Reclamă

Gem de prune aromat. Rețeta clasică

Cea mai populară rețetă de gem din fructe preparată din moși-strămoși este rețeta de gem de prune. În trecut, nu lipsea din nicio cămară și completa meniurile de mic dejun, alături de un ceai aromat și bun.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 august 2022, 6:21

Rețeta gemului de prune este cea mai simplă. Nu ai de făcut decât să îndepărtezi sâmburii, să adaugi prunele mărunțite sau întregi în cratiță și să le pui la fiert. Gemul de prune poate fi preparat din jumătăți de prune sau din prune trecute prin mașina de tocat ori prin blender. Poți opta să amesteci mai multe soiuri de prune, în aceeași rețetă de gem, pentru o aromă deosebită. Zahăr se adaugă spre final de preparare, împreună cu aroma de scorțișoară sau alte arome preferate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prunele de vară nu sunt foarte dulci, motiv pentru care gemul necesită puțin adaos de zahăr. Însă din prunele de toamnă poți prepara renumitul magiun de prune, fără zahăr.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai populare rețete de gem.

Gem de prune aromat – Ingrediente

  • 3 kg prune bine coapte
  • aproximativ 500 gr zahăr
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilinat, opțional
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta gemului de prune aromat – Mod de preparare

Despre prune se spune că sunt adevărate miracole pentru sănătatea organismului. Pe lângă gustul delicios, prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Mai conțin și o multitudine de substanțe antioxidante puternice, cu rol în distrugerea radicalilor liberi care atacă celulele umane. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.

Indiferent de cum alegi să le consumi, acestea aduc multe beneficii asupra organismului. Au proprietăți energizante, ce ajută la alungarea oboselii și a senzației de stres. Au și efecte pozitive asupra digestiei și îmbunătățirii funcțiilor intestinale. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de prune, care sperăm să te convingă să prepari și savurosul gem pentru sezonul rece.

Iar dacă dorești să prepari un desert cu prune crude, îți recomandăm rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune, mult adorată de toți iubitorii gustului dulce.

Reclamă

Cum prepari gem de prune aromat

Începe cu spălarea prunelor în apă rece. Spală bine prunele până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi le lași să se scurgă bine și le îndepărtezi sâmburii.

Toacă prunele în cuburi mai mici, pune-le într-o cratiță și adaugă peste ele sucul de la o lămâie și 100-15 gr de zahăr. Nu adăuga mult zahăr de la început. Se pune puțin zahăr pentru a ajuta prunele să formeze sirop în cratiță. Pune cratița la rece pentru aproximativ o oră.
În acest interval de timp se va forma suficient sirop în cratiță, astfel încât să poți pune prunele la fiert.

Vezi mai multe imagini cu gemul de prune în GALERIA FOTO!

Cratiță cu prune tocate în cuburi pentru gem
Prunele pentru gem se pot adăuga în cratiță fie în jumătăți, fie tocate în cuburi mai mici / Profimedia Images

Fierbe prunele mai întâi pe flacăra aragazului până când se formează mai mult lichid. Amestecă cu o spatulă de lemn. Adaugă batoanele de scorțișoară și pune cratița cu prune la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru o oră.

Verifică din când în când să vezi dacă este gata savurosul gem de prune. Timpul de preparare al gemului depinde de tipul prunelor și de cât de coapte sunt acestea.

Spre final de preparare, pune o lingură de gem într-o farfurie, lasă-l să se tempereze și gustă-l. Mai adaugă zahăr, în funcție de cât de dulce dorești gemul de prune.

Poți adăuga și zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Pune gemul fierbinte în borcane sterilizate.

Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți transfera în cămară. Te vei bucura de savurosul gem în sezonul rece, la mic dejun. Dar îl poți folosi și la rețete de deserturi, cum ar fi o delicioasă rețetă de prăjitură cu bulion și cremă de griș.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×