Reclamă

Tartă Tatin cu mere caramelizate. Rețetă de desert franțuzesc

Dacă adori rețetele de tarte cu fructe și dorești să-ți sporești colecția cu cât mai multe deserturi delicioase, trece pe listă și rețeta de tartă Tatin cu mere caramelizate. Este un preparat dulce inspirat din bucătăria franțuzească.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 2 februarie 2024, 5:35

Rețeta acestei delicioase tarte are în spatele ei o poveste interesantă. Se pare că a fost creată accidental prin anii 1880, la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron. Hotelul era administrat la vremea aceea de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum de bucătăria restaurantului se ocupa Stéphanie Tatin, într-una din zile și-a propus să prepare o plăcintă tradițională cu mere. În acea zi, fiind foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Atunci i-a venit ideea de a adăuga aluat deasupra merelor. Apoi, a dat prăjitura la cuptor, pentru a se găti și aluatul.

După coacere, a răsturnat tarta invers pe platou, iar siropul de la merele caramelizate a siropat blatul tartei, oferindu-i un gust delicios.

Tarta a arătat spectaculos cu merele deasupra și a fost apreciată de către oaspeții hotelului. De atunci, desertul a devenit unul tradițional.

Reclamă

Prepară și tu această delicioasă rețetă de tartă din bucătăria franțuzească, urmând lista de ingrediente și modul de preparare detaliate mai jos.

Tartă Tatin cu mere caramelizate – Ingrediente

Ai nevoie de două liste cu ingrediente pentru prepararea acestui desert franțuzesc simplu, dar delicios. Sunt ingrediente pentru blatul tartei și pentru umplutura acesteia.

Pentru umplutura tartei:

  • 4-5 mere
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 100 gr unt
  • 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
Reclamă

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr făină
  • 50 gr nuci măcinate
  • 1 praf de sare.

Rețetă de tartă Tatin cu mere caramelizate – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea merelor, care se vor prepara primele pe flacăra aragazului, într-o tigaie sau într-o cratiță.

Spală bine merele, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Îndepărtează cotoarele și coaja merelor. Apoi, secționează fiecare jumătate de măr în 3-4 felii. Stoarce puțin suc de lămâie și stropește imediat merele, pentru a nu oxida.

Cum prepari mere caramelizate

Umezește cu apă rece toată suprafața unei tigăi sau cratițe cu diametrul de 28 cm. Adaugă zahărul și împrăștie-l pe suprafața tigăii. Apoi, așază tigaia pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Nu este necesar să amesteci zahărul din tigaie. Doar vei agita ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.

După ce zahărul este caramelizat, adaugă untul tăiat în bucăți și pudra de scorțișoară. Acum poți amesteca untul prin zahăr cu o spatulă pentru a-l ajuta să se topească mai repede.

După topirea untului, adaugă feliile de mere. Amestecă-le ușor prin sosul caramel și întoarce-le de pe o parte pe cealaltă până când se caramelizează uniform și frumos. Lasă merele caramelizate să se răcească în tigaie și ocupă-te de pregătirea aluatului pentru tartă.

Descoperă și o rețetă de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.

Cum prepari aluatul și coci delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi, separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă puțină de sare peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă zahărul, puțin câte puțin, în timp ce amesteci energic pentru a obține o bezea fermă. Adaugă pe rând în bezea, gălbenușurile, făina trecută prin sită și nucile măcinate fin.

Întinde aluatul obținut peste merele caramelizate din tigaie. Introdu tigaia în cuptorul încălzit și coace tarta pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate să se tempereze 6-8 minute, apoi răstoarn-o pe un platou. Las-o să se răcească bine și să se siropeze blatul, apoi o poți porționa.

Tartă Tatin cu mere caramelizate porționată pe farfurie și pe platou
Tarta se porționează după răcire / Shutterstock

O poți savura simplă, dar este delicioasă și cu o cupă de frișcă sau cu una de înghețată.

Porție de tartă cu mere și frișcă, decorată cu mentă
Tarta este delicioasă și cu frișcă sau cu o cupă de înghețată / Shutterstock

Mai poți trece pe lista cu tarte de preparat și rețeta de tartă Banoffee. Este o tartă delicioasă, cu banane și caramel.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×