Prăjitura Cremes se compune din două elemente care se pregătesc separat: foi de aluat foietaj și cremă de vanilie. După ce acestea sunt pregătite se poate trece la asanmblarea prăjiturii delicioase.
Cum se prepară foile de alaut foietaj pentru Cremșnit
Începi prin a pune într-un vas, sau în bolul mixerului, gălbenușurile, untul moale, ținut la temperatura camerei, sarea, iaurtul și oțetul.
Amestecă bine toate ingredientele până la omogenizare. Încorporează făina în compoziție, pe care o adaugi treptat. Frământă un aluat ușor ferm, dar nelipicios.
Lasă aluatul deoparte și pregătește compoziția pentru a unge foile de aluat. Amestecă untul moale, ținut la temperatura camerei, cu făina.
Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Peste foaia de aluat întinde 2/3 din compoziția de unt cu făină. Întinde-o în strat cât mai uniform. Împăturește aluatul în trei. Treci ușor cu sucitorul de aluaturi peste aluatul împăturit bine. Întinde deasupra aluatului restul de compoziție și din nou îl împachetezi în trei.
Transferă aluatul pentru foi de cremșnit cu cremă de vanilie pe un platou, acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră.
După acest interval, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoate aluatul din frigider și taie-l în trei părți, aproximativ egale.
Întinde prima parte de aluat pe dosul tăvii unsă cu puțin unt sau ulei și pudrată cu făină. Decupează marginile inestetice și dă-le deoparte. Coace foaia de aluat la 180 de grade, pentru 3-5 minute. Procedează în același fel și cu celelalte foi de aluat, apoi coci și decupajele. Acestea vor folosi la decor.
Cât timp aluatul se odihnește la rece poți să pregătești crema pentru umplut foile de aluat.
Cum prepari crema de vanilie pentru prăjitura Cremșnit
Amestecă făina cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl fierbi cu un praf de sare și zahărul tos, iar când atinge punctul de fierbere, adaugi făina amestecată cu laptele rece. Fierbe crema amestecând continuu până ce aceasta se îngroașă ca o budincă.
Acoperă crema cu o folie alimentară și las-o așa până se răcește complet. Când crema s-a răcit, mixează untul cu zahărul vanilinat până devine spumos. Încorporează-l în crema răcită și apoi mixează crema pentru a-i conferi cremozitatea necesară.
Întinde crema de vanilie între foile de aluat coapte și răcite. Întinde și deasupra ultimei foi un strat subțire de cremă. Presară peste aceasta decupajele de aluat coapte și sfărâmate.
Acoperă prăjitura Cremșnit cu cremă de vanilie cu hârtie de copt și o dai la rece pentru câteva ore, sau de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi foile și a se porționa frumos.
Spor și poftă bună!