Reclamă

Clafoutis cu caise. O variantă estivală a desertului clasic franțuzesc

Dacă nu mai știi în ce desert să incluzi caisele, îți recomandăm să încerci rețeta de clafoutis cu caise. Este un desert rustic francez, fin ca o cremă și bogat în fructe coapte.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iunie 2025, 5:07 / Actualizat: 30 iunie 2025, 16:17

Clafoutis este un desert originar din regiunea Limousin, Franța, și seamănă cu un sufleu-dens sau o budincă pufoasă, coaptă cu fructe în aluat. În rețeta originală se folosesc cireșe, dar vara îl poți adapta cu caise bine coapte, aromate, ușor acrișoare și zemoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul este simplu, fluid, asemănător celui de clătite. acesta este turnat peste fructele proaspete și copt până devine fin, dar ușor închegat, cu o crustă ușor rumenă. Clafoutis-ul are o textură catifelată, ușor elastică, ca de flan. Iar caisele coapte devin moi, suculente, oferind desertului un gust intens fructat și ușor acidulat. Se servește pudrat cu zahăr și, opțional, cu un strop de frișcă sau înghețată de vanilie.

Descoperă și varianta clasică cu cireșe a acestui minunat desert franțuzesc. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, în varianta cu caise.

Clafoutis cu caise – Ingrediente

Reclamă
  • 500 g caise coapte, dar ferme
  • 3 ouă mari
  • 100 g zahăr tos
  •  1 plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
  • 90 g făină
  • 300 ml lapte integral
  • 50 ml smântână lichidă (opțional, pentru un plus de finețe)
  • 30 g unt topit (plus puțin pentru uns tava)
  • un praf de sare
  • zahăr pudră, pentru decor.

Rețeta desertului franțuzesc cu caise – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea caiselor.

Spală caisele, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Dacă sunt foarte mari, le poți tăia în sferturi. Nu e nevoie să le decojești – coaja contribuie la gust și aspect. Dacă sunt foarte acre, presară puțin zahăr peste ele și lasă-le 10 minute.

Cum prepari aluatul și coci clafoutis cu caise

Reclamă

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până se deschid la culoare și devin spumoase. Adaugă un praf de sare, apoi încorporează făina cernută, treptat, amestecând cu telul până la omogenizare.

Toarnă laptele puțin câte puțin, apoi smântâna lichidă (dacă folosești) și la final untul topit, călduț. Vei obține un aluat fluid, fără cocoloașe, asemănător cu aluatul de clătite, dar mai dens decât cel pentru pancakes.

Poți mixa totul și în blender, pentru un rezultat rapid și fin.

Unge cu unt o tavă termorezistentă (de ceramică sau sticlă) cu diametrul de 26 cm și, dacă vrei, presară un strat fin de zahăr la baza acesteia. Așază caisele cu partea tăiată în jos, într-un singur strat. Toarnă aluatul peste fructe – acestea trebuie să fie vizibile, dar aproape acoperite.

Coace deliciosul clafoutis cu caise în cuptorul preîncălzit la 180°C (cuptor static), timp de 35–40 de minute, sau până când este ușor rumenit la suprafață, iar centrul este închegat. Aluatul se va umfla ușor în timpul coacerii și va reveni la loc după răcire.

Dacă vrei o crustă ușor crocantă, presară 1 lingură de zahăr deasupra înainte de a da tava la cuptor.

Lasă desertul să se răcorească ușor, apoi pudrează-l cu zahăr vanilat sau zahăr pudră simplu. Se poate consuma călduț, la temperatura camerei sau rece, după preferință.

Sugestii de servire

Poți servi desertul cu o lingură de frișcă naturală, bătută ușor cu puțin zahăr vanilat.

Este delicios și cu înghețată de vanilie sau migdale, cu un sos de caramel sărat sau coulis de zmeură pentru contrast.

Este ideal la micul dejun dulce, alături de un ceai negru sau cafea.

Sfaturi și variații pentru clafoutis cu caise

Dacă vrei o aromă subtilă de migdale, adaugă 2-3 picături de esență de migdale sau 1 lingură de făină de migdale în aluat.

Poți combina caisele cu alte fructe: zmeură, afine, piersici sau cireșe.

Pentru o variantă fără lactoză, folosește lapte vegetal și ulei vegetal în loc de unt.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2025. Nativii au parte de surprize pe toate planurile
Horoscopul lunii octombrie 2025 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Ești pregătită pentru o schimbare, iar astrele te susțin din plin în acest proces. Fie că este vorba despre carieră,...
2
Rihanna și A$AP Rocky stau unul lângă celălalt pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți pentru a treia oară. Cântăreața a născut o fetiță
Cântăreața a publicat prima imagine cu micuța în mediul online. În postarea sa, vedeta a purtat un colier în valoare de 7.950 de dolari cu litera R atașată. Rihanna și A$AP Rocky au devenit...
3
Doi îndrgostiți care se privesc unul pe celălat în timpul sezonului Balanței 2025
Horoscop
3 zodii își găsesc marea iubire în sezonul Balanței. Află dacă te numeri printre ele
3 zodii își găsesc marea iubire în sezonul Balanței din 2025. Toamna aceasta vine cu vești bune pentru câteva semne zodiacale. Sezonul Balanței din 2025 aduce armonie, echilibru și mai ales iubire. Trei zodii...
4
Shiloh poartă un hanorac negru cu mâneci lungi și zâmbește
Divertisment
Transformare radicală pentru Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Cum arată tânăra de 19 ani în prezent
Fiica celor doi actori se află într-o nouă perioadă a vieții sale. Transformare radicală pentru Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Tânăra de 19 ani a fost surprinsă pe străzile din New York. În prezent își...
5
Salma Hayek poartă o rochie neagră cu mâneci lungi
Divertisment
Salma Hayek a publicat o imagine rară cu fiica Valentina. Tânăra a împlinit 18 ani
Actrița în vârstă de 59 de ani i-a transmis un mesaj emoționant. Salma Hayek a publicat o imagine rară cu fiica Valentina Paloma Pinault. Mai multe celebrități i-au scris în mediul online după ce...
PARTENERI
×