Sezonul cireșelor în România începe, în general, la sfârșitul lunii mai și durează până la jumătatea lunii iulie. Cireșele timpurii sunt cele care apar la finalul lunii mai, iar sezonul de vârf al acestora este în iunie. Cireșele târzii se găsesc inclusiv la jumătatea lunii iulie. Dacă vrei să le conservi, este ideal să alegi cireșe cât mai coapte.
Cât timp se fierbe, de fapt, compotul de cireșe
Compotul de cireșe se fierbe, dar nu pentru mult timp. Scopul fierberii este să păstrezi fructele cât mai întregi și gustoase, fără să le terciuiești și să obții o pastă.
Pentru a face compot de cireșe nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Înainte de a discuta de o rețetă de compot de cireșe, iată ce trebuie să știi despre procesul de fierbere.
După ce ai pus cireșele spălate și fără sâmburi în borcane împreună cu zahărul, borcanele trebuie fierte la bain-marie, într-o oală cu apă, timp de 20 – 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Poți fierbe cireșele cu siropul separat, iar mai apoi să le torni în borcane sterilizate.
Nu este recomandat să fierbi compotul de cireșe ca pe dulceață. Va fi greu să-l reduci și să ajungi la forma sa corectă.
Compotul de cireșe trebuie fiert exclusiv pentru a steriliza și a-l conserva în siguranță pentru perioada de iarnă. Fierberea nu este pentru gust, ci pentru a preveni apariția mucegaiului, fermentației și a bacteriilor periculoase.
De ce e important să fierbi compotul de cireșe
Compotul de cireșe ar trebui întotdeauna fiert înainte de a fi depozitat în borcane. Prin fierbere reușești să distrugi microorganismele, să previi gerarea fructelor și să prelungești termenul de valabilitate al acestora. Nu este greu să faci borcane cu compot de cireșe.