Are gust delicios, aromă tare plăcută, un sirop consistent și culoare frumoasă. Nu necesită timp îndelungat de fierbere, deci nu se prepară anevoios. Dar pentru reușita acesteia, este important să alegi afine mai micuțe. În funcție de tipul de fructe și de perioada lor de recoltare, acestea pot fi mai suculente, sau mai puțin suculente. Cu cat sunt mai mari fructele, cu atât vor forma mai mult lichid, iar siropul pentru dulceață va necesita mai multă fierbere.
Dulceața din afine preparată în casă poate fi savurată la micul dejun pe felii de pâine unse cu unt, dar este ideală și la glazurarea papanașilor tradiționali sau la umplerea clătitelor.
Așadar, nu lăsa sezonul afinelor de pădure să treacă fără a le conserva în rețete de gem, dulceață sau sirop. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de dulceață.
Dulceață de afine – Ingrediente
- 3 kg afine de pădure
- 2 kg zahăr
- 150 ml apă
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de dulceață din afine – Mod de preparare
Înainte de a fierbe siropul pentru dulceață, ocupă-te de pregătirea fructelor. Curăță afinele de eventualele impurități și sortează-le pe cele mai sănătoase. Cântărește-le, clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs.
Diferența între rețeta de gem de afine și cea de dulceață este că la dulceață nu se pune zahărul peste afine. Afinele se adaugă în siropul deja fiert, pentru a se menține întregi. De aceea este important să alegi afine mai mici și mai puțin suculente.
La rețeta de gem, afinele se transformă într-o pastă consistentă după fierbere.