Rețeta gemului de prune este cea mai simplă. Nu ai de făcut decât să îndepărtezi sâmburii, să adaugi prunele mărunțite sau întregi în cratiță și să le pui la fiert. Gemul de prune poate fi preparat din jumătăți de prune sau din prune trecute prin mașina de tocat ori prin blender. Poți opta să amesteci mai multe soiuri de prune, în aceeași rețetă de gem, pentru o aromă deosebită. Zahăr se adaugă spre final de preparare, împreună cu aroma de scorțișoară sau alte arome preferate.
Prunele de vară nu sunt foarte dulci, motiv pentru care gemul necesită puțin adaos de zahăr. Însă din prunele de toamnă poți prepara renumitul magiun de prune, fără zahăr.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai populare rețete de gem.
Gem de prune aromat – Ingrediente
- 3 kg prune bine coapte
- aproximativ 500 gr zahăr
- 2 batoane de scorțișoară
- 3-4 plicuri de zahăr vanilinat, opțional
- sucul de la o lămâie.
Rețeta gemului de prune aromat – Mod de preparare
Despre prune se spune că sunt adevărate miracole pentru sănătatea organismului. Pe lângă gustul delicios, prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Mai conțin și o multitudine de substanțe antioxidante puternice, cu rol în distrugerea radicalilor liberi care atacă celulele umane. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.
Indiferent de cum alegi să le consumi, acestea aduc multe beneficii asupra organismului. Au proprietăți energizante, ce ajută la alungarea oboselii și a senzației de stres. Au și efecte pozitive asupra digestiei și îmbunătățirii funcțiilor intestinale. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de prune, care sperăm să te convingă să prepari și savurosul gem pentru sezonul rece.
Iar dacă dorești să prepari un desert cu prune crude, îți recomandăm rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune, mult adorată de toți iubitorii gustului dulce.