Reclamă

Prăjitura Albă ca Zăpada: rețeta bunicii

Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu ai cum să nu o adori.

Publicat: 10 iunie 2021, 10:06 / Actualizat: 14 iunie 2022, 18:15

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii pe lângă gustul delicios și aspectul plăcut, mai au avantajul că sunt și spornice. Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și răbdare până la porționare, rezultatul final merită și efortul și așteptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu o prăjitură de excepție.

Prăjitura Albă ca Zăpada – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple pe care, cu siguranță, le găsești în frigider sau în cămară.

Ingrediente pentru aluat de foi pe dosul tăvii:

  • 500 gr făină
  • 2 ouă medii
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • o lingurita de amoniu pentru prăjituri
  • 2 linguri suc de lămâie
  • un praf de sare
Reclamă

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de făină
  • 8-10 linguri de zahăr
  • 200 gr unt
  • un praf de sare
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • zahăr pudră sau nucă de cocos, pentru decor

Prăjitura Albă ca Zăpada – Mod de preparare

Reclamă

Se începe cu prepararea aluatului pentru foi pe dosul tăvii. Este un aluat fraged care necesită puțin timp de odihnă înainte de coacere.

Cum prepari aluatul fraged pentru foi pe dosul tăvii

Pune conținutul celor două ouă într-un bol şi amestecă-le cu un praf de sare și zahărul. Apoi adaugă uleiul, laptele şi amestecă bine totul până la omogenizare. Stinge amoniul în sucul de lămâie, adaugă-l în compoziție și încorporează, treptat, făina cernută. vei obține un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.

Împachetează aluatul într-o folie alimentară şi lasă-l la odihnit 30 de minute.

Cum coci foile de aluat pe dosul tăvii

După scurgerea celor 30 de minute, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în trei părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o parte de aluat, cu ajutorul sucitorului pentru aluaturi. Întinde-l într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă de aproximativ 23/36 cm. Rulează foaia pe sucitor și transfer-o pe dosul tăvii pe care o ungi cu puțin ulei și presari făină. Coace foile de aluat pe dosul tăvii pentru 3-4 minute, fiecare, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu modul de preparare al foilor pe dosul tăvii
Foi pe dosul tăvii pentru prăjitura Albă ca Zăpada / Rețetefeldefel.ro

Cât timp aluatul se odihnește, te ocupi de crema pentru umplut foile.

Cum prepari crema de lămâie pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Amestecă într-un vas cu pereţii dubli, făina, zahărul sarea şi coaja de lămâie răzuită fin. Apoi, adaugă treptat laptele și amestecă intens până la omogenizarea compoziției.

Pune vasul la foc mediu şi fierbe crema, amestecând în ea continuu, până începe să facă bule de aer la suprafață și devine consistentă ca o budincă. Acoperă crema, direct la contact cu folie de prospețime și las-o la loc răcoros.

Scoate untul din frigider şi lasă-l la temperatura camerei. Când crema este complet rece, mixează untul cu ajutorul mixerului, pentru a deveni cremos și adaugă treptat din cremă. Adaugă și sucul de lămâie și omogenizează bine crema.

Împarte crema în două părți și întinde-o între foile de aluat, pe care le așezi în tava de copt.

Colaj de poze cu pașii de asamblare a prăjiturii Albă ca Zăpada
Crema de lămâie se întinde între foile de aluat / Rețetefeldefel.ro

Acoperă prăjitura Albă ca Zăpada cu hârtie de copt și așază peste ea un tocător de lemn. Dă tava la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe cealaltă. În acest timp foile de aluat se vor frăgezi de la contactul cu crema, iar prăjitura se va putea porționa frumos. Decorează prăjitura cu zahăr pudră sau cu nucă de cocos, porționeaz-o și așaz-o pe platou.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×