Reclamă

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert rafinat și foarte aromat

Această rețetă de tartă cu caise și cremă de vanilie combină împreună dulceața naturală a caiselor coapte și finețea cremei de vanilie. Aluatul crocant de tartă oferă o bază perfectă pentru crema catifelată și fructele suculente. Caisele se caramelizează ușor în timpul coacerii, eliberându-și aromele și completând armonios textura bogată a cremei.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 iunie 2024, 6:03

Tarta cu caise este potrivită atât pentru ocazii speciale, cât și pentru a fi savurată într-o zi obișnuită de vară. Poate fi decorată cu frunze de mentă proaspătă sau puțin zahăr pudră pentru un efect vizual deosebit. Este un deliciu care va impresiona cu siguranță familia și prietenii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Este gustoasă, aromată, dar și foarte aspectuoasă.

Îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării tartei cu cremă de vanilie și caise.

Tartă cu caise și cremă de vanilie – Ingrediente

Împarte lista de ingrediente de la început în funcție de elementele care compun delicioasa tartă. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul fraged, crema de vanilie și topping.

Reclamă

Pentru aluatul de tartă:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 1-2 linguri apă rece (dacă este necesar).

Pentru crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 40 g amidon de porumb
  • 1 linguriță esență de vanilie.
Reclamă

Pentru topping:

  • 500 g caise (spălate, fără sâmburi și tăiate felii)
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură gem de caise (opțional, pentru strălucire).

Tartă cu caise și cremă de vanilie – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Acesta necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și frământarea aluatului, dar și un timp de răcire a aluatului la frigider. Acest pas este necesar pentru ca aluatul să devină maleabil.

Cum prepari aluatul de tartă

Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul pudră și sarea. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și frământă cu degetele până când amestecul devine nisipos.

Adaugă oul și amestecă până când se formează un aluat omogen. Dacă este necesar, adaugă1-2 linguri de apă rece pentru a se omogeniza aluatul.

Formează o bilă din aluat, acoper-o cu folie alimentară și las-o să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.

Între timp, prepară crema de vanilie

Într-un bol, amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul și amidonul de porumb până când devin cremoase.

Într-o cratiță, încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând energic pentru omogenizare.

Transferă amestecul înapoi în cratiță și fierbe crema la foc mic, amestecând constant, până când se îngroașă.

Ridică cratița de pe foc și adaugă esența de vanilie. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie pentru a nu se forma crustă la suprafață.

Cum formezi și coci delicioasa tartă cu caise și cremă de vanilie

Mai întâi, pornește cuptorul la 180°C.

Întinde aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de 25 cm și înțeapă-i baza cu o furculiță.

Pune hârtie de copt în interior și adaugă boabe de fasole sau de năut. Coace aluatul fraged timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia cu boabele de fasole și mai coace aluatul pentru încă 10 minute pentru a se rumeni și la bază.

După răcire, adaugă crema de vanilie și niveleaz-o uniform. Așază felii de caise deasupra cremei și presară zahăr peste ele.

Mai coace tarta în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute, până când caisele sunt moi și ușor caramelizate.

Tartă cu vanilie și caise
Crema de vanilie se combină delicios cu caisele aromate / Shutterstock

Dacă dorești, după ce tarta s-a răcit puțin, poți unge caisele cu gem de caise încălzit pentru un aspect lucios.

Pentru un gust mai intens, poți adăuga puțin lichior de caise sau rom în crema de vanilie. Delicioasa tartă cu caise și cremă de vanilie poate fi servită rece, alături de o ceașcă de ceai sau cafea.

Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Pentru un aspect mai lucios, caisele se pot unge cu gem de caise diluat / Shutterstock

Dacă mai dorești să prepari și o altfel de tară cu fructe, mai poți încerca și rețeta de tartă cu aluat dospit și fructe de pădure presărate cu crumble.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fată care zâmbește și ține bani în mână și aruncă cu ei pe un fundal roz
Horoscop
Zodii norocoase până pe 22 septembrie. Nativii care au parte de miracole
Toamna vine cu vești bune pentru trei dintre nativi. Află care sunt acele zodii norocoase până pe 22 septembrie și vezi dacă te numeri printre ele. Datorită anumitor poziționări ale astrelor, se vor întâmpla...
2
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
O femeie care se bucură de soare în apă
Horoscop
3 zodii care intră într-un anotimp al fericirii pe 20 septembrie 2024. Curajul este arma lor secretă
Ziua de 20 septembrie 2024 se anunță a fi o zi cât se poate de interesantă. Astrologii spun că acum se deschid porțile fericirii pentru anumiți nativi. 3 zodii care intră într-un anotimp al...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
PARTENERI
×