Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao

Dacă te numeri printre cei care adoră cozonacul, îți oferim o rețetă spectaculoasă de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:40 / Actualizat: 7 noiembrie 2021, 13:21

Cozonacul este un desert tradițional din bucătăria românească și bulgărească, preparat în special de Paște sau de Crăciun. Însă, nu te reține nimic să îl prepari atunci când pofta este mare, chiar și în perioadele de post. Rețetele de cozonac sunt variate, important este să dispui de ingredientele necesare și timp pentru a pregăti un asemenea desert delicios și spectaculos.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te răsfăța cu un astfel de desert declicios, chiar și în varianta de post.

Rețetă de cozonac de post – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, acestea sunt simple și la îndemâna oricui. Oricine dispune de ele în cămară.

Reclamă

Pentru aluat de cozonac:

  • 500 gr făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml apă
  • 100 ml ulei
  • coaja și sucul de la 1/2 portocală
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4  linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de turmeric

 Pentru umplutură:

  • 150 gr nucă măcinată
  • 75 gr stafide
  • 50 gr pesmet
  • 50 gr zahăr
  • 15 gr cacao
  • 20 ml esență de rom
  • 150 ml apă

Pentru sirop:

Reclamă
  • 50 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • zahăr tos pentru decor

Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao – Mod de preparare

Începe prin a adduce toate ingredientele din listă pe masa de lucru și lasă-le 30 de minute să ajungă la aceeași temperature.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac de post

Cerne făina într-un bol, de două ori, pentru a fi aerate. Adaugă coaja de la lămâile și coaja de la portocală, răzuite foarte fin. Adaugă și sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul adăugat va colora frumos aluatul de cozonac.

În alt vas, pregătește maiaua de drojdie. Amestecă drojdia bine sfărâmată cu o lingură de zahăr și toarnă 30 ml de apă caldă. Omogenizează compoziția și las-o la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer.

Creează puțin loc la mijlocul făinii din vas și pune acolo maiaua de drojdie. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală. Toarnă acest lichid, treptat, peste ingredientele din vas și amestecă continuu până obții un aluat ușor ferm. Încorporează și uleiul, omogenizează aluatul și acoperă-l cu un ștergar. Lasă-l la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.

Preparare aluat pentru cozonac de post
Colaj cu poze din timpul preparării aluatului pentru cozonac de post / Rețetefeldefel.ro

Învață să prepari și o rețetă de pâine de casă, mai gustoasă și mai sănătoasă.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac de post cu nucă, cacao și stafide

Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.

Amestecă într-un vas, la foc încet, apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Lasă compoziția la temperat și adaugă esența de rom.

Când aluatul de cozonac s-a dospit, împarte-l în două și întinde-l pe masa unsă cu ulei, în două foi. Unge foile cu compoziția pentru umplutură și presară stafidele bine scurse. Rulează foile de aluat cu umplutura la interior, apoi împletește frumos rulourile și așază cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt.

Aluat pentru cozonac de post împletit, în tava de copt
Aluatul de cozonac se rulează cu umplutura la mijloc, apoi se împletește / Rețetefeldefel.ro

Mai lasă-l la dezvoltat 15 minute, timp în care pornești cuptorul la 175 grade Celsius. Coace cozonacul pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.

Pentru sărbători îți recomandăm o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplă și mai rapidă.

Între timp, pregătește un sirop, pe foc, din 50 ml apă cu 50 gr zahăr. Fierbe siropul până devine consistent.

În ultimele 5 minute de coacere, scoate tava cu cozonac de post cu nucă, stafide și cacao, unge cozonacul la suprafață cu siropul, cu ajutorul unei pensule și presară zahăr tos pe deasupra.

Lasă cozonacul să se tempereze bine înainte de a-l porționa.

Cozonac de post feliat și așezat într-un coșuleț de pâine
Cozonacul de post de feliază după ce se răcește / Shutterstock

Va rezulta un cozonac gustos și aspectuos, nici n-ai zice că e de post. Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 7 noiembrie 2025. Peștii sunt fericiți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 noiembrie 2025 spune că fiecare zodie primește o lecție importantă. Indiferent de provocările pe care le aduce universul, amintește-ți că ești exact acolo unde trebuie să fii. Astrele aduc azi...
2
O femeie frumoasă care reprezintă zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025. Nativul care se afirmă pe toate planurile
Te întrebi care este zodia norocoasă a lunii noiembrie 2025? Scoprionul este cel care se remarcă. Nativii acestei zodii au parte de o perioadă plină de surprize plăcute și transformări importante, chiar înainte de...
3
vedetă cu părul lung într-o mașină roșie decapotabilă pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
După o relație de 7 ani, vedeta confirmă că este din nou îndrăgostită. De data aceasta, a ales un om de afaceri
Actrița celebră a fost văzută în timp ce se săruta cu un cunoscut om de afaceri. După o relație de 7 ani, vedeta confirmă că este din nou îndrăgostită. În aceeași zi, a declarat...
4
Bianca Censori poartă o blană de culoare neagră pe un fundal deschis
Divertisment
Bianca Censori seamănă tot mai mult cu Kim Kardashian. Ultimele sale apariții au stârnit noi controverse
Soția lui Kanye West urmează să-și lanseze propria colecție de haine. Bianca Censori seamănă tot mai mult cu Kim Kardashian. Ultimele sale apariții au stârnit noi controverse. Lansarea brandului său are loc pe data...
5
Actriță celebră poartă o rochie cu spatele gol pe un fundal închis la culoare
Divertisment
O actriță de 21 de ani a dat în judecată un coleg de platou pentru hărțuire și bullying. Ce s-a întâmplat în spatele luminii reflectoarelor
Totul s-a întâmplat înainte de filmările pentru sezonul cinci și ultimul din cadrul seriei la care au lucrat împreună. O actriță de 21 de ani a dat în judecată un coleg de platou pentru...
PARTENERI
×