Clafoutis este un desert originar din regiunea Limousin, Franța, și seamănă cu un sufleu-dens sau o budincă pufoasă, coaptă cu fructe în aluat. În rețeta originală se folosesc cireșe, dar vara îl poți adapta cu caise bine coapte, aromate, ușor acrișoare și zemoase.
Aluatul este simplu, fluid, asemănător celui de clătite. acesta este turnat peste fructele proaspete și copt până devine fin, dar ușor închegat, cu o crustă ușor rumenă. Clafoutis-ul are o textură catifelată, ușor elastică, ca de flan. Iar caisele coapte devin moi, suculente, oferind desertului un gust intens fructat și ușor acidulat. Se servește pudrat cu zahăr și, opțional, cu un strop de frișcă sau înghețată de vanilie.
Descoperă și varianta clasică cu cireșe a acestui minunat desert franțuzesc. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, în varianta cu caise.
Clafoutis cu caise – Ingrediente
- 500 g caise coapte, dar ferme
- 3 ouă mari
- 100 g zahăr tos
- 1 plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
- 90 g făină
- 300 ml lapte integral
- 50 ml smântână lichidă (opțional, pentru un plus de finețe)
- 30 g unt topit (plus puțin pentru uns tava)
- un praf de sare
- zahăr pudră, pentru decor.
Rețeta desertului franțuzesc cu caise – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea caiselor.
Spală caisele, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Dacă sunt foarte mari, le poți tăia în sferturi. Nu e nevoie să le decojești – coaja contribuie la gust și aspect. Dacă sunt foarte acre, presară puțin zahăr peste ele și lasă-le 10 minute.