Reclamă

Clafoutis cu căpșuni. Desert simplu, rapid și delicios

Dacă vrei să profiți din plin de gustul și aroma căpșunilor din acest sezon, include-le în cât mai multe preparate culinare. Îți oferim în acest scop o rețetă de clafoutis cu căpșuni simplă, ușoară și rapid de preparat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 29 mai 2024, 6:31

Clafoutis este un desert tradițional francez care provine din regiunea Limousin, situată în centrul Franței. Inițial, clafoutis era preparat cu cireșe negre întregi, dar cu timpul, rețeta a fost preparată și cu alte fructe, cum ar fi căpșuni, prune, zmeură sau mere. În cazul în care sunt utilizate alte fructe decât cireșele, desertul este denumit uneori "flognarde" sau "flaugnarde".

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este un desert simplu și rustic, asemănător cu o budincă sau un sufleu. Are însă o textură distinctă datorită aluatului său, care este un amestec între aluatul de clătite și cel de budincă. Fructele sunt dispuse uniform la baza formei de copt, iar peste ele se toarnă un aluat lichid. După coacere, aluatul capătă o consistență fermă, dar pufoasă, învăluind fructele într-un strat delicat și aromat.

Datorită simplității și versatilității sale, clafoutis a devenit popular nu doar în Franța, ci și în multe alte țări. Adaptabilitatea rețetei la diverse tipuri de fructe îl face un desert ideal pentru orice sezon, folosind fructele proaspete disponibile.

Descoperă și rețeta clasică a desertului, cu cireșe. Mai jos, ai lista de ingrediente și pașii necesari pentru varianta desertului cu căpșuni.

Reclamă

Clafoutis cu căpșuni. Desert simplu, rapid și delicios – Ingrediente

  • 500 g căpșuni (spălate și tăiate pe jumătate)
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat (sau 1 linguriță esență de vanilie)
  • 100 g făină
  • 250 ml lapte
  • 100 ml smântână lichidă (pentru gătit)
  • 1 praf de sare
  • unt (pentru uns forma)
  • zahăr pudră (pentru decor).

Rețeta desertului franțuzesc cu căpșuni – Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de clafoutis, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, spală căpșunile, scurge-le bine și curăță-le de codițe și frunze. Taie căpșunile pe jumătate, dacă au mărime medie sau în sferturi dacă sunt prea mari.

Unge cu unt moale o formă de copt cu diametrul aproximativ de 25 cm și așază căpșunile uniform la baza formei.

Reclamă

Pentru a prepara aluatul, într-un bol mare, amestecă ouăle cu zahărul și zahărul vanilat (sau esența de vanilie), până când devin spumoase. Adaugă treptat făina, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Încorporează laptele și smântâna lichidă, amestecând bine, până când obții o compoziție omogenă. Adaugă și un praf de sare, necesară pentru accentuarea gustului.

După omogenizare, întinde aluatul rezultat peste căpșunile din forma de copt.

Pune forma în cuptor și coace deliciosul clafoutis cu căpșuni timp de 35-40 de minute sau până când devine auriu și ferm la atingere. Poți verifica dacă este gata folosind o scobitoare. Dacă introduci scobitoarea în mijlocul aluatului, iar când o scoți aceasta iese curată, clafoutis-ul este copt.

Lasă clafoutis-ul să se mai răcească puțin înainte de a-l decora cu zahăr pudră. Poți să-l servești ușor cald sau rece. Este chiar delicios rece, abia scos din frigider.

Clafoutis cu căpșuni porționat pe o farfurie și în tavă
Clafoutis este un exemplu minunat de cum ingrediente simple și accesibile pot fi transformate într-un desert rafinat și delicios / Shutterstock

Dacă dorești desertul puțin mai complex, poți adăuga și alte fructe pe lângă căpșuni, cum ar fi zmeură sau afine, pentru un gust și mai variat.

În cazul în care dorești să prepari și alte deserturi simple cu căpșuni, mai poți încerca și rețeta de cremșnit cu căpșuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×