Varza murată este unul dintre cele mai consumate alimente în sezonul rece. Pe lângă faptul că are un gust aparte, aceasta vine la pachet și cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este folosită în multe preparate tradiționale, de la sarmale și varză călită, până la salate și ciorbe. Totuși, nu de puține ori se întâmplă ca varza să nu iasă așa cum ne-am fi dorit. De cele mai multe ori, problema își are rădăcina în procesul de pregătire și depozitare.
De ce se înmoaie varza murată
Sezonul de toamnă este cel în care gospodinele pun varza la murat pentru iarnă. Varza este un aliment extrem de versatil, bogat în nutrienți și cu un aport caloric redus.
Totuși, fiind o sursă importantă de sodiu după murare, trebuie consumată cu moderație. Unul dintre cele mai mari beneficii ale verzei murate este conținutul său de probiotice naturale.
Un intestin sănătos contribuie la o digestie mai bună, la un sistem imunitar puternic și la o stare generală îmbunătățită.
Procesul de fermentație face ca varza murată să fie mult mai ușor de digerat decât cea crudă, facilitând și absorbția nutrienților esențiali.
Ce este indicat să pui în butoiul cu varză murată
Tradiția spune că două fructe nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză: merele și gutuile. Acestea contribuie la intensificarea procesului de fermentație și oferă verzei un gust ușor aromat.
Pe fundul butoiului se așază câteva felii de mere și gutui, peste care se adaugă ulterior varza, condimentele, mărarul uscat, morcovul ras, hreanul și, uneori, câțiva căței de usturoi. Toate aceste ingrediente contribuie la aroma finală și la crocanța verzei.





















