martie 2021, 8:39 / Actualizat: 7 martie 2022, 17:36

Rețetele de mucenici sunt diverse, în funcție de zonele țării și de perioadele în care se încadrează ziua de 9 martie. Pot fi perioade de post sau de frupt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mucenicii moldovenești, sunt cei mai  îndrăgiți și chiar dacă rețetele provin din zona Moldovei, au prins contur pe tot teritoriul țării. Sunt de fapt cornuri delicioase, din aluat de cozonac, însiropate cu un sirop aromat și îndulcit cu miere și presarate cu nucă.

 Mai avem și varianta de mucenici muntenești, acei mucenici micuți fierți într-un sirop aromat cu scorțișoară, coajă de lămâie, portocală și nucă.

Urmăriți mai jos rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești.

Mucenici moldovenești – Ingrediente:

Nu avem nevoie de prea multe ingrediente pentru a ne răsfăța cu aceste delicioase cornuri pufoase. Ingredientele sunt chiar simple și la îndemâna oricui.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 450 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • coajă rasă de lămâie și portocală

Ingrediente pentru sirop:

Reclamă
  • 500 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr miere
  • coaja de la 1 lămâie rasă
  • 300-350 gr nucă măcinată

Rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești – Mod de preparare

Modul de preparare al aluatului de mucenici moldovenești este asemănător cu al aluatului de cozonac. Însă nu necesită atâta meticulozitate și nici timp îndelungat.

Cum preparăm aluatul pentru mucenici însiropați

Începem prin a amesteca drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Amestecăm cele trei ingrediente până obținem o compoziție omogenă.

Cernem făina într-un vas, iar la mijlocul ei adăugăm amestecul de mai sus. Acoperim vasul și lăsăm maiaua de drojdie să-și dubleze volumul.

În alt vas amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până devin cremoase. Adăugăm aromele și uleiul, apoi adăugăm amestecul rezultat, în vasul cu făină. picurăm, treptat, laptele cald în timp ce amestecăm bine toate ingredientele din vas. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar compact și nelipicios. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.

Cum formăm cornurile pentru mucenici însiropați

Împărțim aluatul în 14-15 bucăți, în funcție de cât de mari dorim cornurile. Modelăm fiecare bucată de aluat în șnururi pe care le împletim în forma cifrei 8. Le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm. Lăsăm cornurile la odihnit, acoperite cu un ștergar, 30-40 de minute.

Între timp, încălzim cuptorul la 180 de grade. Coacem cornurile pentru 20-30 de minute, sau până când sunt frumos rumenite la suprafață.

Cum preparăm siropul pentru mucenici moldovenești

Punem apa într-un vas, pe foc și adăugăm zahărul și aromele. Amestecăm până când zahărul se topește. Lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până devine consistent. Îl lăsăm să se tempereze 12-15 timp în care se temperează și mucenicii copți.

Turnăm câte puțin sirop peste mucenicii din tavă până vor fi însiropați suficient. Apoi îi ungem cu mierea diluată cu puțin sirop. presărăm peste ei din abundență, miez de nucă tocat nu foarte mărunt.

Servim delicioșii mucenici însiropați, ușor calzi, sau reci, sunt delicioși în ambele variante.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×