Reclamă

Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie

Cu toții ne amintim cu nostalgie de dulciurile din copilărie preparate de bunica cu multă dragoste. Unul dintre acestea poate fi o delicioasă plăcintă cu prune ca la bunica acasă, a cărei rețete v-o oferim mai jos.

Publicat: 24 august 2022, 6:50 / Actualizat: 9 august 2023, 11:54

Prunele fac parte din topul celor mai îndrăgite fructe, pentru gustul lor deosebit. Dar, pe lângă gustul delicios, acestea au și o serie de beneficii asupra sănătății organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cura cu prune în sezonul coacerii acestora este recomandată de specialiști pentru că ele au un număr redus de calorii, dar sunt bogate în fibre și nutrienți. Au un conținut ridicat de vitamina A și E, acid folic, fosfor, magneziu si complexul de vitamine B.

Din prune poți prepara o multitudine de rețete culinare atât din categoria deserturilor cât și a felurilor principale. Cea mai populară dintre acestea este rețeta de gem de prune. Gemul de prune este nelipsit din cămările românilor. Este delicios atât servit la micul dejun cât și inclus în diferite deserturi.

Dacă nu l-ai preparat încă, îți recomandăm să încerci rețeta clasică de gem de prune aromat. Iar dacă dorești un gem mai fin și mai dens, încearcă rețeta de marmeladă de prune.

Mai jos îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari pentru plăcinta bunicii cu prune.

Reclamă

Plăcintă cu prune ca la bunica – Ingrediente

Ca pentru orice rețetă de plăcintă și pentru cea cu prune sunt necesare ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Sunt ingrediente simple și foarte accesibile tuturor.

Pentru aluat de plăcintă:

  • 1 ou;
  • 200 gr unt;
  • 200 ml lapte;
  • 100 gr zahăr;
  • 550 gr făină;
  • 20 gr drojdie proaspătă;
  • un praf de sare.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 750 gr prune;
  • 50 gr zahăr vanilinat;
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară;
  • 2-3 linguri de griș.

Rețeta bunicii de plăcintă cu prune – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă, care necesită frământare și un timp de dospire.

Cum prepari aluat pentru plăcintă

Ia un bol mare și trece făina prin sită direct în el. În alt bol, mai micuț, pune drojdia sfărâmată și o linguriță de zahăr. Adaugă 2-3 linguri de lapte cald și amestecă până când drojdia și zahărul sunt diluate. Adaugă și o linguriță de făină pentru consistență și acoperă bolul cu un prosop. Lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute, la loc cald.

În bolul cu făină, creează o adâncitură la mijloc și pune drojdia activată. Amestecă untul moale cu zahărul și oul și adaugă-le în bolul cu făină și drojdie. Toarnă în fir subțire și restul de lapte cald, în timp ce amesteci bine toate ingredientele din vas. Frământă aluatul pentru plăcintă în bol până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai necesită.

Acoperă din nou bolul cu un prosop și lasă-l la dospit 45-50 de minute.

Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește prunele. Spală prunele, șterge-le și taie-le în jumătăți, îndepărtează sâmburii, apoi mai taie-le odată.

Cum montezi și coci delicioasa plăcintă cu prune ca la bunica

Pune hârtie de copt în tava mare a aragazului. Împarte aluatul în două părți. Întinde prima parte de aluat cât dimensiunea tăvii, pe masa presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi și transferă aluatul în tavă. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.

Așază sferturile de prune peste aluat, cu decupajul în sus.

Vezi mai multe imagini cu plăcinta în GALERIA FOTO!

Colaj de poze cu pașii de montare a plăcintei cu prune
Prunele decupate în sferturi se așază peste aluat cu decupajul în sus / Profimedia Images

Presară peste prune scorțișoara, zahărul vanilinat și grișul. Grișul are rolul de a absorbi sucul prunelor rezultat în timpul tratamentului termic.

Acoperă prunele cu a doua foaie de aluat și coace plăcinta cu prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.

Și dacă ți-am deschis apetitul pentru plăcinte cu fructe, îți oferim și o rețetă simplă și cu puține calorii de plăcintă cu mere fără zahăr.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×