Rețeta acestei delicioase tarte are în spatele ei o poveste interesantă. Se pare că a fost creată accidental prin anii 1880, la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron. Hotelul era administrat la vremea aceea de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin.
Cum de bucătăria restaurantului se ocupa Stéphanie Tatin, într-una din zile și-a propus să prepare o plăcintă tradițională cu mere. În acea zi, fiind foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Atunci i-a venit ideea de a adăuga aluat deasupra merelor. Apoi, a dat prăjitura la cuptor, pentru a se găti și aluatul.
După coacere, a răsturnat tarta invers pe platou, iar siropul de la merele caramelizate a siropat blatul tartei, oferindu-i un gust delicios.
Tarta a arătat spectaculos cu merele deasupra și a fost apreciată de către oaspeții hotelului. De atunci, desertul a devenit unul tradițional.
Prepară și tu această delicioasă rețetă de tartă din bucătăria franțuzească, urmând lista de ingrediente și modul de preparare detaliate mai jos.
Tartă Tatin cu mere caramelizate – Ingrediente
Ai nevoie de două liste cu ingrediente pentru prepararea acestui desert franțuzesc simplu, dar delicios. Sunt ingrediente pentru blatul tartei și pentru umplutura acesteia.
Pentru umplutura tartei:
- 4-5 mere
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr zahăr
- 100 gr unt
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.