Cât timp se fierb sarmalele de post. Rezultate ideale pentru un preparat gustos

Sarmalele sunt un preparat tradițional românesc apreciat la orice sărbătoare. Deși varianta clasică este făcută cu carne, există și sarmale de post la fel de gustoase, perfecte pentru perioadele în care se evită produsele de origine animală, conform obiceiurilor ortodoxe. Vezi cât timp se fierb sarmalele de post.

Cristiana Coman
Cristiana Coman
Publicat: 27 noiembrie 2025, 5:30
sarmale pe o farfurie pe un fundal deschis la culoare
Aceste sarmale vegane pot fi surprinzător de aromate și consistente, fiind pregătite din legume, orez, nuci, stafide sau alte ingrediente vegetale precum ciupercile ori soia, care înlocuiesc cu succes carnea / Shutterstock

Aceste sarmale vegane pot fi surprinzător de aromate și consistente, fiind pregătite din legume, orez, nuci, stafide sau alte ingrediente vegetale precum ciupercile ori soia, care înlocuiesc cu succes carnea. Un element important în prepararea lor îl reprezintă timpul de fierbere, care determină textura și savoarea finală.

Cât timp se fierb sarmalele de post

În mod obișnuit, sarmalele trebuie să fiarbă suficient cât frunza să se frăgezească, iar umplutura să se gătească egal.

Durata poate diferi în funcție de mărimea sarmalelor și de cantitatea de umplutură, însă de regulă acestea se fierb între 60 și 90 de minute.

Este esențial să adaugi apă cât să le acopere complet, pentru a evita lipirea sau uscarea lor. Din când în când poți scutura foarte ușor oala, fără a tulbura prea mult conținutul, pentru a nu rupe frunzele sau a nu desface sarmalele. În acest fel, vei obține sarmale fragede, aromate și bine închegate, arată cei de la Themediterraneandish.com.

O metodă simplă de a prepara sarmalele de post

Reclamă

Ingrediente pentru aproximativ 10–15 sarmale:

  • 10–15 foi de varză murată (sau frunze de viță)
  • 250 g orez cu bob lung
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 2 morcovi, rași
  • 2 ardei grași, tăiați cubulețe
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 300 ml sos de roșii
  • 1 linguriță boia dulce
  • Sare, piper, cimbru uscat – după preferințe
  • Ulei

Mod de preparare al sarmalelor de post

Reclamă

Începe prin a clăti bine frunzele de varză. Dacă folosești frunze de viță, pune-le câteva minute în apă fierbinte pentru a deveni mai maleabile. Într-o tigaie încălzită cu puțin ulei, călește ceapa și usturoiul până se înmoaie și devin sticloase.

Adaugă apoi morcovii și ardeii și continuă sotarea pentru 5–7 minute, amestecând din când în când. La final, pune orezul crud și mai gătește-l 2–3 minute cât să se îmbine aromele. Transferă compoziția într-un bol, presară boiaua, sare, piper și cimbru, amestecând bine.

Așază câte o porție de umplutură pe fiecare frunză și rulează-le ferm, având grijă să împăturești marginile pentru a nu se desface. Pune sarmalele în oală, toarnă sosul de roșii și completează cu apă până sunt complet acoperite, spun cei de la Momsdish.com.

Acoperă cu capacul și lasă-le să fiarbă la foc mic aproximativ 90 de minute. Verifică din când în când și mișcă ușor oala dacă este nevoie, fără a tulbura sarmalele. La final vei obține sarmale de post fragede, pline de aromă și cu un gust bogat, potrivite atât în perioadele de post, cât și atunci când îți dorești o variantă fără carne, dar la fel de delicioasă.

Poți îmbogăți compoziția adăugând și alte rădăcinoase, precum țelină, păstârnac sau rădăcină de pătrunjel, aproximativ 200 g în total. Acestea vor intensifica aroma și vor face sarmalele și mai gustoase.

De asemenea, poți integra în umplutură 100 g de stafide, 200 g de nucă mărunțită sau chiar 200 g de semințe de dovleac ușor prăjite. Aceste ingrediente oferă o textură plăcută și o dulceață subtilă, transformând sarmalele de post într-un preparat și mai savuros și interesant.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Oameni care stau îmbrățișați pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Vedeta care este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele
A ajuns în luminile reflectorelor grație regretatului mare artista. Vedeta este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele. Are o familie pe cont propriu. E...
2
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 3 semne zodiacale pentru care se încheie ghinionul după 23 noiembrie 2025
Horoscop
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Mercur iese din zodia Săgetătorului, iar această mișcare se va simți eliberatoare pentru mulți nativi. Este momentul oportun pentru schimbări și pentru...
3
Jessica Simpson zâmbește și poartă părul desprins pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Au trecut 20 de ani de la acest moment. Cum arată Jessica Simpson în prezent
Jessica Simpson este fără doar și poate o prezență care de-a lungul timpului a ridicat nenumărate semne de întrebare. Au trecut 20 de ani de la acest moment. Vezi cum arată artista în prezent...
4
Actor care stă cu fața la public pe covorul roșu
Divertisment
Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent
A recunoscut că nu mai are propria casă, iar totul se destramă în viața sa. Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent....
5
Pierce Brosnan zâmbește pe un fundal deschis la culoare într-un costum deschis la culoare
Divertisment
Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Cum arată acesta
Cei doi au participat la Premiile GQ Men Of The Year în Londra. Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Actorul de 72 de ani s-a pregătit...
PARTENERI
×