Reclamă

Cum să păstrezi făina: sfaturi pentru depozitare corectă

Făina este un ingredient nelipsit din orice bucătărie. De multe ori, gospodinele o cumpără în cantități mari și mizează pe faptul că aceasta are o mare durată de valabilitate. Ei bine, nu este deloc așa. Făina este perisabilă, la fel ca orice aliment. Descoperă cum să păstrezi făina proaspătă pentru mai mut timp, conform sfaturilor oferite de specialiștii în patiserie.

Publicat: 25 ianuarie 2021, 18:01 / Actualizat: 15 martie 2021, 8:57

Pâine, prăjiturele, clătite și biscuiți. Lista preparatelor din care făina nu poate lipsi, este foarte mare. Prin urmare, nu îți lipsește nici ție din cămara de bucate. Totuși, specialiștii patiseri ne sfătuiesc că ar fi bine să o cumpărăm în cantități mici. Altfel, riscăm să avem surprize neplăcute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se strică făina

Făina se poate păstra proaspătă pentru mult timp, doar în anumite condiții, după cum ne sfătuiesc specialiștii în patiserie.

Mulți oameni au impresia că făina nu este un produs perisabil. Nimic mai fals! Comparativ cu condimentele uscate, sarea sau zahărul, care pot sta mult și bine în cămară, fără să se strice, făina are un anumit termen de valabilitate. Explicația este foarte simplă.

Indiferent de tipul de făină despre care vorbim, ea are în compoziție ulei. Cantitatea variază, iar din acest motiv, anumite tipuri de făină sunt mai rezistente decât altele, după cum spun specialiștii. Făina va deveni râncedă, în timp, dacă este expusă la aer. Vei ști exact când „s-a stricat” din cauza mirosului neplăcut și al aromei amare pe care o va căpăta. Pentru a evita risipa, esențial este modul de depozitare.

De reținut: Făina albă ține mai mult timp decât cea integrală.

Reclamă

Cum să păstrezi făina, în funcție de tipul ei

Tipul de făină are legătură cu termenul de valabilitate. Potrivit experților în făină de la King Arthur Baking Company, există trei elemente cheie pentru depozitarea oricărui fel de făină: ar trebui să fie etanșă, rece și în întuneric, scrie PureWow.com.

Făina rafinată

Reclamă

Făina 000, cea din care se obține pâinea albă, are cel mai lung termen de valabilitate. Ea se păstrează între șase și 12 luni de la data cumpărării, atunci când punga este sigilată și până la opt luni de la deschidere.

Din acest tip de făină sunt eliminate, din start, tărâțele și germenii din grâu. Rezultatul procesului este obținerea unei texturi foarte fine și de culoare deschisă sau albă. În categoria făinilor rafinate intră: albă, universală, pâine, cozonac și făină cu praf de copt adăgat (self-rising flour). Niciuna nu conține mult ulei, ingredientul care face făina să se strice prin oxidare.

Trucuri pentru păstrare îndelungată: După ce ai cumpărat punga de făină, pune-o în congelator timp de 48 de ore pentru a ucide orice gărgăriță sau ouă de insecte, care s-ar putea afla în pachet. Ulterior, transferă conținutul din punga de la într-un recipient alimentar, de plastic sau de sticlă, cu capac etanș. Acest lucru împiedică pătrunderea umezelii ori a insectelor și altor dăunători. De asemenea, blochează mirosurile și aromele altor alimente, depozitate în apropiere.

Locul de depozitare trebuie să fie uscat, răcoros și ferit de lumina soarelui. Dacă dorești ca făina să se păstreze bine, mai mult de un an, pune-o în congelator. Astfel, ea își dublează durata de valabilitate. Temperatura rece nu afectează textura, dar până să folosești făina în provesul de coacere, ea trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei.

Făina integrală și alte făinuri de specialitate

Făina din grâu integral are o durată de valabilitate mai scurtă. După cum am spus deja, ea conține mai mult ulei. Punga nedesfăcută, depozitată în cămară, își va menține prospețimea timp de aproximativ trei luni. O depozitare exemplară i-ar putea prelungi însă, durata de valabilitate.

Trucuri pentru păstrare îndelungată: Procesul este unul foarte asemănător cu cel al făinurilor rafinate. Tot pentru prevenirea dăunătorilor, punga luată din magazin trebuie băgată timp de 48 de ore la congelator. După acest proces, produsul se transferă într-un recipient cu capac etanș.

Păstrează făina integrală a frigider sau congelator, dacă vrei să îi prelungești „durata de viață”. În acest mod, ea poate rezista de la șase luni până la un an. Nivelurile mai ridicate de uleiuri naturale din grâu integral ori din alte făinuri de specialitate, duc la alterare rapidă, atunci când e păstrată la temperatura camerei.

Pentru a ști dacă făina este proaspătă sau se apropie de expirare, pe recipientul cu capac etanș în care alegi să o depozitezi, poți lipi o etichetă pe care să menționezi tipul și data cumpărării.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×