Reclamă

Gem de prune aromat. Rețeta clasică

Cea mai populară rețetă de gem din fructe preparată din moși-strămoși este rețeta de gem de prune. În trecut, nu lipsea din nicio cămară și completa meniurile de mic dejun, alături de un ceai aromat și bun.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 august 2022, 6:21

Rețeta gemului de prune este cea mai simplă. Nu ai de făcut decât să îndepărtezi sâmburii, să adaugi prunele mărunțite sau întregi în cratiță și să le pui la fiert. Gemul de prune poate fi preparat din jumătăți de prune sau din prune trecute prin mașina de tocat ori prin blender. Poți opta să amesteci mai multe soiuri de prune, în aceeași rețetă de gem, pentru o aromă deosebită. Zahăr se adaugă spre final de preparare, împreună cu aroma de scorțișoară sau alte arome preferate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prunele de vară nu sunt foarte dulci, motiv pentru care gemul necesită puțin adaos de zahăr. Însă din prunele de toamnă poți prepara renumitul magiun de prune, fără zahăr.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai populare rețete de gem.

Gem de prune aromat – Ingrediente

  • 3 kg prune bine coapte
  • aproximativ 500 gr zahăr
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilinat, opțional
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta gemului de prune aromat – Mod de preparare

Despre prune se spune că sunt adevărate miracole pentru sănătatea organismului. Pe lângă gustul delicios, prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Mai conțin și o multitudine de substanțe antioxidante puternice, cu rol în distrugerea radicalilor liberi care atacă celulele umane. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.

Indiferent de cum alegi să le consumi, acestea aduc multe beneficii asupra organismului. Au proprietăți energizante, ce ajută la alungarea oboselii și a senzației de stres. Au și efecte pozitive asupra digestiei și îmbunătățirii funcțiilor intestinale. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de prune, care sperăm să te convingă să prepari și savurosul gem pentru sezonul rece.

Iar dacă dorești să prepari un desert cu prune crude, îți recomandăm rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune, mult adorată de toți iubitorii gustului dulce.

Reclamă

Cum prepari gem de prune aromat

Începe cu spălarea prunelor în apă rece. Spală bine prunele până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi le lași să se scurgă bine și le îndepărtezi sâmburii.

Toacă prunele în cuburi mai mici, pune-le într-o cratiță și adaugă peste ele sucul de la o lămâie și 100-15 gr de zahăr. Nu adăuga mult zahăr de la început. Se pune puțin zahăr pentru a ajuta prunele să formeze sirop în cratiță. Pune cratița la rece pentru aproximativ o oră.
În acest interval de timp se va forma suficient sirop în cratiță, astfel încât să poți pune prunele la fiert.

Vezi mai multe imagini cu gemul de prune în GALERIA FOTO!

Cratiță cu prune tocate în cuburi pentru gem
Prunele pentru gem se pot adăuga în cratiță fie în jumătăți, fie tocate în cuburi mai mici / Profimedia Images

Fierbe prunele mai întâi pe flacăra aragazului până când se formează mai mult lichid. Amestecă cu o spatulă de lemn. Adaugă batoanele de scorțișoară și pune cratița cu prune la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru o oră.

Verifică din când în când să vezi dacă este gata savurosul gem de prune. Timpul de preparare al gemului depinde de tipul prunelor și de cât de coapte sunt acestea.

Spre final de preparare, pune o lingură de gem într-o farfurie, lasă-l să se tempereze și gustă-l. Mai adaugă zahăr, în funcție de cât de dulce dorești gemul de prune.

Poți adăuga și zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Pune gemul fierbinte în borcane sterilizate.

Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți transfera în cămară. Te vei bucura de savurosul gem în sezonul rece, la mic dejun. Dar îl poți folosi și la rețete de deserturi, cum ar fi o delicioasă rețetă de prăjitură cu bulion și cremă de griș.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×