Reclamă

Dulceață de afine. Rețetă simplă și ușoară

Te-ai hotărât să conservi aroma afinelor și pentru perioada când nu le mai găsești proaspete pe piață? Nu uita să treci pe listă și rețeta de dulceață de afine. E simplă, ușoară și delicioasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 5 august 2022, 6:43 / Actualizat: 5 august 2022, 7:43

Are gust delicios, aromă tare plăcută, un sirop consistent și culoare frumoasă. Nu necesită timp îndelungat de fierbere, deci nu se prepară anevoios. Dar pentru reușita acesteia, este important să alegi afine mai micuțe. În funcție de tipul de fructe și de perioada lor de recoltare, acestea pot fi mai suculente, sau mai puțin suculente. Cu cat sunt mai mari fructele, cu atât vor forma mai mult lichid, iar siropul pentru dulceață va necesita mai multă fierbere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dulceața din afine preparată în casă poate fi savurată la micul dejun pe felii de pâine unse cu unt, dar este ideală și la glazurarea papanașilor tradiționali sau la umplerea clătitelor.

Așadar, nu lăsa sezonul afinelor de pădure să treacă fără a le conserva în rețete de gem, dulceață sau sirop. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de dulceață.

Dulceață de afine – Ingrediente

  • 3 kg afine de pădure
  • 2 kg zahăr
  • 150 ml apă
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețetă de dulceață din afine – Mod de preparare

Înainte de a fierbe siropul pentru dulceață, ocupă-te de pregătirea fructelor. Curăță afinele de eventualele impurități și sortează-le pe cele mai sănătoase. Cântărește-le, clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs.

Diferența între rețeta de gem de afine și cea de dulceață este că la dulceață nu se pune zahărul peste afine. Afinele se adaugă în siropul deja fiert, pentru a se menține întregi. De aceea este important să alegi afine mai mici și mai puțin suculente.

La rețeta de gem, afinele se transformă într-o pastă consistentă după fierbere.

Reclamă

Cum prepari sirop pentru dulceață de afine

Alege o cratiță cu baza dublă și adaugă apa în ea. Peste apă, adaugă zahărul și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă zahărul cu apa până când acesta se topește.

Redu intensitatea focului la minim și fierbe siropul pentru dulceață până când devine consistent. Pentru a verifica consistența siropului, pune o farfuriuță de la o ceașcă de cafea la frigider. Las-o 12-15 minute să se răcească. Ia cu o lingură din sirop și lasă-l să picure în farfuria rece. Dacă picătura de sirop se împrăștie pe farfurie, mai fierbe siropul pentru aproximativ 10 minute. Siropul pentru dulceață este consistent atunci când picăturile de pe farfurie rămân ca niște perle.

După ce ai potrivit consistența siropului prin fierbere, adaugă afinele bine scurse. Lasă afinele să fiarbă în sirop pentru maxim 15 minute. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții de afine.

Sterilizează borcanele și capacele și pune delicioasa dulceață de afine fierbinte în ele. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Le lași sub pătură până când sunt bine răcite. Apoi le etichetezi și le transferi pe raftul din cămară.

Te vei bucura mai târziu de gustul dulceții de afine în interiorul clătitelor. Descoperă și rețeta de dulceață de cireșe, fără zahăr, care rezistă până la un an.

Vezi mai multe imagini cu dulceața de afine în GALERIA FOTO!

Clătite umplute cu dulceață de afine
Dulceața de afine este perfectă pentru a umple cu ea mult adoratele clătite / Profimedia Images

Poți pregăti și diferite prăjituri și deserturi cu dulceața de afine. Îți recomandăm în acest scop o rețetă de cheesecake cu sos de afine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×