Reclamă

Cremșnit cu căpșuni. Rețetă de cremes delicios și spectaculos

Dacă îți plac deserturile cu multă cremă aromată și aluat foietaj, rețeta de cremșnit cu căpșuni cu siguranță te va cuceri. Este delicios, dar și spectaculos datorită contrastului frumos de culori.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 iulie 2023, 6:46

Cremșnit, cremes sau kremschnitte sunt denumirile unei prăjituri cu multă cremă între foi de aluat coapte pe dosul tăvii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta aparține bucătăriei germane, dar este foarte des preparată și apreciată în toate bucătăriile lumii. Crema se prepară pe bază de vanilie, iar foile de aluat sunt foietate și crocante.

Este una dintre cele mai irezistibile prăjituri, pe care nu o poți ignora atunci când o vezi în vitrinele cofetăriilor. Prepar-o și tu în propria bucătărie, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, oferite mai jos.

Cremșnit cu căpșuni – Ingrediente

Pentru prepararea acestei prăjituri, ai nevoie de două liste de ingrediente. O listă este pentru aluatul foietaj, iar a doua listă, pentru crema de vanilie îmbogățită cu căpșuni.

Reclamă

Pentru aluat de foi:

  • 250 gr făină + 30 gr pentru masa de lucru
  • 1 ou
  • 100 gr iaurt sau smântână
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 lingură oțet
  • 1 praf de sare.

Pentru uns aluatul:

  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g făină.
Reclamă

Pentru cremă:

  • 4 ouă
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 l lapte
  • 200 gr făină
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 500 gr căpșuni.

Cremșnit cu căpșuni – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de frământare, dar și un timp de relaxare la rece.

Cum prepari aluatul pentru foi de cremșnit

Pune într-un bol oul, un praf de sare, untul moale, iaurtul și oțetul. Amestecă-le rapid cu mixerul sau cu un tel. Apoi, adaugă făina trecută prin sită și frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când nu va mai fi lipicios.

Aluatul nu va fi unul foarte ferm, doar compact și nelipicios.

Pentru uns aluatul, amestecă într-un bol untul moale cu făina, până când obții o compoziție moale.

Presără făină pe masa presărată cu făină și întinde aluatul într-o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi. Unge foaia de aluat cu 2/3 din compoziția de unt cu făină, cât mai uniform.

Apoi, împăturește aluatul în trei, astfel încât să ai trei straturi de aluat, iar între ele compoziția de unt cu făină. Trece cu sucitorul peste pachetul de aluat și întinde-l din nou într-o foaie, dar nu la fel de subțire ca prima dată. Unge din nou foaia de aluat cu restul de compoziție de unt cu făină. Împacheteaz-o în trei ca la pasul anterior. Apoi, împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 2 ore.

După acest interval de timp, împarte aluatul în două. Coace din el două foi pe dosul unei tăvi de 27/35 cm. Coace-le pe rând pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, lasă-le la răcit. Este indicat ca a doua foaie de aluat să o crestezi în pătrate sau dreptunghiuri, în funcție de cum dorești să porționezi cremșnitul.

Cum prepari crema de vanilie pentru cremșnit cu căpșuni

Amestecă într-o cratiță ouăle cu sarea si zaharul, pana când devin spumoase. Adaugă puțin lapte rece și pe urmă adaugă făina. Omogenizează bine compoziția și dilueaz-o cu laptele fierbinte, amestecând intens.

Pune cratița pe foc și fierbe crema de vanilie amestecând continuu, până când capătă textura unei budinci. Stinge focul, acoperă crema la contact cu o folie și las-o să se răcească. După răcire, amestecă crema cu untul moale și vanilia.

Spală căpșunile și taie-le în cuburi sau în jumătăți.

Pentru a monta cremșnitul, așază prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea jumătate din cremă. Presară căpșunile peste cremă, apoi acoperă-le cu restul de cremă și așază a doua foaie de aluat, cea porționată.

Acoperă prăjitura cu o folie alimentară, apoi așază o greutate deasupra ei. Pune tava cu deliciosul cremșnit cu căpșuni la rece pentru 4-5 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Apoi, poți porționa cremșnitul și îl servești cu poftă alături de familie.

Patru porții de cremșnit cu cremă de vanilie și cuburi de căpșuni
Una dintre foile de aluat se va coace direct porționată / Shutterstock

Dacă mai dorești o altă rețetă interesantă de cremșnit, îți recomandăm să încerci rețeta de cremșnit cu blat de nucă la interior.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×