Piersicile, ca și caisele și nectarinele, sunt fructe aromate cu conținut bogat în nutrienți, vitamine și antioxidanți. Sunt bogate în fibre, cu rol important în echilibrarea tranzitului intestinal și, în același timp, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv. Pot fi consumate proaspete pentru a beneficia de proprietățile lor, dar se pot și conserva pentru iarnă.
Poți prepara din piersici gem, dulceață, compot, suc și nectar, dar și alte rețete culinare. Cea mai simplă rețetă cu piersici este rețeta de compot. Ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Compot de piersici pentru iarnă – Ingrediente
- 2 kg piersici coapte, dar mai ferme
- 2-3 linguri de zahăr/borcan
- 1 plic zahăr vanilinat/borcan
- 1 linguriță cu suc de lămâie/borcan
- apă
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Rețetă de compot din piersici – Mod de preparare
Începe cu pregătirea borcanelor și a ustensilelor de lucru. Ai nevoie de 4-5 borcane de 800 ml și de o cratiță încăpătoare, cu pereții mai înalți decât ai borcanelor. Mai ai nevoie de un cuțit mic pentru tăiat legume.
Spală bine borcanele și capacele și lasă-le la scurs. Apoi, pune borcanele la sterilizat într-o cratiță cu apă fierbinte. Adauga și capacele și lasă-le acolo până când pregătești piersicile.
Pune multă apă într-o cratiță și adaugă bicarbonatul de sodiu. Amestecă bine în apă până când bicarbonatul este diluat. Adaugă piersicile în cratița cu apă și spală-le bine.
Bicarbonatul de sodiu ajută ca toate impuritățile din puful fin de pe coaja de piersică să fie eliminate. Varsă apa cu bicarbonat și clătește bine piersicile cu apă rece. Cu ajutorul cuțitului, pentru legume taie piersicile în jumătăți sau în sferturi și îndepărtează sâmburii. Dacă ai piersici de mai multe dimensiuni, pe cele mai mici le poți lăsa întregi, fără a le îndepărta sâmburii. Pune-le în borcane separate. Când ai borcanele și piersicile pregătite, poți începe procesul de preparare a compotului.